Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przydomowa Oczyszczalnia Ścieków
Autor Wiadomość
mephisto 
Mitsumaniak
Sławek

Auto: Lancer X/Colt V/Tiburon
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-05-2014, 14:52   Przydomowa Oczyszczalnia Ścieków

Chłopaki zna sie ktos na przydomowych oczyszczalniach scieków, potrzebuje porady fachowej a na google nic nie znalazlem temat taki ze sobie zajzalem do zbiornika dzielony na 3, 1 wplywaja drugi przeplywowy i 3 tam pompa juz dziala i tam zauważyłem ze jest brazowawy taki jasny korzuch przy pracy pompy jest bialy w trzecim juz splywowym wszystko ok i nie wiem czy preparat niedziala czy co ktos sie zna????

kaczka81s 
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Wysłany: 26-05-2014, 18:41   

Z tego co ja wiem to pompa służy do napowietrzania ścieków, aby bakterie tlenowe mogły je rozkładać, no i w związku z tym pewnie wytwarza się kożuch, albo piana. A jakie mają być kolory to nie wiem.
Jeśli używasz dużo domestosa itp środków, mogą one niszczyć bakterie rozkładające ścieki.
Spróbuj nasypać nową dawkę bakterii i zobacz co się dzieje.
Przygarnąłem BMW :-D

darcun4 
Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 26-05-2014, 18:49   

mephisto napisał/a:
brazowawy taki jasny korzuch

Jak jasny, to jest dobrze. Jak będzie ciemny (czarny) to źle.

mephisto 
Mitsumaniak
Sławek

Wysłany: 26-05-2014, 19:22   

darcun4, Oki Dzięki za info, no i gitara, ogólnie ta oczyszczalnia nie pracowała ponad rok, odpalona została ponownie po kupnie domu czyli od stycznia, nowa dawka bakterii dzisiaj też poszła co 2-3 tyg sypie 3-4 miarki. pompa to firmy ATB zbiorniki betonowe

darcun4 
Forumowicz

Wysłany: 27-05-2014, 08:24   

mephisto napisał/a:
co 2-3 tyg sypie 3-4 miarki

Nie przesadzaj. Pożywką dla bakterii są napływające ścieki. Przy normalnym użytkowaniu, w krótkim czasie namnożą się w miliardy sztuk.
Lepiej od czasu do czasu sprawdź kolor tego kożucha. Jak będzie od beżowego do brązowego, to tak jak pisałem jest dobrze. Gdy zacznie robić się ciemny, to czas na wywiezienie nadmiaru osadu i ew. dosypanie dawki bakterii ( tak pi razy oko co 6-8 m-cy).

mephisto 
Mitsumaniak
Sławek

Wysłany: 27-05-2014, 09:12   

aha. oki to juz na dluzszy czas nie sypie.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 27-05-2014, 22:24   

Przy oczyszczalni z tzw. osadem czynnym jakie bakterie wsypujesz. Bo jak do oczyszczalni beztlenowych, to kompletnie od czapy. W POŚ z osadem czynnym bakterie namnażają się samodzielnie z dostarczonego ścieku dzięki napowietrzaniu. W nowej POŚ od 2 do 4 tygodni. Kolor osadu nadmiernego(kożuszka/piany) od jasno brązowego do ciemno brązowego jest jak najbardziej ok, nie powinno przy tym śmierdzieć. Jeśli piana jest bardzo jasna to zmniejsz użycie środków czystości w domu, najczęściej chodzi o pranie. Niestety chemia domowa zabija bakterie, dosłownie :mrgreen: , Duże dawki leków tez robią swoje. Widziałem raz POŚ, w której ściek był zielono-niebieski od leków i śmierdział niemiłosiernie.
Żeby się upewnić czy osadu masz za dużo (zmniejsza się wówczas wydolność POŚ), weź przeciętą butelkę PET i zaczerpnij ściek z komory natleniającej w trakcie pracy dmuchawy. Po ok 30min powinno nastąpić wytrącenie osadu w butelce. Jeśli, na oko, jego objętość przekracza 60-70% objętości naczynia możesz zamawiać wóz asenizacyjny do wybrania zawartości. W zależności od objętości oczyszczalni, ilości osób jaką obsługuje i technologii producenta, może to być co 6 m-cy lub raz do roku. Nie wybieraj wszystkiego do gołego dna. Zawsze zostawiaj ok 30cm ścieku na dnie, będziesz miał szczep bakterii, który wpracuje się w świeżej wodzie (najlepiej ze studni własnej, nie chlorowanej z wodociągu).
Tyle zdążyłem się dowiedzieć od ludzi obeznanych w temacie. W gminie, w której pracuję, "niestety" mamy ponad 400 szt. POŚ na osad czynny do obsługi :roll: .
BTW. Odszukaj instrukcję obsługi i sprawdź, bo może producent podawać jakieś szczegóły na ten temat.

