Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o odczyt wykresu
Autor Wiadomość
wecha 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-05-2014, 18:19   Prośba o odczyt wykresu

jak w temacie, prośba o "odczyt" mapy itp, bo pije LPG jak wieloryb wody :D , ponad 20 l gazu na 100 km, fakt że instalacja świeżo założona ale to chyba za dużo :)
STAG 300 , wtryski Hany 2000 czerwone, KME Silwer
Calibra 2.0 8v

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 30-05-2014, 07:23   

wecha, mape odczytac najlepiej z zapisanego pliku osc.
Z tego co wrzuciles to wynika tylko, ze:
- mozliwe ze lambda nie podlaczona lub niesprawna
- za wysoki mnoznik lpg (albo podniesc cisnienie - nie polecam, albo zmienic na wydajniejsze wtryski lub rozwiercic dysze - nie wiem czy masz z dyszami ...)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-05-2014, 09:23   

A auto w pełni sprawne, lambda nie uwalona? Dobrze by było podejrzeć wykres jej pracy lub korekty paliwowe.
KaWu, jak instalka na gwarancji to można jedynie podejrzeć bo nawet zapis oscyloskopu zostawi ślad w sterowniku i tracimy gwarancję.
Proponował bym kontynuować tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5341

wecha 
Forumowicz

Wysłany: 30-05-2014, 16:51   

ok, dzięki za odpowiedzi, zapiszę oscyloskop, jutro podjade do gaziarza i zapytam się konkretnie o dysze i podpięcie sondy, co do gwarancji to fakt, że nic nie mogę grzebać, ale odczyt niczemu nie zaszkodzi, tym bardziej że znam tego "magika" więc raczej nie powinno być problemu :) , temat faktycznie można przenieść tak jak proponuje plecho1
Calibra 2.0 8v

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2014, 17:24   

Lambda nie musi być koniecznie podpięta do sterownika gazowego bo nie jest sterownikowi do niczego potrzebna. Jedynie ułatwia strojenie bo mamy na nią podgląd w sterowniku gazowym. Jeśli masz kabelek Vag KKL i Evoscan to możesz podejrzeć parametry jej pracy w Evoscanie.

wecha 
Forumowicz

Wysłany: 31-05-2014, 17:44   

ja mam kabelek z tej aukcji http://allegro.pl/interfe...4267427643.html i program ACGasSynchro w ver 10.2, jutro na spocika jadę to sobie zapiszę cały oscylogram :)
Calibra 2.0 8v

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 01-06-2014, 09:28   

do końca pewny nie jestem ale wyglada to na zle wyregulowana instalacje, tak jakby autokalibracja i wio.
i niech ci wylacza opcje "wyłącz przy pierwszym" bo jest zaznaczona, tak to bedzie ci podbierac benzyne w ciezkich warunkach. u mnie z wlaczona ta opcja i zle wyregulowana instalacja niby chodzilo znosnie ale w przeliczeniu co tydzien tankowalem pb za ok. 30zl bo wspieral sie benzyna, ale w koncu ogarna mi to kumaty gaziarz.

wecha 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2014, 09:45   

eve1988 napisał/a:
do końca pewny nie jestem ale wyglada to na zle wyregulowana instalacje, tak jakby autokalibracja i wio.
i niech ci wylacza opcje "wyłącz przy pierwszym" bo jest zaznaczona, tak to bedzie ci podbierac benzyne w ciezkich warunkach. u mnie z wlaczona ta opcja i zle wyregulowana instalacja niby chodzilo znosnie ale w przeliczeniu co tydzien tankowalem pb za ok. 30zl bo wspieral sie benzyna, ale w koncu ogarna mi to kumaty gaziarz.

ja właśnie wyłączyłem tą opcję, bo drakońsko dużo pobrał Pb, teraz widzę że jest dużo lepiej, póki co nie chcę grzebać za dużo w ustawieniach bo za niedługi czas jadę na pierwszy serwis więc zobaczę co mi poustawia i wtedy dopiero będę mógł się "pobawić" konkretniej ustawieniami :)
Calibra 2.0 8v

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 01-06-2014, 09:58   

ogolnie rzecz biorac podejrzewam ze masz instalacje zamontowana i wyregolowana tak na sztuke aby byla, tak bylo u mnie.
odwiedz strone Lpgforum.pl tam wrzóć te skany co tu wrzociłeś, powinni ci wszystko wyjasnic na tym forum, tam znalazlem rozwiazanie problemu mojej instalacji i znalazlem gaziarza. :)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-06-2014, 10:04   

Instalację sekwencyjną powinno się ustawiać od razu po zamontowaniu, to nie jest instalacja pierwszej czy drugiej generacji gdzie reduktor musiał się ułożyć. Z autami Mitsubishi jest trochę inaczej jak z autami innych marek mających silniki z podobna mocą. Wtrysk benzynowy w naszych silnikach działa szybciej niż np. w Oplach, na wolnych około 2,2ms gdzie w innych sekwencyjnych wtryskach benzynowych jest około 3,5ms. Z tego powodu do naszych silników trzeba montować bardziej wydajne wtryskiwacze i reduktory aby silnik poprawnie pracował i miał dostarczoną optymalną mieszankę. Często gaziarze nie znający tematu do tego dochodzą po czasie więc jeśli auto od razu po montażu nie chodzi właściwie, to nie należy czekać do przeglądu po 1000 km tylko od razu męczyć gaziarza aby wszystko było jak należy.

wecha 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2014, 10:10   

ok, dzięki chłopaki za podpowiedzi, odwiedzę forum gazowe i przycisnę gaziarza :)
Calibra 2.0 8v

Odpowiedz do tematu