[EAx 97-04] Odklejające sie listwy drzwi |
Autor |
Wiadomość |
zecikk
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 16-08-2014, 21:06 [EAx 97-04] Odklejające sie listwy drzwi
|
|
|
Mam problem w swoim Galancie. Juz takiego kupilismy i wlaczymy z tym ciagle. mianowicie ktos wykonujacy wczesniej naprawe szpachlarską (bo blacharska do za duze słowo) poprzyklejał listwy boczne na butapren. Oczywiscie to poodłaziło. I tak co troche walcze z nimi i podklejam coraz to nowymi klejami ale maksymalny osiagniety wynik wytrzymałosci to 3 tygodnie na kropelce w żelu. Czy moze ktos doradzic czym to przykleic raz a dobrze?? Dodam ze załozenie na ori spinki raczej bedzie ciezkie przez ta szpachle :/ |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 16-08-2014, 22:17
|
|
|
Klej do szyb samochodowych. Idealna sprawa
Tak przykładowo wygląda z firmy Boll
Zwykły
http://www.boll.pl/kleje-...amochodowych-93
Sprint - po godzinie można jechać
http://www.boll.pl/kleje-...owych-sprint-94
ale oczywiście inne firmy też taki specyfik produkują. Wurth na przykład.
Tylko musisz mieć wyciskacz do tub. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Sunderland86
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Pomógł: 11 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Posty: 1050 Skąd: Ostróda
|
Wysłany: 17-08-2014, 10:07
|
|
|
Ja polecam taśmę dwustronną 3M, będzie trzymać jak diabeł sołtysa |
_________________ 28.04.2014 [*]
 |
|
|
|
 |
zecikk
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 17-08-2014, 15:47
|
|
|
zobaczymy najpierw z klejem do szyb |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-08-2014, 17:34
|
|
|
Taśma dwustronna jest dobra, żeby przykleić np. z tyłu napis "Mitsubishi". Ale do listw bocznych już raczej nieszczególnie ją bym polecał. To znaczy, jeśli listwy i zaczepy są w dobrym stanie, to można wspomóc je taśmą dwustronną. Ale jeśli np. spinki są pourywane, to zapomnij. Polecisz 140 czy szybciej na autostradzie, i bye.
W poprzednim aucie (WV Passat B3 1992) miałem listwy boczne na drzwiach właśnie przyklejone na klej do szyb. Przez 3 lata ani drgnęło. |
_________________ Adam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-08-2014, 22:38
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Klej do szyb samochodowych. Idealna sprawa | Plastyk z którego wykonane sa listwy drzwiowe nie klei sie z masami na bazie poliuretanu
Taśma dwustronna grubsza niż standardowa z wurth'a albo 3M'a grubsza albo klej na innej bazie niż poliuretan no i próba (niestety poxipole tez nie kleją się z takim gatunkiem plastyku). |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-08-2014, 02:26
|
|
|
robertdg napisał/a: | Plastyk z którego wykonane sa listwy drzwiowe nie klei sie z masami na bazie poliuretanu |
Kilka razy na różnych warsztatach widziałem klejenie list właśnie klejem do szyb. Dlatego w moim Passacie właśnie na klej przykleiłem listwy. Zresztą właśnie na warsztacie mi to polecono. A pracowałem w sklepie/mieszalni lakierów samochodowych, nie miałem problemu żeby jakikolwiek klej, taśmę czy inny materiał w razie potrzeby zamówić.
Ale przyznaję że owszem, istnieje taka możliwość, że Mitsubishi stosuje na listwy boczne jakieś całkiem inny rodzaj plastiku, niż VW. Cóż, Carismę kupiłem w dobrym stanie, nic nie odlatuje, więc nie miałem okazji ani potrzeby cokolwiek w niej kleić. |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
Auto: C4, BX, Espace 3
Pomógł: 17 razy Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1889 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 18-08-2014, 09:29
|
|
|
Taśma dwustronna 3M 9mm ta grubsza z pianką między warstwami klejącymi do tego dobrze wyczyścić ze starego kleju krążkiem gumowym na wiertarko/wkrętarce, odtłuścić i musi trzymać. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-08-2014, 22:28
|
|
|
apg2312 napisał/a: | robertdg napisał/a: | Plastyk z którego wykonane sa listwy drzwiowe nie klei sie z masami na bazie poliuretanu |
Kilka razy na różnych warsztatach widziałem klejenie list właśnie klejem do szyb. Dlatego w moim Passacie właśnie na klej przykleiłem listwy. Zresztą właśnie na warsztacie mi to polecono. A pracowałem w sklepie/mieszalni lakierów samochodowych, nie miałem problemu żeby jakikolwiek klej, taśmę czy inny materiał w razie potrzeby zamówić.
Ale przyznaję że owszem, istnieje taka możliwość, że Mitsubishi stosuje na listwy boczne jakieś całkiem inny rodzaj plastiku, niż VW. Cóż, Carismę kupiłem w dobrym stanie, nic nie odlatuje, więc nie miałem okazji ani potrzeby cokolwiek w niej kleić. | No cóz, chemii nie oszukasz, VW i podobnym może odpowiadać, ale kitajce sie wycwanili |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
nix
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 SE 99'
|
Wysłany: 27-12-2014, 19:19
|
|
|
Tomii napisał/a: | Taśma dwustronna 3M 9mm ta grubsza z pianką między warstwami klejącymi do tego dobrze wyczyścić ze starego kleju krążkiem gumowym na wiertarko/wkrętarce, odtłuścić i musi trzymać. |
masz na mysli jakis konkretny model (np. ten ) czy ogólnie szerokość 9mm grubośc min 1mm? Akrylowe? |
_________________ Galant 2.0 SE '99 - był jest i nigdzie się nie wybiera
 |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
Auto: C4, BX, Espace 3
Pomógł: 17 razy Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1889 Skąd: Bielsko-Biała
|
|
|
|
 |
nix
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-12-2014, 19:46
|
|
|
Dzięki wiem czego szukać w takim razie. |
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 14-01-2015, 21:19
|
|
|
Jaką najlepszą taśmę dwustronną możecie polecić do listew na drzwiach, dokładek progów itp.? Ta co wyżej? |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 2066 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14-01-2015, 22:36
|
|
|
Niestety z listewkami w galu nie jest tak łatwo. Też miałem problem jak je zdjąłem żeby dać do malowania jak mi je ktoś przerysał na parkingu.
Listewka w przekroju ma taki kształt:
Danie taśmy w miejscach zaznaczonych na zielono nic nie daje bo ma bardzo małą powierzchnię styku z listewką (na listwie są podłużne żeberka). Ja przykleiłem je na jakiś klej, teraz nie pamiętam czy vinylowy czy jakiś pvc - poszukam opakowania i dopiszę) i trzyma całkiem dobrze. Taśmą dwustronną podkleiłem tylko z przodu i z tyłu listewki bo tam powierzchnia była płaska |
|
 |
nix
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-01-2015, 22:37
|
|
|
Hugo napisał/a: | Jaką najlepszą taśmę dwustronną możecie polecić do listew na drzwiach, dokładek progów itp.? Ta co wyżej? |
Co masz na myśli?
Własnie oczekuję na paczkę, jedyne co mogę podpowiedzieć jak jesteś zainteresowany to że taniej niż na aledrogo (pomimo wysyłki za 17zł)znalazłem tutaj |
 |
|
|
|
 |
|