Kontrolka od ręcznego (!) |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 22-05-2014, 09:47
|
|
|
cefaloid napisał/a: | p_k napisał/a: | Zapalona kontrolka ręcznego (czerwony wykrzyknik) to nie tylko objaw zaciągniętego ręcznego (normalnie gaśnie po włączeniu zapłonu po teście) , ale usterka instalacji hamulcowej. |
Ba - nie tylko. Jak strzelił mi pasek alternatora (wjechałem w zaspę i zaciągło kawałek lodu do paska) to też paliła się w najlepsze. Ta kontrolka ma wiec funkcję ostrzegania p "różnościach" |
Nie chce mi się szperać w menualach pewnie gdzieś to jest wyjaśnione. Ale w wielu samochodach taka kontrolka (!) oznacza "nie jedź, coś jest nie tak". I właśnie informuje o tym, że silnik nie pracuje (nie ma wspomagania hamulców i kierownicy), nie ma ładowania itd itp....
Ciągle zapominam to sprawdzić u siebie, ale ta kontrolka chyba gaśnie po tym jak odpali się silnik... |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-05-2014, 09:49 Re: Kontrolka od ręcznego (!)
|
|
|
A więc:
Hornet napisał/a: | Mam problem z kontrolką. Otóż po włączeniu stacyjki zapala się, mimo nie zaciągniętego ręcznego... Po uruchomieniu silnika gaśnie i jest dobrze. Co to może być ?
Hamulce działają ok, płynu jest prawie max, odkręciłem korek i poruszałem tą gumką - bez zmian. Jedyne co widać to jak się zaciągnie ręczny, to kontrolka świeci troszkę mocniej. |
Jest jan najpardziej poprawne. Kontrolka ta gaśnie dopiero po włączeniu silnika, tzn kiedy jest ładowanie i silnik pracuje. Przynajmniej ja też tak mam. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-05-2014, 09:52
|
|
|
Gdyby uszkodzony był czujnik ABS to w czasie jazdy miałbyś kontrolkę ABS świecącą się na żółto... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
p_k
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 CS_W 2003
|
Wysłany: 22-05-2014, 20:10
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Gdyby uszkodzony był czujnik ABS to w czasie jazdy miałbyś kontrolkę ABS świecącą się na żółto... |
Niby logiczne że (ABS) sygnalizuje awarie abs, ale mi podczas jazdy paliła sie kontrolka ( ! ) i jak dałem po ostro po heblach to blokowało się np prawe przednie koło. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-05-2014, 21:01
|
|
|
ABS nie działa przy świecącej kontrolce. Sygnalizuje ona awarię i jednoczesne odłączenie systemu, więc blokowanie kół przy ostrym hamowaniu jest jak najbardziej możliwe. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|