mephisto 
Mitsumaniak
Sławek

Wysłany: 28-05-2014, 07:54   

z instrukcją bedzie kiepsko bo to niemiecka oczyszczalnia i nic poza nazwa pompy nie wiem wiem ze betonowa dzielona na 3 i osobno zbiornik na oczyszczona wode z od prowadzeniem w pole. wiem ze firma ATB dom kupiony przy granicy od niemca. bede musial piszukac w necie i cos pokombinować

darcun4 
Forumowicz

Wysłany: 28-05-2014, 08:02   

mephisto, szukaj dalej i głębiej :wink:
https://www.google.pl/sea...lla:pl:official

mephisto 
Mitsumaniak
Sławek

Wysłany: 28-05-2014, 08:08   

po niemiecku to i ja znalazlem. narazie odstawie bakterie na dluzszy czas i zobacze czy cos sie zmieni

tramo 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 07-07-2014, 10:38   

Fajne oczyszczalnie ścieków możesz znaleźć u firmy Primeko... mi zakładali akurat biologiczne oczyszczalnie ale ogólnie mają spory wybór :)

mephisto 
Mitsumaniak
Sławek

Wysłany: 07-07-2014, 10:45   

Ja mam założoną już była jak dom kupowałem

jagodaJ 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt
Wysłany: 04-01-2016, 08:26   

Ja mam teraz podobny problem, ale nie wiedziałam, że jakieś bakterie trzeba dodawać... Możesz napisać co dodajesz i czy rozwiązało to problem na dobre? W mojej okolicy jest firma, która się zajmuje oczyszczalniami, może mają coś takiego. W ich ofercie znalazłam takie biopreparaty do oczyszczalni http://www.bioires.pl/bio...o-oczyszczalni/ czy to są te bakterie o których mowa?

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 04-01-2016, 09:00   

jagodaJ napisał/a:
Ja mam teraz podobny problem, ale nie wiedziałam, że jakieś bakterie trzeba dodawać... Możesz napisać co dodajesz i czy rozwiązało to problem na dobre? W mojej okolicy jest firma, która się zajmuje oczyszczalniami, może mają coś takiego. W ich ofercie znalazłam takie biopreparaty do oczyszczalni http://www.bioires.pl/bio...o-oczyszczalni/ czy to są te bakterie o których mowa?

generalnie do oczyszczalni nic nie trzeba dodawać, jeśli jest w miarę regularnie używana

gorzej jak zostawisz dom bez zużycia wody (ścieków) na 2 miesiące, to bakterie wymrą i oczyszczalnia nie działa

tak jak mówisz, firmy które się oczyszczalniami zajmują pomogą Ci w tym temacie
polega no na tym, że przywiozą Ci kilkadziesiąt litrów bakterii i "uruchomią" oczyszczalnię
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-01-2016, 09:38   

Tomek napisał/a:
polega no na tym, że przywiozą Ci kilkadziesiąt litrów bakterii i "uruchomią" oczyszczalnię

A czasami nie wystarczy coś takiego dodać:
http://aktywatory.pl/bios...7503800012.html

Odpowiedz do tematu