Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Który zestaw głośników wybrac?
Autor Wiadomość
Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-08-2014, 23:28   Który zestaw głośników wybrac?

Witajcie,

Mam w Carismie oryginalny zestaw audio z radiem firmowym również.
Głośniki chce wymienić, najpierw przód (w drzwiach - Cari 2001 fi16cm)
Znalazłem takie oferty:

1. Dopasowany zestaw do Cari: http://allegro.pl/glosnik...4505389095.html

2. Dopasowany zestaw do Cari: http://allegro.pl/glosnik...4502206126.html

3. http://allegro.pl/excursi...4448245123.html

4. http://allegro.pl/blaupun...4476551137.html lata temu głośniki tej serii miałemi grały rewelacyjnie! ciekawe jak jest teraz

Radio chce zostawić oryginalne, a gwizdki bede chciał wsadzić w miejsca oryginalne w słupkach/lusterkach. Domyslam się że będe musiał kupić wzmacniacz. Pytanie do znawców tematu:

1. Które głośniki zagraja wg Was najlepiej (preferuje głęboki i miekki bas z dobra kontrolą oraz raczej równowagę tonalną, bez wysówania wyrażnego na pierwszy plan basów czy wysokich tonów)
2. Jaki wzmacniacz w rozsądnych pieniądzach musiałbym zamontować (myślę też nad głośnikami na tył jeśli przód dobrze zagra, więc wzmak na 4 kanały)

Nie chce łomotać na full w aucie, ale chciałbym aby na średniej głośności muzyka swobodnie wychodziła z gośników, z dużym powietrzem, bez męczenia sie

Z góry dziękuje za odpowiedź ponieważ nie mam możliwości nigdzie posłuchać tych głośników

Pozdrawiam

kamil88 
Forumowicz

Auto: Carisma GDI 98r
Wysłany: 15-08-2014, 09:16   

Bierzesz pod uwagę tylko nowy sprzęt, czy używany również ?

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 21-08-2014, 15:52   

Juz kupilem Panowie zestaw, trafił mi sie z drugiej ręki w stanie idalnym:

1. Wzmacniacz 4kanałowy Braun PQ10

2. Głosniki Helix H236

Jeszcze nie zamontowany, ktoś z Was coś może powiedziec o tym sprzęcie?

Pozdrawiam

kaczka81s 
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Wysłany: 21-08-2014, 23:19   

Miałem Helixy Blue (ze 2 półki niższe niż Twoje) w Toyocie na tylnej półce gdzie nie mają prawa dobrze zagrać, sprzęt raczej budżetowy, ale przy dobrej regulacji dość fajnie grał (nawet na tylnej półce :mrgreen: ) basik nie za mocny, czysty sopran nie trzeszczący, a ustawione miałem mniej więcej po środku, jak chciałem więcej basu miałem tubę JBL
Jak to dobrze wyregulujesz i odpowiednio wytłumisz drzwi, podejrzewam że bardzo fajnie zagrają, dobrze by było dobre radyjko do tego dołożyć bo od niego też dużo zależy, no i oczywiście kabelki odpowiedniej jakości. Helix robi dobre sprzęty :mrgreen: moje czekają kiedy je do Subarki wrzucę.
Spróbuj sobie pogooglać coś na temat tego sprzętu, są fora Car Audio coś na pewno znajdziesz.
Pochwal się wrażeniami jak zamontujesz.
Przygarnąłem BMW :-D

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2014, 09:46   

Dzieki, napisze na pewno:)

drzwi juz prawie wygłuszone, tzn. boczki i zewn blacha. Jak przeciagne kable i zamontuje glosniki bede rozil wewnętrzna blache. Uzywam StP silver i pianki GMS-02 na boczki.
a jakiej grubości / marki kable polecacie?
Czy takie kable będą wystarczające do tego zestawu? chodzi mi o marke/jakosc/grubosc kabli czy nie za mała jest? http://www.elektrodor.pl/...-10mm2-ofc.html

Pozdrawiam

[ Dodano: 13-09-2014, 20:15 ]
No to sprzęt zamontowany i gra jak złoto:)

Z przodu zamontowałem wspomniane wyżej Helixy H236, z tyłu natomiast (w seryjne miejsca hatchback, wykleiłem je matami , pozostawiłem otwór na 'bass reflex') walczyłem dość długo z wyboram, bo jakich bym nie włożył to grały gorzej czyt. ciszej i mulasto niż seryjne (mimo że na bardzo dobrym wzmaku Braun PQ10, leciwy ale rewelacyjny).
Po rozeznaniu tematu, okazało się że muszę tam wsadzić głośniki 2omowe, a nie 4omowe - myślę że to dobra wskazówka dla posiadaczy carismy w tej budzie. Wybór ostateczny na tył to JBL seria GTO 165mm. Teraz gra jak powinno, fakt że basu dużego tam nie ma po osłuchaniu się wygłuszonego przodu na Helixach, ale gra czysto pełnym pasmem, bo to głśniki dwudrożne współosiowe.
Kable oczywiście ciągnąłem nowe, stare zostały, bo głośniki oczywiście wyjmę przy ewentualnej wymianie auta w przyszlosci i wsadzę serie.

No i wkońcu mam satysfakcje z muzy w aucie:)
Nie sądziłem że bez suba można taki bas uzyskać.
Jeśli jest ktoś z krakowa, kto też robił audio w swoim Miśku a w szczególności w Carismie to z checia bym sie spotkał i wymienił doświadczenia:)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu