Sprężarka klimy |
Autor |
Wiadomość |
Kapsel22
Forumowicz
Auto: Galant 1.8 GLSi 16V 1996r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-06-2014, 11:53 Sprężarka klimy
|
|
|
witam
wymontowałem swoja starą sprężarkę klimy i mam takie pytanko bo znalazłem jedną na allegro ale nie wiem czy będzie pasowała do mojego modelu nie wiem na co zwrócić uwagę na tych tabliczkach
na tabliczce z mojego modelu jest coś takiego:
MODEL : MSC105CVS
SER NO. 2019604
PART NO. AKC201A402
REFRIG R134a
OIL SUN PAG56 170cc
DPH = 36 DPL = 17kgf/cm2
a tej z allegro coś takiego:
MODEL : MCS60CN
SER NO. 3158811
PART NO. AKC200A072
REFRIG R134a
OIL SUN PAG56 or Equiv 140cc
DPH = 3.53 DPL = 1.67 MPa
czy podejdzie ta sprężarka do mojego auta? |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-06-2015, 21:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-06-2014, 17:11
|
|
|
To najistotniejsze oznaczenie Kapsel22 napisał/a: | MSC105CVS | i po nim musisz szukac |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Kapsel22
Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2014, 18:18
|
|
|
rozumiem, kurcze w takim razie nie ma co liczyć że dostane gdzieś taką używkę:( a nowej to mi się nie opłaca. |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 21-06-2014, 22:15
|
|
|
Wejdź na stronę Laser-sinex oni zajmują się klimami. Może twoja nadaje się jeszcze do regeneracji, ja od nich zamawiałem uszczelnienie wałka (dławica się to chyba nazywa) kilka oringów i sprężarka jak nowa.
Wejdź na części do sprężarek i wpisz w szukajce twój model. Coś powinno wyskoczyć. A jak nic nie znajdziesz zawsze jest telefon i przez telefon prędzej coś ci znajdą, ja tak zamawiałem bo mój model sprężarki jest tylko w E88A.
Są jeszcze inne strony firm od klimy tylko teraz nie pamiętam. Ale może coś wygooglasz. |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Kapsel22
Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2014, 12:40
|
|
|
dzięki postaram się coś poszperać, tylko nie wiem co może być w tej sprężarce bo ona w ogóle nie kręciła zero reakcji. |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 22-06-2014, 13:37
|
|
|
A kręciłeś może za koło pasowe, czy za śrubę od koła pasowego?????????????
Bo jak za koło, to jest właśnie sprzęgło sprężarki i ono samo się kręci, działa dopiero wtedy jak klima jest włączona. Trzeba kręcić za śrubę i wtedy powinien być wyczuwany delikatny opór.
U mnie w sprężarce były 2 ślimaki, jak znajdę zdjęcie to ci wkleję. Myślę że w środku możesz mieć to co ja, na pewno obudowa jest inna.
[ Dodano: 22-06-2014, 14:06 ]
To jest ten ślimak, do niego przychodzi drugi, odwrotny i kręci się ruchem oscylacyjnym, wtedy jest wytwarzane ciśnienie.
To jest tylna obudowa w mojej, na pewno jest inna u ciebie. Z twojej sprężarki, do mojej pasuje dławica.
To jest prawdopodobnie wewnętrzny ślimak od tylu, po wyciągnięciu z obudowy. Dokładnie nie pamiętam bo ponad rok temu to rozbierałem.
A tu są zaworki jakieś, sam nie bardzo wiem do czego służą montowane są w tył obudowy, ty czegoś takiego nie masz.
Jeśli chodzi o rozebranie sprężarki, nie jest to trudne. Sprawdź najpierw czy nie miałeś z niej gdzieś wycieków, najlepiej to widać jak miałeś dodatek fluorescencyjny do oleju. Moja puszczała na tych zaworkach z tyłu.
Jak ją rozbierzesz pamiętaj dławica na pewno do wymiany, a przy montażu nowej dławicy musisz zastosować specjalną tulejkę żeby nie uszkodzić dławicy o ośkę sprężarki.
A tak z innej beczki po co wymontowałeś sprężarkę. |
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Kapsel22
Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2014, 15:58
|
|
|
auto zawiozłem do mechanika żeby mi nabił klimę ale okazało się że sprężarka w ogóle nie reaguje więc mechanik mówił żebym szukał jakiejś bo ta zdechła, zamówiłem używkę zawiozłem mu on wymontował starą ale się okazało że t która mi przyszła nie jest do mojego modelu. i tak teraz stoi autko u mechanika a ja szukam używanej sprężarki |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-06-2014, 16:06
|
|
|
Świetna diagnoza, sprezarka sie nie zalacza wiec trzeba ja wymienić, a przyczyn ku niezałaczaniu sie sprezarki jest kilka jak nei kilkanaście, poczawszy od stanu sprzegiełka, konczywszy na elektryce, i mechanice układu |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Kapsel22
Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2014, 17:10
|
|
|
myślę ze jutro zawiozę tą sprężarkę do elektromechanika żeby jej się przyjrzał dokładniej |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 22-06-2014, 22:09
|
|
|
Kapsel22, robertdg dobrze mówi,przyczyn może być wiele. Jeśli klima była pusta sprężarka na pewno nie ruszy. Niech ten elektromechanik sprawdzi czy elektromagnes w sprzęgle działa, jak tak to myślę że da się ją podreperować, jak nie działa, można wtedy poszukać elektromagnesu i tez zregenerować. A poza tym trzeba poszukać nieszczelności w układzie, gdzieś musiał ci gaz uciec skoro pojechałeś nabić.
Tak przy okazji spytaj tego mechanika od klimy, jak sprawdza czy układ jest szczelny, jak nabija nowy gaz, albo nie daj Boże powietrze, to zabieraj auto od niego i szukaj prawdziwego serwisu klimatyzacji, a nie nabijacza.
Nieszczelności sprawdza się azotem lub innym obojętnym gazem, jest tani i suchy, powietrze ma w sobie wilgoć, która zabija wkład osuszacza.
Kapsel22, jak masz ją wymontowaną to zrób zdjęcie i wrzuć na forum, może coś na niej widać. Chyba że umyłeś dokładnie i zatarłeś ślady zbrodni (tzn. wycieków czy cuś podobnego) |
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Kapsel22
Forumowicz
|
Wysłany: 23-06-2014, 13:12
|
|
|
mam zdjęcia tylko powiedzcie mi jak je dodać:) |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20986 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Kapsel22
Forumowicz
|
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 23-06-2014, 22:52
|
|
|
Z tego co widać, wydaje mi się że dławica do wymiany, pod kołem pasowym jest chyba zasmarowane olejem.Kapsel22, popraw mnie jeśli się mylę. Reszta chyba jest brudna bardziej z kurzu niż z oleju.
Sprawdzałeś czy środek się kręci, kręciłeś za śrubę od koła pasowego?
Spróbuj sprawdzić czy elektromagnes działa, na kole pasowym. Tylko ja nie za bardzo wiem jak to zrobić, podejrzewam że trzeba gdzieś prąd podłączyć. Na pewno do wtyczki tylko z niej, widzę idzię jeszcze kabel do czujnika ciśnienia. Może ktoś pomoże w tej kwestii.
Albo daj to do tego elektromechanika co pisałeś wcześniej, niech sprawdzi.
Ja myślę że można go jeszcze uratować. |
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Kapsel22
Forumowicz