Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Włamanie do Miśka - Absurd prostoty
Autor Wiadomość
rathbone 
Nowy Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-09-2014, 20:08   [Cari 1.8 GDI] Włamanie do Miśka - Absurd prostoty

Witajcie!

Po czterech latach użytkowania swojego Misia, bywały dni trudne i te jeszcze trudniejsze bo od kupna się sypie ale ja nie o tym...

W nocy z piątku na sobotę jakiś rodowity dres postanowił przetrzepać mi samochód.
Pomijając co nieistotne, zostawił radio z panelem, słuchawkę BT i papierki po snickersach. Zabrał za to 7 letni śpiwór i org. ładowarkę samsunga za to uchwyt mu się nie przydał. Poza tym otworzył wlew paliwa i maskę. Przetrzepał wszystko... nawet apteczkę w bagażniku. Grzebał również pod deską bo widać jak mu tylko nogi wystawały.

Okazuje się że zamki są tylko dla ozdoby. W tym momencie można patyczkiem do lodów otworzyć. Alarmu niestety nie używam od jakiegoś czasu bo obydwa piloty szlag trafił. Ale kto wie czy to by wystarczyło.

A do Was kieruję się z problemem prostoty otwarcia zamka.
Pewnie znany wam sposób/defekt i tutaj pytanie, skoro czeka mnie wymiana klamki, czy da się jakoś to lepiej zabezpieczyć aby nie wystarczył śrubokręt i pociągnięcie do góry żeby otworzyć rygiel?

Pozdrawiam.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 25-09-2014, 20:28   

Do każdego auta da się włamać, i tutaj żadne zabezpieczenia nie pomogą. To tylko kwestia tego, czy to jakiś szczyl, czy doświadczony złodziej.
Niby zabezpieczyć się da, ale zawsze jest coś za coś.
Możesz np. w ogóle założyć klamki bez kluczyka (takie jak przy tylnych drzwiach), a auto otwierać tylko z pilota centralnego zamka. Tyle, że w razie awarii układu sterującego czy akumulatora też do auta nie wejdziesz, chyba że jakoś przez bagażnik - taki patent raz widziałem na zaprzyjaźnionym warsztacie.
Ewentualnie w ogóle zlikwidować klamki, a założyć siłowniki - też otwieranie tylko za pomocą pilota, ze wszystkimi tego wadami - też gdzieś widziałem fotki stuningowanej w ten sposób Carismy, nie pamiętam, czy nawet nie tutaj na Forum.
Ale zasadniczo to tylko półśrodki, bo jak nie wejdą przez drzwi, to wybiją szybę. Tutaj faktycznie przydałby się sprawny autoalarm - oczywiście, bez żadnych zewnętrznych identyfikujących go oznaczeń.
Dodatkowo polecam ubezpieczenie od kradzieży, parkowanie na strzeżonym parkingu (jeśli masz gdzieś w najbliższej okolicy), bo rozumiem, że nie masz swojej posesji z garażem.

rathbone 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-09-2014, 21:17   

No akurat to wydarzyło się w centrum Warszawy na osiedlowym parkingu a auto było idealnie widziane z kamery więc całe zajście mam nagrane.
Miły Pan z ochrony albo popijał liptona albo spał. Jeszcze zniosę że ma przed sobą trzy monitora i ok 80 kamer 400x400 px i mógł nie zobaczyć.
Teraz mnie tylko przeraża że tak łatwo wejść do środka. Alarm na razie włączony aby wył i wył bo pilota nie mam.
No i pytanie czy nie postanowi wrócić. Z jakiegoś powodu grzebał pod kierownicą. Czy da się podłączając komputer ominąć immo?

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 25-09-2014, 21:30   

apg2312 napisał/a:
Możesz np. w ogóle założyć klamki bez kluczyka

To nie pomoże, zabezpieczenie Carismy trzeba by zacząć od wspawania zabezpieczeń na zamki wewnątrz drzwi. Kto raz zatrzasnął kluczyki, wie jak się dostać do środka.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 25-09-2014, 22:12   

i9i napisał/a:
To nie pomoże, zabezpieczenie Carismy trzeba by zacząć od wspawania zabezpieczeń na zamki wewnątrz drzwi. Kto raz zatrzasnął kluczyki, wie jak się dostać do środka.

Tego to przyznaję nie wiedziałem, na szczęście nie musiałem (jeszcze) rozkminiać tematu w praktyce. A auto w którym taki patent widziałem to nie była Carisma. Ale przypuszczam jest to bez większego problemu wykonalne ?
Poza tym szczerze mówiąc wszelkie zabezpieczenia to tylko i wyłącznie utrudnienie. Nic więcej. Złodziej-fachman i tak je bez większego problemu pokona, tyle, że traci przy tym cenny czas.

rathbone 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-09-2014, 22:18   

Wszedł w 5 sekund. Myślałem że go zostawiłem otwartego ale jak sam go otworzyłem w ten sposób to zamarłem. Koszt klamki to z 50 zł ale co z tego jak wystarczy śrubokręt. Widać było że wie jak się dostać.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 26-09-2014, 18:11   

nie będziemy na forum o tym rozmawiać bo to tylko ułatwi innym frajerom włamanie się do naszych samochodów ale są sposoby na to żeby otworzyć nie dotykając i nie niszcząc zamków w mniej niż 10 sec

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 26-09-2014, 18:27   

rasiak1980 napisał/a:
nie będziemy na forum o tym rozmawiać bo to tylko ułatwi innym frajerom włamanie się do naszych samochodów

Aż żal serce ściska, że nie można swobodnie rozmawiać na takie tematy, gdyż za chwilę zjawi sięjakiś amator i popróbuje napisanych metod, demolując kilka napotkanych Carism. Obyczajowo i kulturowo Polska uważa się za pełnoprawną Europę, a do Uralu nam jeszcze daleko. Napisałem koledze na PW kilka rad, ale tak naprawdę jest skazany na własną inwencję twórczą, gdyż wszystkie patenty już złodziejaszki znają, a jak nie znają to zdemolują auto w ramach podziękowania za unieruchomienie pojazdu.
A tak na temat, to pięknym zabezpieczeniem byłoby naćwiekowanie kierownicy i podłączenie ćwieków pod paralizator, albo otwarcie pojemnika z gazem pieprzowym Z tym, że takie rozwiązanie skończyło by się na 99% rozprawą w Strasburgu. :evil:

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 08-10-2014, 16:40   

i to jest własnie absurd złodzieja / dziada ubijesz a za człowieka pójdziesz siedzieć jedyne co pozostało to oddzielny autoalarm z nadajnikiem i odbiornikiem i jak tylko zawyje nam breloczek wyskoczyć i tak d...sko przekopać żeby dwa tygodnie obolałymi jajcami po glebie szorował a w razie rozprawy tak jak za komuny zwalić na "sprawców nieznanych"

Odpowiedz do tematu