Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASX 1.6 BENZYNA - wart zakupu ?
Autor Wiadomość
juras2013 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Blue-Sky
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-07-2014, 11:28   

30 minut w korku, co chwile ruszanie i stanie, jazda z predk. 5-10 km/h i tak w kolo
Spalanie wyszlo rzedu 8-8,2 l/100km (wg komputera)
Nie ma tragedii dzięki A&G bo przy dluzszym postoju wylaczalo mi silnik.
Przy krótkotrwałych postojach nie zdejmuje nogi ze sprzegla żeby nie gasł na pare sekund.

Pzdr.

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 28-07-2014, 12:06   

Ze spalaniem radzę sprawdzić jakie jest realne, u mnie potrafił kłamać o 50-75% (realne było momentami o tyle wyższe) po wgraniu softu jest już "tylko" jakieś 20-40% wyższe.

skiman 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1,8 DiD
Wysłany: 28-07-2014, 13:02   

U mnie zaraz po zakupie (przebeig 6 km) komp potrafil przeklamywac nawet o ok 60% do realnego ale czym wiekszy byl przebieg tym przeklamanie mniejsze a po wgraniu nowego softu pokazuje spalanie praktycznie bez przeklaman za to zawsze przeklamuje co do mozliwosci jazdy na rezewie,nie chce testowac z karnisterkiem w bagazniku bo boje sie zapowietrzyc uklad a chcialbym wiedziec,moze kiedys zaryzykuje.

juras2013 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2014, 13:56   

Tego się nie obawiam już, ponieważ wskazania sa bardzo zbliżone z realnymi - mam na myśli tankowania i sprawdzanie na ich podstawie.
Jak na razie nie miałem jakiś specjalnych różnic większych niż parę %
Po mieście wskazania były najczęściej pomiędzy 6,5-8 l/100km a z tankowania średnia wyszła 7,13 l/100km

@skiman
Gdzie kupowałeś Swojego ASX?
Ja nie miałem wyboru silnika 1.9 DiD, był tylko 1.8 DiD :)

Pzdr.

skiman 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-07-2014, 14:14   

Mialem na mysli pozostaly dystans do przejechania po zapaleniu sie kontrolki rezerwy i przeklamania z tym zwiazane....
a co do 1,9...1,8 to paluszek mi sie pewnie omsknal jak wpisywalem dane :) juz poprawione :)

juras2013 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2014, 14:37   

Aaaa...Ja nie patrze na pozostale kilometry ponieważ to zawsze będzie przekłamanie. w dużej mierze zależy od stylu jazdy i warunków a te sa bardzo zmienne i nie da się wiarygodnie ustalić ile jeszcze pozostalo do przejechania.
Ja z kolei "mowilem" o bieżącym zużyciu wskazywanym przez komputer.
To jest w moim przypadku doscy realne (wiarygodne).
Dzisiaj musze zatankować po przejechaniu ok. 850 km to zobaczę jak maja się wskazania do realnego (w miare realnego) zużycia - na azie wskazuje mi, ze mogę jeszcze przejechać ok. 60km (już jakiś czas sobie mryga)

Pzdr.

skiman 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-07-2014, 14:50   

Ano wlasnie gdybym wiedzial jaki dystans mi pozostal przy jezdzie po miescie a komp mi wskazuje realne zuzycie to bylbym w stanie sobie mniej wiecej przeliczyc pozostaly dystans do przejechania na rezerwie np na autostradzie,kiedys udalo mi sie przejechac ok 100 km od poczatku mrygania i w tym momencie wolalem nie ryzykowac:) a tez komp mi pokazywal 60 km do przejechania

juras2013 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2014, 15:24   

hehe
Mnie pokazal na początku mrygania 130 km, teraz jest ok. 60km po jakims czasie i "kilku" kilometrach jazdy :)

skiman 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-07-2014, 15:47   

mi na poczatku mrygania pokazuje za kazdym razem inaczej nieraz 120 innym razem 160 ale jest to na pewno zwiazane z aktalnie wyliczona srednia spalania przez komp i to jest dla mnie bez znaczenia,ale na pewno kontrolka sie wlacza przy okeslonej pozostalej ilosci paliwa w baku wiec chcialbym wiedziec jaka to ilosc i na ile tak naprawde to wystarczy

juras2013 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2014, 16:34   

Kiedys zatankowalem od razu po zapaleniu się kontrolki (kilka kilometrow tylko przejechałem na swiecacej) i zatankowalem ok. 50 l paliwa do baku.
Wychodzi, ze w benzynce zostaje ok. 10l "zapasu" wiec 120 km na przejechanie jest chyba realne.

skiman 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-07-2014, 16:42   

mysle ze tez tak zrobie,ale to i tak da przyblizony obraz bo autko raczej nie wysysa paliwa do suchego baku:)

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 28-07-2014, 17:43   

Był kiedyś test ile może przejechać auto na rezerwie i Lancer 1.8 pobił wszystkich, ponieważ na rezerwie przejechał 150 km.
Według tego co piszecie Mitsu może robi taki zapas na rezerwę ok 150km.
Komputer pokazuje Wam przeliczenie średniego dystansu ze spalania od odpalenia samochodu. W komputerze można włączyć jakie auto ma spalanie stałe od momentu przeglądu, wtedy można sprawdzić jaki został dystans do przejechania.

skiman 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-07-2014, 18:02   

wydaje mi sie ze to nie jest takie proste,tym wyliczeniem pewnie rzadzi jakis algorytm bioracy pod uwage i srednie spalanie chwilowe i srednie to od przegladu

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Wysłany: 28-07-2014, 22:47   

Outek - zbiornik 60l +2l w "czubie" jak mi się zapali rezerwa to czasami od razu tankuję i wlewam ok 51l. Czyli na rezerwie 100 km przy normalnej jeździe zrobię. 120 km w ASX i 150 km w Lancerze jest realne, ale lepiej nie łapać czkawki:-)

juras2013 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-07-2014, 06:29   

Gdy wg komputera pozostaje mniej niż 50km do przejechania to przestaje już pokazywać zasięg - są tylko kreseczki.
Wczoraj zatankowałem 56,6 litra a przejechane miałem 875 km
Średnie spalanie wychodzi: 56,6 / 8,75 = 6,47 l/100km
Wychodzi na to, że komputer pokazuje w miarę wiarygodnie.
Na trasie (jak już wspominałem) wyświetlał mi najczęściej 6,6 l/100km dla prędkości 100-140 km/h plus lokalne "wycieczki" po mazurach.
średnia prędkość (wg komputera) w trasie (na krajowej "7") wyszła mi 75 km/h
Jeśli będę miał okazję to spróbuję jeszcze, chociaż przez chwilę jazdy oszczędnej - tylko czy się uda :)
Jakoś nie widzę tego żeby siódemką jechać 70-90 km/h :lol: - bo wybieram się niedługo znowu na północ. Tym razem na półwysep, zobaczymy.

Pzdr.

Odpowiedz do tematu