|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
przyciemnienie tylnych lamp |
Autor |
Wiadomość |
TrzecI
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.6 16v
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lis 2010 Posty: 89 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-07-2014, 18:17 przyciemnienie tylnych lamp
|
|
|
Witam, chciałem przyciemnić tylne lampy w carismie, tak jak zrobił to kolega w tym temacie
http://forum.mitsumaniaki...1210392#1210392
Lecz mam mały problem nie wiem z której strony naklejać folię ? od zewnętrznej czy wewnętrznej strony?
Dzisiaj rozebrałem jedną lampę, to od wewnętrznej strony nie za bardzo bo klosz z tą tylną częścią nie jest raczej rozbieralny.
Co o Tym myślicie ? |
|
|
|
 |
tpodsiadlo
Forumowicz

Auto: Galant V 2.0 V6-24 a/t
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 430 Skąd: sokolow mlp
|
Wysłany: 21-07-2014, 20:43
|
|
|
Folie przykleja sie od zewnatrz... |
_________________ To nic ze mam stare auto. czesci do niego sa tak drogie jak do nowych
========================= |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 21-07-2014, 21:11
|
|
|
Ale nie polecam. Można stracić za to dowód rejestracyjny. I odpowiadać za stłuczkę, nawet kiedy z tyłu ktoś w Ciebie wjedzie. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
TrzecI
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.6 16v
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lis 2010 Posty: 89 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-07-2014, 14:56
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Ale nie polecam. Można stracić za to dowód rejestracyjny. I odpowiadać za stłuczkę, nawet kiedy z tyłu ktoś w Ciebie wjedzie. |
Mhmm, to już inna sprawa nie wiedziałem o tym, a jeżeli przyciemniłbym samą dolną cześć? chodzi o te żółte kierunkowskazy i ewentualnie światło cofania? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-07-2014, 15:34
|
|
|
Napiszę Ci tyle - lampy są homologowane do użycia w takim stanie, w jakim kupujesz je w salonie czy w sklepie. Prawie wszystkie przeróbki (czyli między innymi oklejenie) IMHO zasadniczo automatycznie pozbawiają Cię homologacji, i co za tym idzie możliwości używania samochodu na drodze publicznej - bo jeśli autem na drogę nie wyjeżdżasz, to możesz z nim robić praktycznie co chcesz.
Najprościej - przejedź się na najbliższą stację diagnostyczną, i spytaj się diagnostę, jak to wygląda w praktyce. Czy można i co można. Co i tak nie oznacza, że jakiś policjant przy kontroli nie zabierze Ci dowodu rejestracyjnego. |
_________________ Adam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
tpodsiadlo
Forumowicz

|
Wysłany: 22-07-2014, 16:40
|
|
|
Oczywiscie, nie mozna montowac tez ledow zamiast postojowek, uzywac nawigacji w czasie jazdy a mimo to ludzie robia to nagminnie...
W latach 90 akurat byla moda na fabrycznie sciemniane lampy, duzo aut mialo taki lift wlasnie, ze wychodzily tylne lampy sciemnione, wiec uwazam, ze jesli bedzie to zrobione w miare dobrze, tzn tak, ze mimo sciemnienia lampy nadal beda widoczne, folia nie bedzie sie odklejac i takie tam to normalny policjant nawe5 nie bedzie wiedzial czy to sciemnione czy oryginalne...
Ale zgadzam sie z tym, ze wg przepisow nie powinno sie sciemniac |
_________________ To nic ze mam stare auto. czesci do niego sa tak drogie jak do nowych
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-07-2014, 16:56
|
|
|
tpodsiadlo napisał/a: | Oczywiscie, nie mozna montowac tez ledow zamiast postojowek, uzywac nawigacji w czasie jazdy a mimo to ludzie robia to nagminnie... |
Co do LED-ów się zgadzam, ale o nawigacji GPS pierwsze słyszę...chyba, że piszesz o klasycznym sekstansie, kompasie i nawigacją wg mapy papierowej ? To fakt, w czasie jazdy jest co najmniej niewskazane
Cytat: |
W latach 90 akurat byla moda na fabrycznie sciemniane lampy, duzo aut mialo taki lift wlasnie, ze wychodzily tylne lampy sciemnione, wiec uwazam, ze jesli bedzie to zrobione w miare dobrze, tzn tak, ze mimo sciemnienia lampy nadal beda widoczne, folia nie bedzie sie odklejac i takie tam to normalny policjant nawe5 nie bedzie wiedzial czy to sciemnione czy oryginalne... |
Jeśli kupisz fabrycznie przyciemnioną lampę, z homologacją, to OK.
Ale oklejona lampa...cóż, jakakolwiek stłuczka, że z tyłu ktoś wjedzie Ci w zadek (czyli jego wina), i zauważy oklejone lampy, czy będą strzaskane lub otarte z folii klosze...posprzątane wtedy jest. I nie będzie żadnego tłumaczenia, że inni też tak robią, czy że auto przeszło przegląd techniczny. |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 22-07-2014, 20:51
|
|
|
kolezanka z pracy niedawno kupila ladna Astre g z fajnie przyciemnionymi lampami, no ale niestety gdy przyszedl czas przegladu to diagnosta nie podbil jej dowod wiec zalozyla zwykle nie przyciemnione. |
|
 |
tpodsiadlo
Forumowicz

