Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Poprawienie możliwości silnika
Autor Wiadomość
mathew999 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-06-2014, 13:28   [Cari 1.8 GDI] Poprawienie możliwości silnika

Witam,

Kilka miesięcy temu kupiłem Carismę 1.8 GDI z 1999 roku, 125 KM. Auto kupiłem od kobiety i mam wrażenie, że nie czuć za bardzo koni w tym aucie. Czy jest możliwość żeby poprawić jego wydajność? Szczególnie zaskoczyło mnie to, że kobieta podobno miała średnie spalanie 6,5 litra, gdzie ja w mieście mam średnio 7,5-8 litrów. Czy może to być spowodowane jej delikatną jazdą?
Ostatnio zmieniony przez glina 27-06-2014, 12:06, w całości zmieniany 1 raz  

misibiczi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD GLX
Wysłany: 21-06-2014, 13:54   

Pewnie jeździła na 5 biegu 50 km/h i stąd takie spalanie. Właśnie dlatego nigdy nie kupiłbym samochodu od kobiety.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 21-06-2014, 14:00   

zależy od stylu jazdy idzie takie wyniki osiągnąć w mieście ale na pewno nie osiągniesz nic zbliżonego stojąc w korkach ja w DiD w mieście mam spalanie 7,5 teraz z włączoną klimą nawet 8,2 w zimie 8,2 mógłbym zejść do 6,5 litra (mówię o dieslu) ale to ascetyzm i męczarnia...GDI to dobry silnik i nie widzę znacznej różnicy w spalaniu pomiędzy dieslem a GDI w mieście, w trasie różnica jest ogromna na korzyść diesla chociaż gdi też w trasie spalanie uzyskiwałem ponizej 5l/100 jadąc ze stałą prędkością 80km/h wcześniej użytkowałem GDI przez 4 lata także nie są to dane wyssane z palca, co do mocy to sprawdź jak auto wkręca się na obroty ja byłem naprawdę zadowolony auto użytkowałem od 100 tyś przebiegu do 275 tyś i nic mu z wigoru w tym okresie nie ubyło

mathew999 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 22-06-2014, 10:12   

Jeśli chodzi o obroty, auto jest ustawione na nieco niższe (600-700 na wolnych), a to z racji tego, że gdy dam wyższe, blokuje się linka od gazu i na luzie mam 2000 obrotów. O ile z 1-szym biegu auto potrafi się zebrać, tak później nie ma przyspieszenia gdy chcę zredukować i np wyprzedzić.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 22-06-2014, 12:02   

mathew999, jesli sie nie swieci check to zajzyj do swiec i przepustnicy.
przepustnica w gdi powinna byc czysta bo na brudnej dzieja sie jakies dziwne akcje.

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 22-06-2014, 17:04   

Wracając do tematu to GDI ciężko aby coś zrobić bez wielkiego nakładu pieniędzy.To nie diesel gdzie można więcej w serii.Może jakieś turbo dało by radę wsadzić podobnie jak hyundai dodał turbo tworząc T-GDI. tylko nie wiem jak z wytrzymałością silnika jak by się go uturbiło. Jeszcze opcja inwazyjna w dolot,filtr,oraz cały układ wydechowy.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 23-06-2014, 10:09   

Prosty temat - SWAP na 2,5 V6 z Galanta i LPG.
Moc + tanio.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

m3ntor 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI FL
Wysłany: 02-07-2014, 21:10   

Hubeeert napisał/a:
Prosty temat - SWAP na 2,5 V6 z Galanta i LPG.
Moc + tanio.

No dobra, a ile to znaczy "tanio"? Mówię tutaj o kosztach bez cześci, sama robocizna. No i jakie cześci wymagają zmiany, poza oczywistymi typu hamulce (chociaż zależy od tego jak zmieni się masa auta...).

Zastanawiałem się nad tym, wiem, że temat był wałkowany, ale czy ktoś juz to robił? I pytanie czy automat z Carismy łyknie taki swap czy skrzynię też by trzeba było zmienić?

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 02-07-2014, 21:27   

no tanio tzn ze bedziesz jezdzil na lpg :)
co do swapu to tanio nie bedzie z gory ci mowie. na samych hamulcach sie nie skonczy ale i na silniku, skrzyni i pewnie cos w zawiasie. nie wiem czy sie oplaca, lepiej bylo by kupic gala z 2.5 na ktorego ja mam chetke:)

m3ntor 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-07-2014, 21:32   

Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale Galant w przeciwieństwie do Carismy, nie ma porządnego ocynku, poza tym Galanty często trafiają w nieodpowiednie ręce (tak jak BMW czy Chryslery).

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 02-07-2014, 21:41   

gdzie trafiaja to nie wiem, bemki i vw chyba chciales powiedziec. z tego co wiem to maja problemy z rudą na nadkolach. carisma w moim przypadku nie ma w ogole problemu z ruda wiec to mega plus.
aha... do swapa dorzuc jeszcze ecu i wiazke jak by co.

m3ntor 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-07-2014, 21:50   

Chryslery też trafiają w złe łapy, panewki przekręcają się od piłowania motoru i lania złego oleju, nie mówiąc o terminach wymiany. ;) Wiem, bo sporo się naczytałem o tym, bo sam myślałem o ładnym 300M z vałką... Ale panewki jednak mnie ostudziły. :) Z mojej strony EOT. :P

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 02-07-2014, 22:07   

Akurat heble Carisma ma większe (po lifcie gal dostał grubsze tarcze o 2 mm ale nadal z mniejszą średnicą). Tutaj był mój błąd i co by nie robić zamieszania tekst usunąłem.
Więc silnik z kompem, do tego wiązka oraz pedał linka gazu. Cari jest po lifcie to przepustnica jest elektroniczna w galancie na linkę. O pompie paliwa musiał byś doczytać czy nada odpowiednie ciśnienie gdyż w GDI-ku jest pompą wstępną. To tak pokrótce.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)
Ostatnio zmieniony przez i9i 03-07-2014, 21:09, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 03-07-2014, 00:02   

skrzynia pasuje
do przeróbki wiązka, jedno mocowanie silnika i parę innych rzeczy.
koszty to silnik (do uszczelnienia i zrobienia rozrządu), wiązka z gala, ECU z gala, itp - ile? zalezy u kogo, lub czy sam t zrobisz.
Hamulce pasują od Volvo S/V40 T4 i można je dostać tanio.

W Warszawie jeździ jedno takie GDI V6 ;)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

m3ntor 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-07-2014, 02:16   

No to się panowie zdecydujcie - podejdzie skrzynia czy nie podejdzie, bo to jest jeden z większych kosztów. ;)

Co prawda Galant fajny jest, podoba mi się, ale odstrasza mnie w nim ogromny problem z rdzą, czego w Carismie nie znam.

I pytanie zasadnicze - dałoby się zamknąć z całością w 5-6 klockach (nie licząc powiedzmy hamulców, które mogą być zrobione w późniejszym czasie)? Zakładam też, że sam niczego nie zrobię - brak fachowej wiedzy i warunków.

Czytałem cały temat o swapie i padła tam też propozycja T4 z Volvo, które stworzyłoby z Carismy okręt o napędzie rakietowym, ale jednak fałka to fałka. ;P

Odpowiedz do tematu