Dywagacje nt św. przeciwmgłowych jako dzienne |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-03-2007, 10:41 Światła do jazdy dziennej
|
|
|
To ja się podepnę ....
Czy przednie przeciwmgłowe mogą służyć jako światła do jazdy dziennej
Nie róbcie wykładów, że będą oślepiać czy cuś tylko jak to się ma do przepisów? |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 11:15
|
|
|
JCH napisał/a: | Czy przednie przeciwmgłowe mogą służyć jako światła do jazdy dziennej |
Ale co to da? I tak pobiera prąd z aku a żeby PM włączyć to postojowe też muszą być włączone. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-03-2007, 12:15
|
|
|
JCH, zgodnie z ustawa mieszcza sie w dopuszczalnym umiejscowieniu, ale nie moga byc uzywane jako dzienne z kilku powodow:
- w 99% aut trzeba miec wlaczone postojowki (ktore nie moga byc same wlaczone podczas jazdy)
- moc swiatel do jazdy dziennej to 8-20 W
No i jak Ficu pisal - po co? skoro masz tam H3 55W czyli dokladnie tyle ile pobiera H4 na zarniku mijania. |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 12:46
|
|
|
Ja mam tylko nadzieję że jednak to nie przejdzie... |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 06-03-2007, 13:15
|
|
|
Cytat: | No i jak Ficu pisal - po co? skoro masz tam H3 55W czyli dokladnie tyle ile pobiera H4 na zarniku mijania. | Nie chodzi mi o pobór prądu żeby na tym oszczędzać. Tylko, skoro mijania świecą praktycznie przez pół roku a przeciwmgłowe bardzo rzadko to jazda w ciągu dnia na nich zrównoważyłaby to zużycie.
Cytat: | w 99% aut trzeba miec wlaczone postojowki (ktore nie moga byc same wlaczone podczas jazdy) | No nie byłyby same - byłyby włączone pozycyjne + przeciwmgłowe |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 13:31
|
|
|
JCH napisał/a: | No nie byłyby same - byłyby włączone pozycyjne + przeciwmgłow |
To już zupełnie bez sensu |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
|
Wysłany: 06-03-2007, 13:56
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | To już zupełnie bez sensu |
ale fajnie wygląda mi się podoba - tylko czy wolno |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 14:31
|
|
|
adaho_krak napisał/a: | ale fajnie wygląda mi się podoba - tylko czy wolno |
Nie fajnie wygląda i nie wolno |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
|
Wysłany: 06-03-2007, 15:02
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | Ja mam tylko nadzieję że jednak to nie przejdzie... | Co? Obowiązek jazdy na światłach mijania cały rok? Ja mam nadzieję, że przejdzie. Koledzy pomyślcie o bezpieczeństwie... Zauważ z jakiej odległości widzisz auto jadące w dzień na światłach. Od razu rzuca się w oczy. Ja już mam taki nawyk: wsiadam do auta, przekręcam kluczyk, czekam aż zgaśnie CE, odpalam, włączam światła, włączam bieg i ruszam. Inaczej nie potrafię. Boże w internecie wyczytałem, iż jakiś bardzo mądry krajan obliczył, że auto jeżdżące na światłach spali 0,1 l Pb/100 km więcej Brak mi na to słów.
ŚWIATŁA PRZEZ CAŁY ROK!!! |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 06-03-2007, 15:16
|
|
|
Hugo napisał/a: | Ja już mam taki nawyk: wsiadam do auta, przekręcam kluczyk, czekam aż zgaśnie CE, odpalam, włączam światła, włączam bieg i ruszam. Inaczej nie potrafię. |
Ja mam taki:
wsiadam, przekręcam, zapalam, drapię się za lewym uchem, drapię się za prawym uchem..., wsteczny, wyjeżdżam z garażu. Wysiadam, sprawdzam czy mnie nie ma w garażu - jeśli nie to zamykam garaż. Wsiadam .... wysiadam sprawdzić czy włączyłem światła (MSS nie ma kontrolki) , wsiadam, zapalam światła, wysiadam sprawdzić czy świecą wszystkie światła (tak każą przepisy ). Gaszę światła (jeśli jest dobra pogoda nie trzeba już jeździć na światłach). I bieg - wreszcie jadę .... hurra
Sorry, nudziło mi się w pracy |
 |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 15:56
|
|
|
hehe dobre:)
JCH napisał/a: | Sorry, nudziło mi się w pracy |
też się w pracy teraz nudzę... Zaraz polecą dwa stołki JCH i pewnie mój za opieprzanie się;) |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 06-03-2007, 16:19
|
|
|
Hugo napisał/a: | Obowiązek jazdy na światłach mijania cały rok? Ja mam nadzieję, że przejdzie. Koledzy pomyślcie o bezpieczeństwie |
Rozmowa na ten temat toczy sie w innym watku, prosze o pominiecie tego tematu czy powinno czy nie byc obowiazkiem jezdzenie na swiatlach mijania!
[ Dodano: 2007-03-06, 16:21 ]
Ficu865 napisał/a: | To już zupełnie bez sensu |
Ficu865 napisał/a: | Nie fajnie wygląda i nie wolno |
Chcesz szybko dobic do 1000 postow? To nie nabijalnia licznika tylko dyskusja.
Jesli uwazasz, ze nie wolno to przytocz przepisy - bo o to pytal autor. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 16:27
|
|
|
arekp napisał/a: | Chcesz szybko dobic do 1000 postow? To nie nabijalnia licznika tylko dyskusja.
Jesli uwazasz, ze nie wolno to przytocz przepisy - bo o to pytal autor. |
Teraz to mi wjechałeś na ambicję. Mogę sobie pisać i będe pisał to co uważam za słuszne. Biorę udział w dyskucji a czy piszę w jednym czy w dwóch postach... sorry ale nie Twoja zagroda.
I nie mów że jestem spamerem bo na postach mi nie zależy...
Wracając do dyskucji. Jestem za obowiązkiem jazdy na światłach cały rok ale np na terenach niezabudowanych. W mieście raczej to nie ma sensu. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 06-03-2007, 16:58
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | Teraz to mi wjechałeś na ambicję. Mogę sobie pisać i będe pisał to co uważam za słuszne. |
Zawiodles mnie ... czytajac poczatek w ktorym piszesz o 'wjechaniu na ambicje' liczylem, ze dalej podasz jakies konkrety z przepisow. Zamiast konkretow wychodzi na to, ze ambicja u Ciebie to jednak cos innego niz u mnie |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 17:15
|
|
|
Nie znam konkretnych przepisów bo po co do tego jest forum
a wjechałeś na ambicje porównując mnie do spamerów
Co do tego że napisałem o nakazie jazdy poza terenem zabud. Czesto jest tak w trasie że przejeżdża się przez niezabud. zabud. nie tak nie tak... i musielibyśmy cały czas przełączać. To juz lepiej niech będą włączone. Ewentualnie nakaz jazdy tak jak do tej pory przy ograniczonej widoczności i bedie gites |
|
|
|
 |
|