|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wynajem mieszkania dla studentki |
Autor |
Wiadomość |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-07-2014, 13:44
|
|
|
mjsystem napisał/a: |
Aż takie są ceny??? |
no takie
rynek wynajmu jest mi co nieco znany
kawalerka (w zaleznosci od lokalizacji i standardu) kosztuje 800-1200 (z czynszem, albo + czynsz) + media
2 pokojowe 40-45 metrow (w zaleznosci od lokalizacji i standardu) kosztuje 1200-1600 (z czynszem, albo + czynsz) + media
z tym, ze sa odstepstwa od tych widelek, w jedna i w druga strone
dla tej studentki byloby najlepiej wynajac mieszkanie juz teraz, bo wrzesien i poczatek pazdziernika jest ciezki okresem do szukania mieszkania
studenci tak nakrecaja wtedy rynek, ze i ceny ida w gore i trudno cokolwiek w ogole znalezc, zazwyczaj jak gdzies zadzwonisz to juz wynajete, a z drugiej strony patrzac - wynajmuja pierwsi ludzie, ktorzy ogladaja mieszkanie, majac do zastanowienia sie 15 minut
mkm napisał/a: |
mjsystem, czasem tez warto wywiesić ogłoszenie na uczelni |
to jest celna uwaga
dobra opcja dla niej byloby faktycznie pomieszkac z miesiac w akademiku, albo "gdzies" i znalezienie wtedy znajomych i cos razem wynajac
sporo studentow tak wlasnie robi
no i w listopadzie, grudniu rynek juz troche lepszy jest dla najemcy i nie ma takiego cisnienia |
_________________ 02132/KMM
Obecnie w mojej stajence:
Infiniti Q50S Red Sport (09.2023 - ?)
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )
Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)
|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 21-07-2014, 19:43
|
|
|
tomek84 napisał/a: | pomieszkac z miesiac w akademiku |
Podobno nie dostała się z powodu zbyt dużych zarobków rodziców
Są akademiki, gdzie na to nie patrzą? |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 22-07-2014, 07:28
|
|
|
mjsystem napisał/a: |
Są akademiki, gdzie na to nie patrzą? |
gulgulq napisał/a: |
najlepiej przytulic się gdzieś na pierwsze 2-3 miesiące a później jak się pozna ekipę to wtedy można szukać - będzie i taniej i z kimś znajomym
np. akademiki na złotej jesieni
|
|
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
|
Wysłany: 22-07-2014, 13:13
|
|
|
Uwaga, jestem ekspertem w tym temacie (dosłownie, studiowałem trochę więcej niż ustawa przewiduje)
Tak jak napisał Tomek, jeżeli chce na mieszkanie w fajnej cenie i w fajnej lokalizacji to już powinna coś szukać, we wrześniu wszystko jest już przebrane i zostają albo nory za marne grosze (warunki duuuużo gorsze niż w akademiku), albo wille za kosmiczne pieniądze.
Do OLX, facebuka i gumtree dorzucę tablicę ogłoszeń AGH:
http://nbb.agh.edu.pl/
dział: "pokój szukam/wynajmę"
Ja 4 lata mieszkałem w różnych akademikach, wszystkie na MS AGH i wszystkie miło wspominam, standardy różne, ale w tej chwili duża część akademików jest po remoncie i standard jest jak w DS 1 "Olimp" który już znacie. Kilka jest w trakcie remontowania, stąd ograniczona ilość miejsc i trudności z dostaniem pokoju. Na upartego może pisać odwołanie i dostać miejsce w pokoju po blokadzie (która ta jest pod koniec pierwszego tygodnia października) bo wtedy okazuje się, że część ludzi którzy dostali akademik znalazła inne lokum i nie poinformowała o tym.
Po 4 latach przeprowadziłem się z Magdą na mieszkanie. Wynajmowaliśmy mały pokój (18m2) w dwupokojowym mieszkaniu, płaciliśmy za niego 1000zł (w tym było wszystko, łącznie z internetem) i wydawało nam się to dobrą ceną bo lokalizacja była świetna (przy rondzie Ofiar Katynia, 10min autobusem na AGH). Wydawała się, bo 2 miesiące później do bloku obok wprowadzili się nasi sąsiedzi z akademika. ZA duże mieszkanie (około 70m2, kuchnia, dwa duże pokoje, duża łazienka, balkon itp) płacili łącznie 1400zł. Na standardy studenckie weszły by tam spokojnie 2 pary czyli każda osoba zamknęła by się w kwocie 350zł.
Jak mówie, niech już intensywnie szuka lokum i współlokatorek, niech da ogłoszenie na NBB, OLX, Gumtree to być może lokum znajdzie ją (nas tak znalazło ) niech ogłoszenie będzie ze zdjęciem, niech będzie z "jajem" napisane, to znajdą ją sympatyczni ludzie |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 24-07-2014, 10:17
|
|
|
Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi i porady. Temat jest nadal śledzony i gdyby coś jeszcze przyszło komuś do głowy lub miał ktoś jakiś "cynk", to będę wdzięczny |
|
|
|
 |
|
|