Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8 GDI] Pajero PININ przerywa silnik (trochę)
Autor Wiadomość
pozka 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-07-2013, 22:35   [1.8 GDI] Pajero PININ przerywa silnik (trochę)

Witam

Mam problem z pracą silnika w Pininie. Sprawa wygląda tak, że do mniej więcej 3 tys obrotów delikatnie przerywają obrotu, na ułamek sekundy co jakiś czas. No i także czasem strzeli z rury małym hukiem :) . Byłem w serwisie na podpięcie pod komputer, ale nie wykazało żadnych błędów. Powiedzieli że ciśnienie (na wtrysku?) powinno osiągać max do 7 barów, a podczas jazdy maksymalnie było 5.1 bara. Tylko nie potrafili wskazać przyczyny przerywania, kazali jeździć aż się coś zaświeci :) Jeden mechanik mówi że może to wina świec, drugi że może cewka. Podobno ze zmianą świec jakiś problem jest bo klucze jakieś specjalne mają być i nikt w pobliżu nie jest w stanie zmienić :D

Czy miał ktoś może podobną sytuację?
Pozdrawiam

sq9mcs 
Forumowicz

Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Wysłany: 24-07-2013, 23:13   

Każda ze świec ma własną cewkę. Wymień świece a później się zobaczy

pozka 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Wysłany: 21-08-2013, 16:28   

Wymiana świec załatwiła problem w 100% :) Przerwa na świecach była jakieś 3mm, wiec nic dziwnego, że nie palił jak powinien:) Jadąc do mechanika komputer pokazywał spalanie 13l/100, ale autko ledwo co jechało, a po wymianie 7l :p

Czy jak świece są w takim stanie, to komputer nie powinien pokazać błędu?

pozdrawiam

[ Dodano: 05-09-2013, 00:46 ]
No i znów coś zaczyna delikatnie szarpać ku%^a! Tak jakby mu paliwa nie dawało... Podjade do mechanika i każe żeby filtr paliwa zamontował (bo podobno nie ma :0 ). Czytałem tu na forum też ze w pompie WC jakieś sitko jest które lubi syf zbierać, to rozkręci i zobaczy:)

gtur1
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2013, 11:19   świece

Cześć! Co prawda mam pininka mpi i na gazie ale..... Przerywał mi szczególnie na niższych obrotach i jak chciałem dać gazu z tych niskich obrotów. Wymieniałem cewki, przewody i nic. po wymianie świec chwilę chodził ok później znów był ten sam problem. W końcu wpadłem na "genialny" :) pomysł - zmniejszyłem przerwę na każdej świecy o ok 1/4 (mimo iż świece byłu prawie nowe - ok 5000 km). Po tym zabiegu chodzi jak nowy - żadnych przerywań nawet jak ciągnę go od ok 1000 obrotów. Może spróbuj zrobić tak samo - nie zaszkodzi a może pomóc. Pozdrawiam!!!

Piotrek4 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin MPI 5d 2002
Wysłany: 09-09-2013, 10:14   Re: świece

gtur1 napisał/a:
Cześć! Co prawda mam pininka mpi i na gazie ale..... Przerywał mi szczególnie na niższych obrotach i jak chciałem dać gazu z tych niskich obrotów. Wymieniałem cewki, przewody i nic. po wymianie świec chwilę chodził ok później znów był ten sam problem. W końcu wpadłem na "genialny" :) pomysł - zmniejszyłem przerwę na każdej świecy o ok 1/4 (mimo iż świece byłu prawie nowe - ok 5000 km). Po tym zabiegu chodzi jak nowy - żadnych przerywań nawet jak ciągnę go od ok 1000 obrotów. Może spróbuj zrobić tak samo - nie zaszkodzi a może pomóc. Pozdrawiam!!!

Jakie świece i kable kupowałeś?? Również przymierzam się do wymiany.
Ile Ci pali przy obecnych temperaturach??
2004 Rover 75 2.0 D 2010-2014
1988 Mercedes C124 300CE lpg 2005-2007 w dobrych rękach jeździ do dziś

gtur1
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2013, 18:17   Re: Re: Świece

Świece NGK trochę lepsze niż te standardowe NGK (ale nie kupuj irydowych), kabelki też NGK no. RC-ME96. Na świecach zmniejszyłem troszkę przerwę, bo mi przerywał na standardzie - zrobione już ok 1000km i żadnego przerwania :)
Co do palenia to nie mam lekkiej nogi i wychodzi mi ok 10-11l na trasie, w terenie ok 13l :) .

sq9mcs 
Forumowicz

Wysłany: 11-09-2013, 22:42   

Mój na irydowych chodzi bez zarzutów a zrobiłem na nich jakieś 30tyś km.

kuuuba777 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI
Wysłany: 12-09-2013, 12:48   

gtur1 napisał/a:
zmniejszyłem przerwę na każdej świecy o ok 1/4

A jaka jest prawidłowa wartość przerwy z książki serwisowej? Bo czasem przy niskich obrotach tez mi tak skacze a świece są jak nowe.

gtur1
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2013, 16:04   

Nie wiem jaka jest prawidłowa przerwa na świecach ale polecane w książce serwisowej swiece NGK BKR5R-11 mają dla mojego pininka za dużą. U mnie było dokładnie tak samo - na niskich obrotach lubiał przerywać jak dodawałem gazu. Po zmniejszeniu o ok 1/4 przerywanie silnika zniknęło. Za każdą wymianą świec będę tak samo robił :)

karina111 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
  Wysłany: 17-06-2014, 09:12   

Cześć . Mam problem z moim Pinin . Od dwóch dni przy dodawaniu gazu przerywa mi silnik naciskając pedał gazu do końca trochę się to uspokaja ale zaświeca się żółta kontrolka silnika , nie zwróciłam uwagi na spalanie w tym czasie , ale ledwo wyjeżdżam pod górkę ... druga sprawa to palenie , często nawet trzy cztery razy próbuje palić , przekręcam kluczyk a tu nic , zero reakcji a jak już zacznie kręcić to dość długą chwile mi zajmuje za nim go zapale ... jaka może być przyczyna , co mam zrobić ? Proszę o pomoc bo mam 40 km do pracy w jedną stronę i będę uziemiona , a jest co raz gorzej...

sq9mcs 
Forumowicz

Wysłany: 17-06-2014, 18:18   

Podłącz OBD skaner sprawdź jakie są błędy w komputerze silnika. Kiedy wymieniałaś filtr paliwa??

cezare 
Forumowicz

Auto: B5FL 162KM 400nm
Wysłany: 18-06-2014, 16:49   

we wtyczce diagnostycznej zewrzyj pin 1 z 4 kawałkiem drutu - tak odczytasz błędy.
będzie Ci mrYgać kontrolka CheckEngine - długie mrugniecie dziesiątki, krótkie - jedności - u Ciebie obstawiam 5 długich i 6 krótkich ..

karina111 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Wysłany: 20-06-2014, 13:49   

Filtr wymieniałam w styczniu tego roku.

[ Dodano: 24-09-2014, 14:46 ]
Pomóżcie !!! minęły 3 miesiące , samochód stał na warsztacie 2 miesiące mechanik wymieniał pompy jedna za drugą (straciłam fortunę) , padały jak muchy - wszystkie .... A samochód dalej nie naprawiony , pompa nie daje ciśnienia samochód szarpie i jest coraz gorzej ... co robić???

[ Dodano: 24-09-2014, 14:51 ]
:( :( :( :( :( :( :( :( :(

Odpowiedz do tematu