Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
12-12-2009, 17:50
Kierunkowskazy i awaryjne
Autor Wiadomość
Tomek210 
Forumowicz

Auto: Sigma'96
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-09-2007, 15:23   Kierunkowskazy i awaryjne

Zniknęły mi w sigmie awaryjne i kierunkowskazy. Znikały stopniowo - najpierw kierunkowskaz czasem nie mrugnął, potem częściej, czasem jak nie chciał mrugać pomagało włączenie awaryjnych na chwile i zaczynał mrugać... Teraz nie mruga już wcale. Sprawdziłem bezpieczniki, wstawiałem ze 3 przerywacze, podmieniałem przekaźnik koło przerywacza, zaglądałem do włącznika awaryjnych i nic nie pomogło.

Aktualnie jeżdżę w "trybie manualnym" ;) tzn w przerywaczu złączyłem styki na stałe i mrugam dźwignią...

Macie jakieś pomysły?

Ps: Podjechałem do najbliższego elektryka - na placu Mercedesy 124, BMW 5 i 7, Nubira, robił też kiedyś Citroena CX. Spojrzał na Sigmę i powiedział "Ooooo nie... Tego to ja się nie podejmę..."

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 11-09-2007, 15:43   

To chyba trzeba podjechać do innego elektryka :-)

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 02:56   

Witam,

wyglada jak klasyczna śmierć przerywacza, ale skoro podmieniałeś na trzy inne...może nie od sigmy?

pozdrawiam.

Tomek210 
Forumowicz

Wysłany: 18-09-2007, 01:03   

Nie od Sigmy bo nigdzie nie ma. Uniwersalne próbowałem z trzema wyprowadzeniami z różnych sklepów (według ich katalogów pasujące do Sigm).

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 02:04   

hah,

według ich katalogów do Sigm pasują przeróżne rzeczy...niestety tylko w teorii :(
Możemy kiedyś podmienić na próbę na orginał, wszystko będzie jasne.

pozdrawiam.

Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2009, 13:26   

trochę odgrzeje temat... chciałbym dowiedzieć się gdzie jest umiejscowiony ten przerywacz i przekaźnik? Mam problem bo nie działają mi awaryjne - z mgaczami jest wszystko OK. Wymieniłem włącznik awaryjnych na inny i dalej nie działają więc teraz trzebaby wymienić przerywacz lub przekaźnik - ale gdzie on? Może ktoś wie dokładnie i jest w stanie to opisać albo moze jakieś zdjęcie - tak najlepiej i najszybciej :biggrin: :mrgreen:

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 10-08-2009, 20:09   

powiem tak , trzeba znaleźć przekażnik i zobaczyć czy wogóle dostaje synał , jak dostaje , to naprawdę wystarczy dowolny rzekaźnik z taka samą funkcją styków... Tam nie ma magii - jest cewka i styki :)

Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2009, 23:53   

znleźć na właśnie :mrgreen: może nie będę muszał odkrywać już czegoś co ktoś wcześniej odkrył....

Tomek210 
Forumowicz

Wysłany: 11-08-2009, 13:01   

Przerywacz jest nad lewym kolanem o ile dobrze pamiętam. Trzeba trochę kable porozgarniać żeby go zobaczyć. Obok niego ze dwa okrągłe metalowe przekaźniki z mosiężnymi kropkami na środku. I pasuje niestety tylko od Sigmy. Zamienniki nie będą mrugać. Oryginał jakieś 250-350zł. Ja kupiłem ze szrotu z Allegro za jakieś grosze. Tylko musiałem tłumaczyć przez telefon gdzie go szukać :)

Ara 
Nowy Forumowicz

Auto: Sigma 12v
Wysłany: 23-06-2014, 22:38   

Witam.

Mam dokładnie taki problem. Kierunki lewo-prawo działają bez zarzutu, natomiast awaryjnych brak. Przekażnik jest uniwersalny "Hella TB 64 DOT" połączony za pomocą wiązki spaghetti na krótko, bez kostki nawet. Dodatkowo jest podłączona do tego przekaźnika jakaś mała dodatkowa żarówka (która nie świeci, a raczej włącza się tylko wtedy, gdy z przekaźnika zdejmie się jeden przewód).

Przycisk napewno działa, gdyż w momencie gdy np. kierunkowskaz jest włączony i odpalam awarię, to kierunkowskaz przestaje migać, coś tam zatem się dzieje...

Wiem że ciężko coś tu diagnozować, ponieważ instalacja w tym egzemplarzu, to katastrofa! Może jednak jest coś o czym nie wiem, a czego jeszcze nie sprawdziłem np. drugi przekaźnik oddzielnie dla awaryjnych???

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu