Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] zablokowana stacyjka
Autor Wiadomość
backowic1 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 GLX
Wysłany: 07-01-2009, 19:11   [Carisma] zablokowana stacyjka

Na początek - przepraszam - wiem że to już było na forum, ale nie mogę znaleźć.

Jak zdemontować stacyjkę w carismie i ją odblokować, albo jak ją odblokować bez demontażu najlepiej.

Był kiedyś fajny opis, nawet go zapisałem na dysku u siebie, ale niestety ani na dysku ani na forum nie mogę go znaleźć.

Póki co samochód lawetą ściągnąłem do domu i zanim wyciągnę jakiś przecinak i piłkę do metalu chciałbym sie poradzić.

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-01-2009, 23:28   

Nie wiem co masz na myśli mówiąc zablokowana.Ja nie mogłem wyjąć kluczyka ale problem rozwiązałem za 120 zł.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22815

backowic1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2009, 06:51   

turek61 napisał/a:
Nie wiem co masz na myśli mówiąc zablokowana.Ja nie mogłem wyjąć kluczyka ale problem rozwiązałem za 120 zł.

Zablokowana tzn. że nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce, a na dodatek zaskoczyła blokada kierownicy.
Szarpanie kierownicą i kluczykiem + pakowanie odmrażacza do zamków nic nie dało. Po godzinnej walce na niezłym mrozie i o latarce stwierdziłem, że jedyny ruch samochodem to laweta. Dobrze, że koła były na wprost to przynajmniej dało się ładnie na lawetę Cari wciągnąć (co za przykry widok ! :( :cry: ).
Teraz samochód mam w garażu. Mieszkam na dzikiej prowincji więc i o mechanika normalnego niełatwo. Trzeba go będzie zresztą przywieźć do domu.
Powalczę jeszcze dzisiaj z samochodem. W garażu i przy dziennym świetle może sam pokonam problem.

A może ktoś zna kogoś kto by zreanimował stacyjkę w okolicach Stalowej Woli. Ogólnie podkarpackie lub lubelskie

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 08-01-2009, 07:40   

backowic1, http://forum.mitsumaniaki...hlight=stacyjka

backowic1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-01-2009, 20:21   

Sam sobie zadałem pytanie to i sam sobie odpowiem.
Wyjęcie stacyjki jest proste - trzeba wiedzieć tylko gdzie szczypce włożyć i jak przekręcić kluczykiem. Panu w Lublinie zajęło to 20 sekund (plastiki były już odkręcone). Przy okazji pokazał mi jak to zrobić. Naprawa wkładki jakąś godzinę - straszny syf był. Koszt naprawy 80 zł.
Przy zablokowanej stacyjce (tak jak miałem na wstępie - nie dało się kluczykiem przekręcić) coś wspominał, że wtedy trzeba demontować z obudową.

emfranc 
Forumowicz
dadrl.pl

Auto: Carisma GDI'99 EXE
Wysłany: 14-03-2009, 17:06   

backowic1 napisał/a:
Wyjęcie stacyjki jest proste - trzeba wiedzieć tylko gdzie szczypce włożyć i jak przekręcić kluczykiem. Panu w Lublinie zajęło to 20 sekund (plastiki były już odkręcone). Przy okazji pokazał mi jak to zrobić

Mam problem ze stacyjką nowym dorabianym kluczem nie mogę odpalić auta (nie da się przekręcić klucza) oryginałem udaje się raz na 10 prób, dlatego zostawiam kluczyk w aucie i zamykam zapasowym. Czy mógłbyś opisać miejsce, w które trzeba wcisnąć szczypce żeby wyciągnąć wkładkę. Wiem że jest strasznie zasyfiona bo kilka razy po wyjęciu klucza został na nim szary osad

[ Dodano: 22-03-2009, 21:14 ]
Problem rozwiązany bez rozbierania stacyjki - zalałem wd40, aż wypływało ze stacyjki, codziennie kilkanaście razy wyjmowałem i wycierałem kluczyk z szarego syfu, aż zaczął wracać czysty - pomogło. Przekręcam już bez zacinania, aczkolwiek z lekkim oporem na początku. Dziś zalałem wd40 jeszcze kilka razy do wypłynięcia i czyszczenie powtórzę przez kolejny tydzień. Powinno pomóc :mrgreen:

kwasny45 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1.9
Wysłany: 19-08-2014, 10:19   

Przyłączę się do tematu. Gdzie wcisnąć szczypce żeby wyjąć wkładkę ? Wd i pokręcanie kierownicą nie pomaga.

Odpowiedz do tematu