Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Problem z filerkiem paliwa, pilne!
Autor Wiadomość
dawid10.1986 
Nowy Forumowicz

Auto: carsima
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2014, 11:21   [Cari 1.6] Problem z filerkiem paliwa, pilne!

Witam

Od jakiegoś czasu, moja carisma 1.6 96r b+g, na benzynie podczas jazdy bardzo przerywała, plewiła nie chciała wchodzić na obroty (nie gasła) (świece, kable, kopułka nowe) znajomy mechanik podpowiedział mi, że prawdopodobnie wina leży po stronie filtra paliwa. Postanowiłem na własną rękę wymienić filterek. Po ok 40 min założyłem wszystko ładnie, pięknie a tu klapa, auto nie zapala, dopiero później zdałem sobie sprawę, że nie zalałem benzyną nowego filterka i pewnie zapowietrzyłem układ:( Co mam teraz zrobić żeby to wszystko odpowietrzyć, proszę o pomoc. Mam jeszcze pytanie odnośnie tej śruby przelewowej którą wkręca się od góry, dokręcam ją do oporu ale ta dziura przelewowa po wkręceniu nie znajduje się centralnie tam gdzie idzie wężyk z paliwem , czyli filterek nie podaje paliwa dalej?
Ostatnio zmieniony przez glina 15-05-2014, 12:12, w całości zmieniany 1 raz  

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 10-05-2014, 20:36   Re: Problem z filerkiem paliwa, pilne!

dawid10.1986 napisał/a:
Co mam teraz zrobić żeby to wszystko odpowietrzyć, proszę o pomoc
Uruchom na przeciąg kilkunastu/dwudziestu sekund pompę paliwa. Jest kilka sposobów:
- zmostkowanie zwory przekaźnika pompy
- podanie plusa na bezpiecznik pompy
- podanie plusa bezpośrednio na zacisk przy pompie
Jeżeli nie chcesz grzebać w elektryce, to włącz kilkanaście/kilkadziesiąt razy zapłon na ok 2 sekundy, bez rozruchu silnika.
Powyższe czynności wypełnią benzyną prawie całą instalację paliwową. Odrobina powietrza, która pozostanie w okolicy wtryskiwaczy zostanie usunięta podczas rozruchu...
- Pozdrawiam :wink:

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 10-05-2014, 21:03   

Georg, w 1.6 pompa paliwa działa dopiero w momęcie rozruchu a nie na zaplonie.
dawid10.1986, tu sie nie da nic zapowietrzyc ja zdejmowałem wezyk z filtra bo sparciał zleciało sporo paliwa z filtra i listwy. podlączylem nowy przewod pokrecilem ze 3 razy rozrusznikiem i zapalil bez problemu.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 11-05-2014, 06:26   

dawid10.1986, sprawdź może błędy silnika bo możliwe, że to wcale nie jest wina filtra, tu masz opisane jak to zrobić domowym sposobem http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Bez sprawdzenia błędów często naprawa nie ma sensu bo bez tego to często można wymienić z pół samochodu zanim się trafi na to co boli auto.

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 11-05-2014, 21:03   Re: Problem z filerkiem paliwa, pilne!

dawid10.1986 napisał/a:
świece, kable, kopułka nowe [...] auto nie zapala...

W tej sytuacji nie od rzeczy będzie sprawdzić, czy "na benzynie" centralka LPG przepuszcza impulsy otwierające wtryskiwacze.
- Pozdrawiam :wink:

Odpowiedz do tematu