|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jazda bez dowodu rej. jakie konsekwencje ? |
Autor |
Wiadomość |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-08-2014, 13:28 Jazda bez dowodu rej. jakie konsekwencje ?
|
|
|
witam
Jeżdżę w pracy autem dostawczym po materiały budowlane, zazwyczaj
są to kilku km odległości .
Auto sprowadzone z Francji na francuskich blachach , miał dowód rejestracyjny .
Tablice są z plastikiem na wierzchu w którym są
powycinane litery cyfry , nie jest to własnej roboty wygląda to na tablice próbne tymczasowe....
, poprzedni kierowca zgubił dowód zostało nie ważne już ubezpieczenie .
Dziwne że jest Polska polisa na auto nieprzerejestrowane , nie wiem czemu
od razu nie zostało przerejestrowane na polski dowód i tablice ...
Jakie będą konsekwencje w razie kontroli policji dla właściciela , co się stanie z tym autem no i przede wszystkim dla mnie , czy mogę stracić prawo jazdy , mogą mi naliczyć punkty karne ? |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-08-2014, 18:40
|
|
|
Pojazdy sprowadzane z tablicami krótkoterminowymi uprawniają do korzystania z pojazdu na terytorium RP w okresie ich ważności. Po tym okresie pojazd staje się nie dopuszczony do ruchu nawet jeżeli została wykupiona polisa OC (za granicą lub w Polsce) i zostało przeprowadzone badanie techniczne pojazdu. Pojazd taki dalej nie ma urzędowego potwierdzenia rejestracji pojazdu, a przez to decyzji administracyjnej o dopuszczeniu go do ruchu zgodnie z art. 71 prd.
Kierujący takim pojazdem naraża się na wykroczenie z art. 94 § 2 kodeksu wykroczeń (postępowanie mandatowe od 20 do 500 zł.), a ponadto pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela zgodnie z art. 130a ust 2 pkt 1 lit b ustawy Prawo o ruchu drogowym: „pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy kierowała nim osoba nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu |
|
|
|
 |
|
|