Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Trzesie silnikiem podczas gaszenia
Autor Wiadomość
hash 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 08 2.0 di-d
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-06-2014, 10:09   Trzesie silnikiem podczas gaszenia

Po wylaczeniu silnika, moj OII 2.0 DiD potrafi zatrzasc nadwoziem. Trwa to ulamek sekundy ale jest odczuwalne.
Slyszalem, ze tam gdzies jest przepustnica odpowiedzialna wlasnie za szybkie gaszenie silnika.
Gdzie ja znalezc? Co sprawdzic?

Dziekuje za pomoc,
Hash

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 24-06-2014, 11:28   

Jak towarzyszą temu stuki, to jeden z ulubionych tematów - dwumasa, czyli podatek za małe spalanie diesla (jeden z kilku jakimi obłożone są rzadsze wizyty na stacji benzynowej), chyba że to automat ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 24-06-2014, 12:34   

Kolego hash,
Silnik od traktora musi trochę trząść - powinieneś się już przyzwyczaić :)
A na poważnie: niesprawność przepustnicy (służącej także jako tzw. klapa gasząca) zwykle objawia się żółtą kontrolką silnika, kołysanie i stuki jak już napisał przedmówca mogą wskazywać na dwumas (tym bardziej że z opisu wynika że masz trochę podniesioną moc).
bonito

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 24-06-2014, 14:43   

hash, a jak dojezdzasz do skrzyzowania i wysprzeglasz to nie czujesz takiego delikatnego kołysania, drzenia? Nie ma zadnych niepokojacych dzwiekow przy zmianie biegow?

FIESTA ST150

emil_d 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Wysłany: 24-06-2014, 15:34   Re: Trzesie silnikiem podczas gaszenia

hash napisał/a:
Po wylaczeniu silnika, moj OII 2.0 DiD potrafi zatrzasc nadwoziem. Trwa to ulamek sekundy ale jest odczuwalne.
Slyszalem, ze tam gdzies jest przepustnica odpowiedzialna wlasnie za szybkie gaszenie silnika.

Dziekuje za pomoc,
Hash

Przeczyść przepustnicę - jak trzęsie przy gaszeniu to znaczy, że się ciężko domyka. Miałem to samo - po wymianie na nową efekt ustąpił (stara jest dobra tylko umazana jakimś syfem - więc mam zapas :) ).

hash 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 08 2.0 di-d
Wysłany: 24-06-2014, 15:59   

Fragu napisał/a:
hash, a jak dojezdzasz do skrzyzowania i wysprzeglasz to nie czujesz takiego delikatnego kołysania, drzenia? Nie ma zadnych niepokojacych dzwiekow przy zmianie biegow?

Mysle, ze to nie dwumasa. Nie ma innych niepokojacych objawów, stuków, etc.

[ Dodano: 25-06-2014, 14:23 ]
Czy ktoś wie, czy w tym silniku jest osobna klapa gasząca? Jeśli tak to gdzie ją znaleźć?

[ Dodano: 28-06-2014, 22:16 ]
Dobrałem się do przepustnicy i widzę, że kiedy silnik jest wyłączony przepustnica jest otwarta. Tak ma być? Kto wie jak to działa? Powinna być cały czas zamknięta przy wyłączonym silniku czy jest zamykana przy gaszeniu a po chwili wraca do pozycji otwartej?

pozdrawiam sobotnio

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 14-07-2014, 12:51   

Mam takie może dziwne pytanie. Podczas gaszenia silnika macie wciśniety pedał sprzędła, czy macie luz na skrzyni biegów? Czy są jakie zalecenia za pierwszym lub drugim przypadkiem, a może nie ma różnicy?

leszek044 
Forumowicz

Auto: M.Outlander
Wysłany: 08-03-2015, 15:05   Re: Trzesie silnikiem podczas gaszenia

emil_d napisał/a:
hash napisał/a:

Dziekuje za pomoc,
Hash

Przeczyść przepustnicę - jak trzęsie przy gaszeniu to znaczy, że się ciężko domyka. Miałem to samo - po wymianie na nową efekt ustąpił (stara jest dobra tylko umazana jakimś syfem - więc mam zapas :) ).

Witam,u mnie przepustnica(klapa gasząca)jest otwarta cały czas,sprawdzałem na ściągniętym wężu.Podczas odpalania i gaszenia silnika nie zmienia pozycji owa klapka.Brak błędów na testerze,a stan przepustnicy jest 94,7% ze jest chyba otwarta. Do tego jeszcze doszło jak odpalę silnik to lubi zgasnąć ale po ponownym odpaleniu jest oki.Miał ktoś taki problem?

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu