Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
235/55 R17
Autor Wiadomość
BTV 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-09-2014, 00:07   235/55 R17

Witam,

Kupiłem opony zimowe 235/55 R17 (ich średnica to 69,03 cm wg tych wyliczeń)

Aktualnie mam letnie 225/55 R17 (tych z kolei średnica to 67,93 cm). Czasami przy skręconych kołach przy jakimś pochyleniu gabloty delikatnie raz na jakiś długi czas przednie przycierają na chwilę o nadkole.

Wejdą i pojeżdżę, czy będą tarły non stop?

I kolejne pytanie - ich produkcja to środek 2008. Bieżnika mają 7 mm, czyli gdzieś musiały leżeć albo stać na samochodzie. Naocznie jak z fabryki, zero pęknięć czy sparciałości. Tak na Wasze doświadczenie, ale doświadczenie, a nie zalecenia producentów - szmelc ze względu na wiek, czy jeszcze kolejne 6 lat pojeżdżą? :) Można jakoś sprawdzić, czy gumę nadgryzł już ząb czasu, naocznie albo innym sposobem?

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 05-09-2014, 09:40   

Te opony ze wzgędu na wiek to już szmelc albo będą tym szmelcem niedługo. Guma nawet jak nie popękana to robi się twarda i śliska. Przerabiałem temat coprawda przy letnich ale w zimowych ma to jeszcze większe znaczenie.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 05-09-2014, 10:01   

BTV napisał/a:
Kupiłem opony zimowe

Współczuję - stare (zimówka po 5 latach to szmec) i za szerokie (na zimę im węziej tym lepiej).

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

BTV 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Wysłany: 09-09-2014, 00:10   

No ale mnie zdołowaliście :) No ale dzięki za szczere wypowiedzi :) .

Dużo nie kosztowały, 120 zł za sztukę, Dunlop Winter Sport 3D, model z 2008. Ale pewnie dlatego ziomek tak tanio puścił, bo to kupa leżak... No ale nowa na pewnym znanym serwisie oponowym taki sam model kosztuje 691 zł... No ale życia z kolei jest bezcenne i jedyne... :) Bla bla bla :)

Jutro felasie przyjeżdżają, jestem u niego umówiony na założenie, to ciekawy jestem co tam wymyśli na ten rocznik. A jak śnieg nadejdzie, to potestuję hamowanie :) .

[ Dodano: 09-09-2014, 22:56 ]
I pewnie sobie pomyślicie, że jestem trollem jakimś, ale przed chwilą sprawdziłem znacznik daty z opon na swoim Space Starze - 0901... Mogłem się pomylić i spisać coś co nie jest tygodniem i rokiem produkcji opony? Czy może Continental ma odwrotnie i najpierw jest rok a potem tydzień???

[ Dodano: 13-09-2014, 01:05 ]
Pierwszy przejazd na moich kamikadze :) 6 letnich oponach zaliczony. W sumie to lato jeszcze, więc nic tam nie można powiedzieć o właściwościach stosownych do zimy, ale.

235/55 R17 mieścić się mieści na luzka na styk :) . Prawe nadkole ociera delikatnie przez chwile podczas skręcania w lewo, ale jak oglądałem to tylko dlatego, że nadkole ma nie wiedzieć czemu jakieś uwypuklenie i o to właśnie ociera.

Przy prędkości 160 km/h nawet kulturalnie buczą :) - spodziewałem się większej ilości decybeli. No i przy ostrym hamowaniu słychać tez buczenie opon.

Relacja z testów śniegowych soon :) .

[ Dodano: 15-09-2014, 22:13 ]
Dzisiaj dopiero przyjrzałem się tym 13 letnim oponom na Space Starze... No delikatna masakra w każdym rowku między bieżnikiem, plus z boku na obrzeżach... Nie wiem czy to jeszcze stara niezniszczalna technologia z lat ledwo co po 90-tych, czy że Continentale, ale jak one przetrwały 140-150 czy czasami 160 km/h to nie mam pojęcia...

I jako że żona codziennie nim pomyka, to od razu poszły na śmietnik i wskoczyły nowe, tym razem budżetowo Kleberki, no ale nowe, z gwarancją na 120 miesięcy :) .

Amen :) .

Odpowiedz do tematu