Trzesie silnikiem podczas gaszenia |
Autor |
Wiadomość |
hash
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 08 2.0 di-d
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-06-2014, 10:09 Trzesie silnikiem podczas gaszenia
|
|
|
Po wylaczeniu silnika, moj OII 2.0 DiD potrafi zatrzasc nadwoziem. Trwa to ulamek sekundy ale jest odczuwalne.
Slyszalem, ze tam gdzies jest przepustnica odpowiedzialna wlasnie za szybkie gaszenie silnika.
Gdzie ja znalezc? Co sprawdzic?
Dziekuje za pomoc,
Hash |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6984 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 24-06-2014, 11:28
|
|
|
Jak towarzyszą temu stuki, to jeden z ulubionych tematów - dwumasa, czyli podatek za małe spalanie diesla (jeden z kilku jakimi obłożone są rzadsze wizyty na stacji benzynowej), chyba że to automat |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24-06-2014, 12:34
|
|
|
Kolego hash,
Silnik od traktora musi trochę trząść - powinieneś się już przyzwyczaić
A na poważnie: niesprawność przepustnicy (służącej także jako tzw. klapa gasząca) zwykle objawia się żółtą kontrolką silnika, kołysanie i stuki jak już napisał przedmówca mogą wskazywać na dwumas (tym bardziej że z opisu wynika że masz trochę podniesioną moc).
bonito |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 24-06-2014, 14:43
|
|
|
hash, a jak dojezdzasz do skrzyzowania i wysprzeglasz to nie czujesz takiego delikatnego kołysania, drzenia? Nie ma zadnych niepokojacych dzwiekow przy zmianie biegow? |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
emil_d
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 248 Skąd: Stare Babice
|
Wysłany: 24-06-2014, 15:34 Re: Trzesie silnikiem podczas gaszenia
|
|
|
hash napisał/a: | Po wylaczeniu silnika, moj OII 2.0 DiD potrafi zatrzasc nadwoziem. Trwa to ulamek sekundy ale jest odczuwalne.
Slyszalem, ze tam gdzies jest przepustnica odpowiedzialna wlasnie za szybkie gaszenie silnika.
Dziekuje za pomoc,
Hash |
Przeczyść przepustnicę - jak trzęsie przy gaszeniu to znaczy, że się ciężko domyka. Miałem to samo - po wymianie na nową efekt ustąpił (stara jest dobra tylko umazana jakimś syfem - więc mam zapas ). |
|
 |
hash
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 08 2.0 di-d
|
Wysłany: 24-06-2014, 15:59
|
|
|
Fragu napisał/a: | hash, a jak dojezdzasz do skrzyzowania i wysprzeglasz to nie czujesz takiego delikatnego kołysania, drzenia? Nie ma zadnych niepokojacych dzwiekow przy zmianie biegow? |
Mysle, ze to nie dwumasa. Nie ma innych niepokojacych objawów, stuków, etc.
[ Dodano: 25-06-2014, 14:23 ]
Czy ktoś wie, czy w tym silniku jest osobna klapa gasząca? Jeśli tak to gdzie ją znaleźć?
[ Dodano: 28-06-2014, 22:16 ]
Dobrałem się do przepustnicy i widzę, że kiedy silnik jest wyłączony przepustnica jest otwarta. Tak ma być? Kto wie jak to działa? Powinna być cały czas zamknięta przy wyłączonym silniku czy jest zamykana przy gaszeniu a po chwili wraca do pozycji otwartej?
pozdrawiam sobotnio |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 14-07-2014, 12:51
|
|
|
Mam takie może dziwne pytanie. Podczas gaszenia silnika macie wciśniety pedał sprzędła, czy macie luz na skrzyni biegów? Czy są jakie zalecenia za pierwszym lub drugim przypadkiem, a może nie ma różnicy? |
|
|
|
 |
leszek044
Forumowicz

Auto: M.Outlander
|
Wysłany: 08-03-2015, 15:05 Re: Trzesie silnikiem podczas gaszenia
|
|
|
emil_d napisał/a: | hash napisał/a: | Po wylaczeniu silnika, moj OII 2.0 DiD potrafi zatrzasc nadwoziem. Trwa to ulamek sekundy ale jest odczuwalne.
Dziekuje za pomoc,
Hash |
Przeczyść przepustnicę - jak trzęsie przy gaszeniu to znaczy, że się ciężko domyka. Miałem to samo - po wymianie na nową efekt ustąpił (stara jest dobra tylko umazana jakimś syfem - więc mam zapas ). |
Witam,u mnie przepustnica(klapa gasząca)jest otwarta cały czas,sprawdzałem na ściągniętym wężu.Podczas odpalania i gaszenia silnika nie zmienia pozycji owa klapka.Brak błędów na testerze,a stan przepustnicy jest 94,7% ze jest chyba otwarta. Do tego jeszcze doszło jak odpalę silnik to lubi zgasnąć ale po ponownym odpaleniu jest oki.Miał ktoś taki problem?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|