Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór ASX
Autor Wiadomość
vibo 
Nowy Forumowicz

Auto: szukam
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2014, 13:34   Wybór ASX

Witam. Postanowiłem poradzić się osób siedzących mocniej w temacie ASX w kwestii zakupu nowego autka. Postaram się w miarę wyczerpująco opisać o co dokładnie mi chodzi by nie popełniać zbrodni przeciwko brzytwie Ockhama.
Jako że moje poprzednie auto ma już swoje lata postanowiłem sprawić sobie a jednocześnie swojej firmie nowe. Wybór padł na Mitsubishi. Z racji posiadania kosmicznie opodatkowanej działalności, pomimo odłożonej gotówki, zdecydowałem się na leasing. Wybór zawęża się więc do modeli od 2010 roku wzwyż oraz do kupna z załączoną fakturą.
Kilka detali o mnie. Rocznie pokonuję około 50kkm jednak po drogach, którym daleko do ideału. Nie jest to więc autostradowa przejażdżka a normalna jazda po często dziurawych, acz asfaltowych trasach. W głównej mierze jeżdżę sam (90%) jednak będąc szczęśliwym ojcem i mężem posiadam stado w ilości żona (niebrzydka), syn (1,5 roku) i kolejny potomek in progress (premiera na wiosnę przyszłego roku). Dotychczas użytkowałem passata 1.8T z LPG co przy średnim spalaniu rzędu 10l. kosztowało symbolicznie. Jestem mocno zainteresowany powtórzeniem zabiegu z gazem, jednak przy średnim spalaniu diesla na poziomie 6-7 litrów wydaje się podlegać mocnemu przemyśleniu (choć różnica pomiędzy 25 a 40 zł na 100 km nadal wydaje się być znaczna). Lubię dynamiczną jazdę i mój styl jazdy nie wpływa zazwyczaj na istotne zawyżenie lub zaniżenie spalania względem normy. Jazda miejska owszem-czasem, jednak mieszkając poza miastem już od jakiegoś czasu zredukowana do poziomu niewartego uwzględnienia.
Waham się pomiędzy kupnej wspomnianego w tytule ASX 1.6 benzyna(lub inny wariant silnikowy) a Lancer 18.i 145kM. Was proszę o opinie i pomoc w wyborze i podjęciu decyzji jeśli takowa porada jest możliwa.

W linkach poglądowe auta
ASX
Lancer

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 22-09-2014, 13:55   

ASX - podstawowa wersja Inform, tylko z felgami od Invite.
Cena 42 700 zł za 2011 rocznik to absurd - nowego masz obecnie za 59 990 zł.

Lancer - ło matko...
Ktoś chciał mieć Ralliarta, ale nie miał kasy więc kupił wersję Intense, oblepił go nalepkami, przesunął rejestrację, pomalował felgi, zaciski hamulców. Jeszcze wpakował filtr stożkowy :? Silnik to 1.8 Mivec 143 KM, a nie żaden 1.8i 145KM . :axe: Najgorszy jednak ten wydech...
Ponadto - przeróbki świadczą o temperamencie kierowcy, i to niezbyt dobrze.

Tyle z mojego punktu widzenia. Lancera na pewno bym odpuścił.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 22-09-2014, 14:45   

vibo napisał/a:
Rocznie pokonuję około 50kkm jednak po drogach, którym daleko do ideału.
trochę jeździsz. Po Pasku 1.8T - Lancer czy ASX 1.6 będą masakrą pod względem przyspieszeń - wybierz się na jazdę próbną obydwoma. Warto pomyśleć jednak nad dieslem - jak masz dużo tras. Zimą w mieście diesel nie jest zbyt oszczędny.

Bojakk 
Forumowicz
Bojakk

Auto: był ASX 1.8 HP 4WD
Wysłany: 22-09-2014, 16:54   

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się raczej nad nieco większym samochodem, który jest lepiej wyciszony niż ASX.
Większy - bo dla rodziny 2+2 ASX jest jednak mały - patrz bagażnik
Lepiej wyciszony, bo przy takich przebiegach hałas jest uciążliwy

Jeśli wcześniej jeździłeś Passatem, i był OK na drog którymi się poruszasz, to ja bym się zastanowił np. nad Octavią w wersji SCOUT, ew. Superb z pakietem na bezdroża, albo czymś takim - miejsca w środku dużo (zarówno w bagażniku jak i na tylnej kanapie), wyciszenie lepsze, właściwości jezdne także.

Wybierz się do salonu, zajrzyj do bagażnika i na tylną kanapę, przejedź się i sam najlepiej ocenisz czy Ci to wystarczy - może spróbuj włożyć wózek do bagażnika.

Pozdrawiam i powodzenia,
K.

vibo 
Nowy Forumowicz

Auto: szukam
Wysłany: 24-09-2014, 09:19   

Wczoraj miałem okazję obejrzeć to ASX. Niestety macie rację, że nie jest to samochód dla mnie. Bagażnik i sama przestrzeń jest mniejsza niż w pasku a zmiana wizualna to trochę za mało. Martwi mnie też jakoś i styl wykończeń wnętrza. Poprawny i do bólu nijaki. Wiem, że to podstawowa wersja, ale jednak spodziewałem się czegoś więcej.
Lancera pomijam z oczywistych powodów.
Pozostaje teraz pytanie jaki samochód za około 40tyś. wybrać. Dzięki za propozycje.

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 24-09-2014, 11:59   

A o Outlanderze II myślałeś ?

p.s. temat chyba do przeniesienia...

Odpowiedz do tematu