|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Silnik 1,8 DID nowe dzwieki (akcja serwisowa) |
Autor |
Wiadomość |
gak
Nowy Forumowicz
Auto: asx
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-07-2014, 10:53 Silnik 1,8 DID nowe dzwieki (akcja serwisowa)
|
|
|
Czy ktos z Was zauwazyl nowe dzwieki wydobywajace sie z silnika po akcji serwisowej zwiazanej ze zmiana oprogramowania?
U mnie pojawilo sie cos na zasadzie dzwieku metalu wpadajacego w rezonans i wystepuje w momencie odpuszczenia gazu w zakresie ok 1,8-2,2 tys obrotow. Im wieksze obciazenie silnika w momencie odpuszczenia gazu (np. Jazda pod gore) tym dzwiek wyrazniejszy. Nie wystepuje na biegu jalowym.
Moje wyjasnienia moga byc metne wiec moze przyklad. Na 2 biegu jade pod gore, obroty rosna i ok 2 tys puszczam gaz. Wowczas przestaja klekotac zawory i wydobywa sie takie krotkie buczenie jakby jakis element metalowy wyhamowywal wpadajac w rezonans. Na 99% pojawilo sie to po zmianie softu w ASO. Zrobilem juz z tym ok 5 tys i nic sie nie urwalo. Moj mechanik od hondy obstawia ze to moze byc spuszczanie cisnienia z turbiny, co wynika ze zmiany mapy w oprogramowaniu silnika. |
|
|
|
 |
skiman
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1,8 DiD
|
Wysłany: 26-07-2014, 09:58
|
|
|
mam dokladnie to samo po akcji serwisowej robionej w styczniu ,przy dodawaniu gazu pojawia sie jakby gwizd albo świst ktory niknie jak zdejme noge z pedalu,przejechalem z tym juz ok 6kkm i jest wciaz to samo ale poki co odpukac nic zlego sie nie dzieje,spalanie ok 6 l w miescie i ok 5 l na trasie no chyba ze ze wskocze na autostrade to sssssie.... ale tragedii nie ma:) |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 04-08-2014, 13:45
|
|
|
ja w lancerze silnik 1.8 DID mam to samo od roku próbuje z tym walczyć i szukać co tak buczy w zakresie obrotów 1500 2000, z mechanikiem i niezależnie w Aso nie znaleźliśmy przyczyny tak jakby cos wpadało w rezonans plastik, obudowa coś metalowoplastkiowego , jedyne co mi sie udało ustalić to powietrze przy w locie do silnika wchodzi w takie buczenie zrobiłem 15 tysięcy czasem zginie i czasem jest stale wkurza mnie to ogromnie ale nic sie nie dzieje wiec z tym żyje, proponuje podnieś maskę na jałowym i gazem ustalic zakres buczonego dźwięku i posłuchać uchem gdzie jest wlot powietrza.
[ Dodano: 05-09-2014, 11:42 ]
Po długim czasie szukania co tak wibruje i drży znalazłem przyczynę, stwierdziłem że cała obudowa do filtra powoduje taki rezonans, odkręciłem pozakładałem dodatkowe gumowe ringi uszczelki, Całość wzmocniłem plastikowymi opaskami i jak ręką odjął,
Jeżeli wiecie w jakich zakresach obrotów u was te dźwięki wychodzą rezonują polecam przytrzymać dłonią obudowę od filtra powietrza i zobaczycie czy dźwięk zanika.
[ Dodano: 06-09-2014, 08:45 ]
I jeszcze jedna sprawa dźwięki mogą się wydobywać (u mnie tak było) z błahego miejsca jakim jest Połoczanie rozpórki od podtrzymywania klapy, nasze diesle silnik same z siebie podatne sa na większe drgania i właśnie ta część dawała mi przez miesiące niepokojące dźwięki owinąłem końcówkę gumą i wszystkie dźwięki jak ręką od
[ Dodano: 06-09-2014, 08:56 ]
I jeszcze jedna sprawa dźwięki mogą się wydobywać (u mnie tak było) z błahego miejsca jakim jest Połoczanie rozpórki od podtrzymywania klapy, nasze diesle silnik same z siebie podatne sa na większe drgania i właśnie ta część dawała mi przez miesiące niepokojące dźwięki owinąłem końcówkę gumą i wszystkie dźwięki jak ręką odjął
https://www.dropbox.com/s...djecie.jpg?dl=0 |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
|
|