[EA5A/W 2.5] Stukotanie w okolicy koła pasowego wału - diagn |
Autor |
Wiadomość |
RaWil
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2,5l V6, 2001r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-05-2014, 17:33 [EA5A/W 2.5] Stukotanie w okolicy koła pasowego wału - diagn
|
|
|
Witam ponownie. Wymieniłem wczoraj łożysko sprzęgła sprężarki klimatyzacji. Ogólnie to coś mi hałasowało przy osprzęcie i myślałem że jakieś łożysko którejś rolki. Wczoraj wymieniłem ostatnie i dla sprawdzenie czy silnik ładnie pracuje odpaliłem bez pasków klinowych. Chodzi ładnie więc założyłem pasek od klimy. Odpalam silnik i o mało zawału nie dostałem bo hałas straszny jakby coś tarło i pukało. Najpierw pomyślałem ze klucz gdzieś zostawiłem na napinaczu ale to nie to. Mam kanał to wszedłem pod samochód i słucham. Hałas dochodzi wyraźnie z okolic koła pasowego wału. Ściągnąłem pasek i odpalam, słucham i cisza. Zakładam pasek jeszcze raz bo w cuda nie wierzę, odpalam i znowu to szczebiotanie!
Teraz niech ktoś mi wyjaśni jak to jest możliwe? Co może tam hałasować? Jaki wpływ na koło pasowe może mieć założenie paska? Czy pompa oleju może tak hałasować?
Naprowadźcie mnie gdzie szukać. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 15-05-2014, 18:52
|
|
|
Może masz luźne albo rozwulkanizowane koło pasowe wału |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
RaWil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2014, 18:55
|
|
|
robertdg napisał/a: | Może masz luźne albo rozwulkanizowane koło pasowe wału |
Jak to sprawdzic? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-05-2014, 19:18
|
|
|
Pytasz się jak sprawdzić czy koło pasowe jest dokrecone
Zeby sprawdzic czy nie jest rozwulkanizowane to najlepiej je zdemontować sprawdzić organoleptycznie ewentualnei sciagnac paski i wyczuć w rece czy nie pływa |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
RaWil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2014, 21:18
|
|
|
Chodzilo mi o to rozwulkanizowanie.
Generalnie to rozrząd byl wymieniany niecaly miesiac temu i przed wymiana tez byly te dzwieki.
[ Dodano: 16-05-2014, 12:46 ]
Koło pasowe oblukałem, nic nie jest luźne wszystko wygląda na moje ok.
Czy jeżeli hałas pochodził by z pompy oleju to bez pasków klinowych też powinno być go słychać?
[ Dodano: 19-05-2014, 11:14 ]
Widze że brak pomysłów. Mam pytanie, czy jak zwalę miskę olejowa to będę w stanie zweryfikować panewki wału korbowego? |
|
|
|
 |
Bajer
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2,5
|
Wysłany: 04-12-2015, 20:57
|
|
|
Podłączę się pod temat.
Kilka dni temu wstawiłem auto do warsztatu - przyszedł czas na wymianę rozrządu. W dniu gdy miałem odbierać auto zadzwonił kolega z warsztatu i powiedział, że jest luz na kole pasowym. Problem jest w śrubie. Nie można jej dokręcić. Śruba była dokręcana na ile się dało (ale nie dokręcana), a po odpaleniu auta po kilku minutach znowu się luzowała. Wygląda jakby gwint szlag trafił. Przy okazji okazało się, że przez latające koło mam do wymiany pasek. Warsztatu bym się nie czepiał bo jest sprawdzony przez lata i zaufany. Z resztą od dłuższego czasu słyszałem dziwny chrobot pod maską właśnie w okolicy koła pasowego. Prosiłem żeby zwrócono uwagę i zdiagnozowano co to może być. Pytanie co z tym teraz zrobić? Ma ktoś jakieś pomysły? Gwintować? Wziąć większą śrubę i ją zakleić? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
|
|
|
 |
Bajer
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2,5
|
Wysłany: 05-12-2015, 11:12
|
|
|
Niestety o problemie z dokręceniem śruby ani słowa
Na śmierć zapomniałem napisać, ze już po sprawie. W warsztacie paniki narobili :q Wszystko się dokręciło jak należy. |
|
|
|
 |
|