[Carisma] zablokowana stacyjka |
Autor |
Wiadomość |
backowic1
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 GLX
|
Wysłany: 07-01-2009, 19:11 [Carisma] zablokowana stacyjka
|
|
|
Na początek - przepraszam - wiem że to już było na forum, ale nie mogę znaleźć.
Jak zdemontować stacyjkę w carismie i ją odblokować, albo jak ją odblokować bez demontażu najlepiej.
Był kiedyś fajny opis, nawet go zapisałem na dysku u siebie, ale niestety ani na dysku ani na forum nie mogę go znaleźć.
Póki co samochód lawetą ściągnąłem do domu i zanim wyciągnę jakiś przecinak i piłkę do metalu chciałbym sie poradzić. |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
|
|
|
 |
backowic1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2009, 06:51
|
|
|
turek61 napisał/a: | Nie wiem co masz na myśli mówiąc zablokowana.Ja nie mogłem wyjąć kluczyka ale problem rozwiązałem za 120 zł. |
Zablokowana tzn. że nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce, a na dodatek zaskoczyła blokada kierownicy.
Szarpanie kierownicą i kluczykiem + pakowanie odmrażacza do zamków nic nie dało. Po godzinnej walce na niezłym mrozie i o latarce stwierdziłem, że jedyny ruch samochodem to laweta. Dobrze, że koła były na wprost to przynajmniej dało się ładnie na lawetę Cari wciągnąć (co za przykry widok ! ).
Teraz samochód mam w garażu. Mieszkam na dzikiej prowincji więc i o mechanika normalnego niełatwo. Trzeba go będzie zresztą przywieźć do domu.
Powalczę jeszcze dzisiaj z samochodem. W garażu i przy dziennym świetle może sam pokonam problem.
A może ktoś zna kogoś kto by zreanimował stacyjkę w okolicach Stalowej Woli. Ogólnie podkarpackie lub lubelskie |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
|
|
|
 |
backowic1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2009, 20:21
|
|
|
Sam sobie zadałem pytanie to i sam sobie odpowiem.
Wyjęcie stacyjki jest proste - trzeba wiedzieć tylko gdzie szczypce włożyć i jak przekręcić kluczykiem. Panu w Lublinie zajęło to 20 sekund (plastiki były już odkręcone). Przy okazji pokazał mi jak to zrobić. Naprawa wkładki jakąś godzinę - straszny syf był. Koszt naprawy 80 zł.
Przy zablokowanej stacyjce (tak jak miałem na wstępie - nie dało się kluczykiem przekręcić) coś wspominał, że wtedy trzeba demontować z obudową. |
|
|
|
 |
emfranc
Forumowicz dadrl.pl
Auto: Carisma GDI'99 EXE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2008 Posty: 170 Skąd: Kietrz
|
Wysłany: 14-03-2009, 17:06
|
|
|
backowic1 napisał/a: | Wyjęcie stacyjki jest proste - trzeba wiedzieć tylko gdzie szczypce włożyć i jak przekręcić kluczykiem. Panu w Lublinie zajęło to 20 sekund (plastiki były już odkręcone). Przy okazji pokazał mi jak to zrobić |
Mam problem ze stacyjką nowym dorabianym kluczem nie mogę odpalić auta (nie da się przekręcić klucza) oryginałem udaje się raz na 10 prób, dlatego zostawiam kluczyk w aucie i zamykam zapasowym. Czy mógłbyś opisać miejsce, w które trzeba wcisnąć szczypce żeby wyciągnąć wkładkę. Wiem że jest strasznie zasyfiona bo kilka razy po wyjęciu klucza został na nim szary osad
[ Dodano: 22-03-2009, 21:14 ]
Problem rozwiązany bez rozbierania stacyjki - zalałem wd40, aż wypływało ze stacyjki, codziennie kilkanaście razy wyjmowałem i wycierałem kluczyk z szarego syfu, aż zaczął wracać czysty - pomogło. Przekręcam już bez zacinania, aczkolwiek z lekkim oporem na początku. Dziś zalałem wd40 jeszcze kilka razy do wypłynięcia i czyszczenie powtórzę przez kolejny tydzień. Powinno pomóc |
_________________ http://dadrl.pl/ |
|
|
|
 |
kwasny45
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi space star 1.9
|
Wysłany: 19-08-2014, 10:19
|
|
|
Przyłączę się do tematu. Gdzie wcisnąć szczypce żeby wyjąć wkładkę ? Wd i pokręcanie kierownicą nie pomaga. |
|
|
|
 |
|