Carisma: Magnat Car fit style 162 czy JBL CS-6? |
Autor |
Wiadomość |
Scania120
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-09-2014, 23:05 Carisma: Magnat Car fit style 162 czy JBL CS-6?
|
|
|
Witam . tak jak w temacie chciałbym założyć do mojej Cari 98 głośniczki na tył w ORI otwory .Zastawiam się pomiędzy Magnat Car fit style 162 i JBL CS-6. I tu moje pytanko . Co sądzicie o tych głośnikach ? Które będa lepsze ? A może jakieś propozycje w podobnym przedziale cenowym ? Z góry dzięki za pomoc . |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 07-10-2014, 10:53
|
|
|
Poszukaj cos z jbl gto 2 ohmy, albo blaupunkta tam mają 3 ohmy. Obecne wzmacniacze i radia to wytrzymują, a dzieki mniejszemu obciązeniu dają kilka wat więcej. Głosniki jbl gto (numeru modelu nie pamietam ale napewno 2 ohm) mam zamontowane w berlingo III pod fabrycznym radio i graja ładnie - przyjemny basik. Jednak zawsze dobrze jest jeszcze wytłumić drzwi, aby blach nie grała przy głośniejszej muzie.
Chciałem je włożyc do outka ale okazało się że fabryczne głosniki są także 2 ohmowe, więc sobie odpusiłem (mam fabrycznego rockforda) |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 22-10-2014, 14:50
|
|
|
Przyłączam się do tematu.
Także planuje na tył wsadzić coś lepszego niż fabryka.
Także rozważałem Magnata 162 i JBL CS-6.
W niedalekiej przyszłości wpadnie też wzmacniacz 4-kanałowy, więc mogą tam też być mocniejsze głośniki (może jakieś PowerBass-y), bo jak coś to je przez wzmaka podepnę. Pozostałe 2-kanały na wzmacniaczu - mostek pod skrzynię.
Z przodu pracują Alpiny 45W RMS odseparowane. Grają całkiem fajnie, ale i tak niebawem będę wygłuszał drzwi.
Co sądzicie o tych propozycjach na tył ? |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-10-2014, 15:38
|
|
|
Kris1980_147 napisał/a: | W niedalekiej przyszłości wpadnie też wzmacniacz 4-kanałowy, więc mogą tam też być mocniejsze głośniki (może jakieś PowerBass-y), bo jak coś to je przez wzmaka podepnę. Pozostałe 2-kanały na wzmacniaczu - mostek pod skrzynię. |
Wydaje mi się ale lepiej podpiąć przednie głośniki pod wzmak, plus wygłuszenie i skrzynia w bagaju w zupełności wystarczą |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 22-10-2014, 16:05
|
|
|
Raczej myślałem o czymś takim.
Radio : Alpine 4x50 W
Przód : drzwi wygłuszone, zestaw odseparowany podpięty tylko pod radio 16,5 cm + tweeterki (45W RMS). Wykorzystywany do grania tonów średnich i wysokich. Głośniki są najbliżej kierowcy więc myślę że obejdzie się bez wzmacniacza.
Tył : 16,5 cm zestaw dwu-drożny współosiowy. Coś mocniejszego (np. PowerBass 60W RMS) podpięty pod wzmacniacz. Przenosi całe pasmo.
Bagażnik : wzmacniacz 4-kanałowy (planuję zakupić Blaupunkta) + skrzynia basowa, Gra tylko niskim basem.
Co o tym sądzicie ?
Co do głośników tylnych - rozważę wszelkie propozycję, temat cały czas otwarty (jeszcze niczego nie kupiłem)
Podobnie kwestia skrzyni basowej.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie doświadczonych forumowiczów |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 27-10-2014, 21:56
|
|
|
Lepiej jest przód podłączyć pod wzmacniacz. Ja zawsze podłączam przód pod wzmacniacz plus sub w bagażniku. Polecam wzmacniacze cyfrowe. Są mniejsze i mniej się grzeją, np. Blaupunkta - są za rozsądną cenę. Ze względu na gabaryty łatwiej jest je upchnąć w aucie. |
|
|
|
 |
|