|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.6] Katalizator "do wymiany" - jaki pasuje? |
Autor |
Wiadomość |
kaban
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6 (benz. + LPG)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-05-2014, 16:38 [MSS 1.6] Katalizator "do wymiany" - jaki pasuje?
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów!
Od jakiegoś czasu mam błąd P0421 (warm up catalyst deterioration 1), zapali się lampka, następnego dnia zgaśnie, potem znów się zaświeci...
Czułem też że z moim autkiem coś nie tak, potrafi podszarpnąć, trochę może go czasem przydusi, nie o to chodzi w moim poście.
Generalnie, z diagnostyki, wszystko wskazuje że - katalizator "w rozsypce", do wymiany. Autko ma już 10lat, zatem... nie bardzo widzi mi się inwestowanie w nowy. Chciałbym coś kupić używanego na allegro, ale... nie ma.
Są za to do:
* MSS 1.9DID,
* Lancer 1.6,
* MSS 1.3 Lift,
* MSS 1.8 i Carisma 1.6.
Wydaje mi się, że co najmniej ten ostatni by pasował, ale... przy koszcie rzędu kilkuset zł, chciałbym mieć pewność. Dlatego prośba o pomoc.
Właściwe pytanie tego posta: z jakich modeli będą pasować katalizatory do mojego MSS 1.6?
Tytułem przedstawienia się, autko ma 10lat od 7lat je użytkuję. Przejechałem nim ok. 150tys. km i nie mam prawa narzekać;) Dotąd wszystkie usterki udawało mi się diagnozować samemu (lub z pomocą mechanika), ale teraz... muszę prosić o pomoc. Oczywiście za wszelki odzew i rady będę bardzo wdzięczny.
P.S.
Gdzieś mi się rzuciło w oczy, że możliwe nawet że pasowałby od V40 (w co jestem w stanie uwierzyć, bo tylne zawieszenie właśnie jak w V40 czy focusie). |
_________________ ----------------------
Pozdrawiam Kaban |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
kaban
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-05-2014, 18:16
|
|
|
Dzięki, chodzi dokładnie o ten - połączony z kolektorem (stąd podobno jego "zawrotna" cena, jeżeli chciałbym nowy). Przepraszam, że niedoprecyzowałem w źródłowym post'cie.
Zatem jak sądzę ten z aukcji:
http://allegro.pl/mitsubi...4117158389.html
powinien być ok? 350zł od razu brzmi lepiej, coś jakby z jedno zero się z tyłu zgubiło;)
Miłej majówki! |
Pozdrawiam Kaban |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
kaban
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-05-2014, 22:06
|
|
|
Zdeka wstyd, przepraszam... Miało się skodę, to wydech trzeba było zmieniać co dwa lata, w Mitsubishi 7lat nic się działo poza spawaniem mocowania.
Pewnie chodzi o ten pierwszy (dzięki!), aczkolwiek jeszcze się dowiem/doczytam. Myślę, że kod błędu wskaże o który katalizator chodzi.
Może tak - chodzi o ten, którego nie da się "oszukać" strumienicą, bo jest pomiędzy dwiema sondami lambda i w przypadku jego braku, komp by zwariował. Ja obstawiam ten pierwszy, ale jak pisałem, jeszcze postaram się doczytać/dowiedzieć.
Dzięki wielkie za pomoc!
[ Dodano: 02-05-2014, 09:58 ]
Krótki post, celem "usprawiedliwienia". Dzwoniłem do serwisu (ASO), i tam w zaparte twierdzą, że w MSS jest jeden katalizator, właśnie ten połączony z kolektorem wydechowym (stąd jednak nie pokręciłem). Z kolei wszelkie znaki w internecie wskazują, że w tłumiku wydechowym faktycznie też jest jeszcze jeden kat. (ale jego uszkodzenia komp chyba by nie był wstanie zdiagnozować, a już raczej nie jego "przegrzania"?).
Zatem (znów prawie, ale trzeba się w końcu zdecydować) na pewno chodzi o ten na wylocie. Dzięki wielkie Bizi za linki do aukcji, ten wygląda najrozsądniej, i nań się chyba zdecyduję:
http://allegro.pl/space-s...4143564374.html
Napiszę jak będzie po wymianie.
[ Dodano: 08-05-2014, 21:35 ]
Dzieki za pomoc, katalizator "pasowal", i choc kontrolka zgasla tuz przed wymiana, to w drodze powrotnej sie nie zapaliala (jakies 25km), ale co wazniejsze, czuje ze moje MSS "dobrze jedzie", zatem mam nadzieje, ze bedzie ok;)
I jeszcze taki maly [OT] (moze powinienem to wrzucic pod oddzielny post), ale mam jeszcze wg mechanika do wymiany miske pod skrzynia biegow (przekorodowana), tzw. "dupke"; wiecie moze gdzie mozna cos takiego dostac (podobno problem zeby sama miske), i czy brac nowa, czy szukac "na allegro"? |
Pozdrawiam Kaban |
|
|
|
 |
|
|