|
Wysłany: 22-07-2014, 22:12
|
|
|
Akurat astra jest jednym z aut, w ktorym ciemne lampy wychodzily fabrycznie, zreszta sam taka mialem,wiec to zaden klopot kupic ciemne lampy z homologacja
Z nawigacji nie mozna korzystac w czasie jazdy,powinno sie ustawic na postoju trase i jej nie dotykac,przepis jest ten sam co do komorek...
I nadal uwazam ze jesli sie zrobi to z glowa to nie bedzie zadnego problemu. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 22-07-2014, 22:51
|
|
|
tpodsiadlo napisał/a: | Z nawigacji nie mozna korzystac w czasie jazdy,powinno sie ustawic na postoju trase i jej nie dotykac,przepis jest ten sam co do komorek... | Czy mógłbyś wskazać przepis |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-07-2014, 23:10
|
|
|
JCH napisał/a: | tpodsiadlo napisał/a: | Z nawigacji nie mozna korzystac w czasie jazdy,powinno sie ustawic na postoju trase i jej nie dotykac,przepis jest ten sam co do komorek... | Czy mógłbyś wskazać przepis |
Też się przyłączam do tej prośby. Tym bardziej, że korzystanie z nawigacji GPS polega właśnie na ustawieniu celu podróży, i tyle. Bo cóż więcej niby można zrobić ? No chyba, że nie wolno w czasie jazdy spoglądać na ekran ani słuchać wskazówek głosowych/dźwiękowych ? Tyle tylko, że chociaż wielokrotnie byłem kontrolowany przez drogówkę, NIGDY padło nawet zapytanie o nawigację, a mam praktycznie zawsze włączoną. Ot, takie przyzwyczajenie
Widocznie jest jakiś wyjątek w tym przepisie, tak samo jak z komórkami - z układem głośnomówiącym lub ze słuchawką na kabel czy bluetooth możesz z komórki korzystać ile tylko chcesz
tpodsiadlo napisał/a: | I nadal uwazam ze jesli sie zrobi to z glowa to nie bedzie zadnego problemu. |
Ależ masz rację. A że wredny Kodeks Prawo o ruchu drogowym oraz przepisy i rozporządzenia wykonawcze durny parlament uchwalił tylko po to, żeby jak najbardziej zrobić na złość polskim kierowcom, to zawsze kiedy tylko się da (a kiedy nie da to tym bardziej) trzeba coś kombinować. W końcu Polak potrafi
Tak na marginesie tej dyskusji - moda na przyciemniane światła jak sam pisałeś to lata 90-te ubiegłego wieku. Teraz ta moda już minęła na szczęście, bo wygląda to na zwykłą, buracką wiochę, taki prymitywny, tani "tjunink" za kilka groszy |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
tpodsiadlo
Forumowicz

|
Wysłany: 23-07-2014, 06:37
|
|
|
Dokladnego przepisu nie znam, nie umiem przytoczyc cyferek, na pewno nie mozna uzywac urzadzen w samochodzie ktore wymagaja uzycia rak lub odwracaja uwage kierowcy... |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 23-07-2014, 08:54
|
|
|
tpodsiadlo napisał/a: | na pewno nie mozna uzywac urzadzen w samochodzie ktore wymagaja uzycia rak lub odwracaja uwage kierowcy... | Na pewno
Nie namawiam Cię abyś układał kostkę Rubika, chociaż..... jak ktoś jest sprytny i zręczny to da radę
Ale czy mogę używać radia/odtwarzacza muzyki (jakiegokolwiek) zamontowanego w samochodzie |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-07-2014, 09:51
|
|
|
tpodsiadlo napisał/a: | Dokladnego przepisu nie znam, nie umiem przytoczyc cyferek, na pewno nie mozna uzywac urzadzen w samochodzie ktore wymagaja uzycia rak lub odwracaja uwage kierowcy... |
Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele
Radzę jednak wziąć do ręki ustawę o ruchu drogowym, i przeczytać dokładnie.
Cytat: | Art. 45.
2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku |
Ze strony
http://kodeks-drogowy.org/
Przepis mówi wyraźnie O TELEFONIE. Nie o jakimkolwiek innym URZĄDZENIU. Nie o nawigacji GPS, radiu CB, odtwarzaczu mp3 czy DVD, laptopie, tablecie, maszynce do golenia czy wibratorze. Fakt, ciekawe rzeczy można przeczytać na necie - co to jest "korzystanie" - czy samo trzymanie telefonu w ręku to już korzystanie ? Nawet, jeśli telefon nie jest w ogóle włączony, lub tylko sprawdzamy godzinę na wyświetlaczu ? A czy wybieranie lub odbieranie połączenia, (kiedy do samej rozmowy używamy systemu głośnomówiącego lub słuchawki BT) to to też zabronione korzystanie ?
Przepis jest w każdym razie nieprecyzyjny, i przy odrobinie szczęścia i wiedzy bez większego problemu można się w sądzie od niego wybronić
Wracając do tematu - byłoby zasadniczo pole do popisu dla prawników
Cytat: | Art. 60.
1. Zabrania się:
2. zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne |
Dodatkowo dochodzi Załącznik nr 6 do rozporządzenia ministra infrastruktury
"WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY"
http://www.stacja.com.pl/...0262/0262_6.htm
Czy folia przyciemniająca może być uznana za "zakrywanie" świateł ? Czy zmienia kolor światła ?
Może komuś chce się to dokładnie przeczytać... |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-07-2014, 17:51
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Przepis mówi wyraźnie O TELEFONIE. Nie o jakimkolwiek innym URZĄDZENIU. Nie o nawigacji GPS, radiu CB, odtwarzaczu mp3 czy DVD, laptopie, tablecie, maszynce do golenia czy wibratorze. | Do gruchy CB tez się czepią jak przyłapią.
apg2312 napisał/a: | Czy folia przyciemniająca może być uznana za "zakrywanie" świateł ? Czy zmienia kolor światła ?
Może komuś chce się to dokładnie przeczytać... | Wystarczy zweryfikować na stacji diagnostycznej, ważna jest barwa światła, kieunkowskaz ma być pomarańczowy a nie czerwony, biały, etc., itd |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|