stuk przy zmianie biegów |
Autor |
Wiadomość |
debluko
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 98'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-04-2013, 07:06
|
|
|
Tak się podłącze jest jakiś sposób na sprawdzenie czy dana poduszka jest ok ? |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6103 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 24-04-2013, 09:43
|
|
|
debluko napisał/a: | Tak się podłącze jest jakiś sposób na sprawdzenie czy dana poduszka jest ok ? |
Tak wzrokowo czy jest cała i nie zerwana , bo może być tez tak jest "rozpuszczona " od oleju który gdzieś na nie tam leci i jest za miękka i się "poddaje " pod obciążeniem . |
|
|
|
 |
marcinspike
Forumowicz
Auto: Galant 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 142 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 12-07-2014, 19:23 jaka poduszka
|
|
|
Witam, jak w temacie. poduszki niby wyglądają OK, nie wiadomo tylko jak działają pod obciążeniem. jeżeli chciał bym kupić poduchy to jakiej firmy? na necie najpopularniejsze FEBEST. Chodzi oto żeby po wymianie nie trzęsło budą. |
|
|
|
 |
89mask
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6-1998
|
Wysłany: 27-07-2014, 01:50 Dziwne dźwięki podczas zmiany biegów.
|
|
|
Witam, od jakiegoś czasu podczas zmiany biegów pojawiły się dziwne dźwięki. Na początku myślałem, że to znowu jeden ze sworzni, ale "stukanie" słychać nawet gdy auto bezwładnie się toczy i na wciśniętym sprzegle wrzucam różne biegi nie puszczając sprzęgła, tzn. Niemal z każdym biegiem słychać lekkie stukniecie, co to może być? Spotkał się ktoś z was z czymś takim? Może jakieś mocowanie skrzyni biegów czy coś? zastanawiające jest też to że że środka słychać jak gdyby dźwięk dobiegal z prawej strony. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 27-07-2014, 11:13
|
|
|
Może być przegub , jak zmienisz biegi na wciśniętym sprzęgle pracuje mechanizm różnicowy wałek pośredni nawet wałek sprzęgłowy i wszystkie tryby , na wałkach minimalne obciążenie jest
Na wstecznym tez tak sie dzieje sa stuki |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
89mask
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6-1998
|
Wysłany: 06-08-2014, 18:19
|
|
|
Cytat: | Na wstecznym tez tak sie dzieje sa stuki |
Przepraszam, że dopiero piszę, wczesniej nie miałem dostępu do sieci, a sprawa aż tak pilna nie jest. Nie zauważyłem, żeby na wstecznym takie dźwięki się pojawiały, natomiast bez puszczania sprzęgła zmiana z 3-ki ma 2-kę lub na odwrót dzwięk jest słyszalny i mam wrażenie, że z prawej strony (pasażera). Jak można to zdiagnozować? Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
|