Colt 1.6 GLX 98' nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
filip93
Nowy Forumowicz
Auto: COLT 98 GLX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2014, 11:51 Colt 1.6 GLX 98' nie odpala
|
|
|
Witam jestem nowy i nie ukrywam średnio znam się na mechanice, mam miśka takiego jak w temacie i cała sytuacja poczeła się od zapalenia się pewnego dnia checka w trasie po czym zatrzymałem sie na poboczy chciałem zgasić i zapalić silnik a niestety moj colcik mial inne plany po 2 tygodniach gdy sytuacja sie powtorzyla pojechalem na stacje diagnosatyczna i tam mechanik stwierdzil ze to winba czujnika polozenia walu korbowego pozniej po tej diagnostyce zero dalszych problemów ... do czasu wczoraj wrocilem do domu auto zaparkowalem i juz jest problem powazniejszy bo nie odpala nawet po odpoczynku.
Myślałem że to może być coś z Cewką bo probowalem zapalić silnik silnik najpierw odlaczajac od pradu jedna cewke nastepnie druga po odlaczeniu lewej nic sie nie zmienilo (nadal gasl po odpaleniu) a po odlaczeniu drugiej wogole sie nie odpalal. sprawa wyglada nastepujaco przekrecam kluczyk silnik warkocze odpala sie ale po 10 sekundach znow gasnie po dzwieku mozna myslec ze chodza 2 z 4 cylindrow, czyu ktoś z Was miał podobny problem proszę o pomoc.
Zrozpaczony Filip |
_________________ Pozdrawiam Filip |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 28-04-2014, 17:53
|
|
|
jesli to napewno wina tego czujnieka to nie dziwie sie ze nie odpala, wymrugaj sobie bledy najpierw spinajac pin 1 z 4 lub masa w gniezdzie diagnostycznym, jesli takie cos dziala w colcie. i zobacz czy napewno bedzie to blad czujnika polozenia walu jesli tak to wymiana. tu jest temat o bledach http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981 mamy te same silniki to powinno dzialac. |
|
 |
filip93
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-04-2014, 22:52
|
|
|
wiesz gdzie w takim razie moge dorwać taki czujnik bo w miejscach gdzie wcześniej to sprawdzałem brak dostępności, i dwa co myślisz o sytuacji z cewką ? |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 29-04-2014, 16:53
|
|
|
jedna cewka obsluguje 2 cylindry to jak odepniesz jedna to na 2 garach bedzie chodzil. najpierw sprawdz bledy tak jak pisalem a pozniej bedzie sie dalej drazyc temat. czujnik walka rozrzadu i walu korbowego wraz z cewkami tworzy tak jak by aparat zaplonowy. jesli swieci ci sie check to najpierw sprawdz bledy.
[ Dodano: 29-04-2014, 16:58 ]
poszukaj po sklepach internetowych ale cena nowego czujnika moze wlosy zjezyc. gdzies na forum znalazlem ze mozna je naprawiac lutujac nawet fotorelacja byla. |
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-04-2014, 21:05
|
|
|
Gdzieś na forum był temat o naprawie takiego czujnika od Galanta ale nie mogłem znaleźć. Podobno rozłączają się połączenia lutowane do których trzeba się dokopać zcinając w odpowiednim miejscu plastik i na nowo przelutować. Być może tu jest podobnie. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
filip93
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-06-2014, 23:07
|
|
|
okazało się że poszedł czujnik wałka rozrządu, czujnik położenia wału korbowego masa była rozwalona (kabel) do tego wymiana świec 800 zł |
|
|
|
 |
|