Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno Carismy
Autor Wiadomość
RivaTnT90 
Nowy Forumowicz

Auto: Clio II
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 25-09-2014, 14:06   Kupno Carismy

Na początku witam wszystkich bo jestem nowym użytkownikiem.
Zamierzam kupić sobie carismę jednak jestem zielony więc postanowiłem zapytać was o kilka ofert z mojej okolicy. Mianowicie:

http://olx.pl/oferta/mits...html#46633673b6
http://otomoto.pl/mitsubi...-C34590886.html
http://otomoto.pl/mitsubi...-C34332502.html
http://olx.pl/oferta/mits...html#69c398af44
http://olx.pl/oferta/mits...html#916e0acd25
http://olx.pl/oferta/mits...html#916e0acd25
http://olx.pl/oferta/1-8-...html#916e0acd25
http://allegro.pl/mitsubi...4611223892.html

Sądzicie że któraś oferta jest godna uwagi ? Jak to jest z tym silnikiem 1.8 GDI bo zdania są widzę podzielone ? Jak sprawuje się automat w tych modelach ?
W sobotę jadę je oglądać.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 26-09-2014, 12:50   

O automacie mówią ze troche zamula.
Wiesz co to jest gdi?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 26-09-2014, 13:35   

Z silnikiem 1.8 GDI możesz zapomnieć o instalacji LPG, i musisz mieć kumatego mechanika znającego się na tych silnikach. Jeśli w planie masz instalację LPG, to albo silnik 1.6, albo 1.8 SOHC.
No i faktycznie, 125 KM na automat to ciut mało, IMHO do automatu powinno być 150 KM lub więcej. Ale jak ktoś jeździ płynnie i spokojnie, bez szarżowania...

RivaTnT90 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-09-2014, 14:58   

Wiem co to jest GDI i nie planuję jeździć w gazie. Planuję go robić w serwisie mitsu więc raczej powinni ogarniać. Szczególnie interesuje mnie ta oferta
http://olx.pl/oferta/mits...html#46633673b6

Tak na pierwszy rzut oka sądzicie że to dobra opcja ?

Na co szczególnie zwrócić uwagę podczas oglądania ? Oczywiście przed zakupem zrobię diagnostykę.

xluki 
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Wysłany: 26-09-2014, 15:14   

Na pierwszy rzut oka to tylne zawieszenie wymaga pewnie wymiany tulejek, zapadnięty fotel kierowcy (w mojej poprzedniej Carismie przy przebiegu 200tyś. km był jak nowy). Przy oględzinach to napewno wyjdą stukające hydrauliczne popychacze i ewentualnie falujące obroty.
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor

RivaTnT90 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-09-2014, 16:01   

Popychacze to chyba normalka z tym silnikiem ? Tulejki to duży koszt ? Brać z falującymi obrotami czy to może być objaw czegoś poważniejszego ?

xluki 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2014, 16:51   

Popychacze to usterka. Trzeba je wymienić a nie nauczyć się tolerować. Zdrowe GDI ma delikatnie cykać (dźwięk wtryskiwaczy). Stukot oznacza że któreś popychacze są poprostu zużyte. W GDI trzeba dbać o rzadki olej ( pelen syntetyk) a w Polsce nie dba się o takie rZeczy. Ja swoją pierwszą Carsime z 1998 kupiłem z falujacymi obrotami, ale sam się z tym uporalem (ustawiłem na nowo ciśnienie paliwa i wypolerowalem regulator ciśnienia paliwa - jest opis na forum). Tulejki to zależnie od sklepu, części. Większość montuje całe wahacze bo jest szybciej. W Carismie tylne zawieszenie jest wielowahaczowe.

Falujace obroty mogą być objawem uszkodzonej pompy wysokiego ciśnienią ( w GDI są dwie pompy paliwa), która nawet używana nie jest tania a można kupić też uszkodzoną. Równie dobrze może to być jakas pierdola jak filterki w pompie wysokiego ciśnienia, stary filtr paliwa, źle ciśnienie paliwa. Falujace obroty są objawem też być objawem innych usterek tak jak w silnikach z pośrednim wtryskiem.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 26-09-2014, 17:59   

pojedz obejrzeć tą drugą od góry czerwoną bez tablic ciężko będzie o jazdę próbną ale to chyba najlepiej zadbany egzemplarz i po zużyciu oceniał bym przebieg w przedziale 100-140 tyś więc podany jest chyba raczej realny, bogato wyposażona wersja dobre radio i cztery elektryczne szyby + hak to plus na wstępie będziesz musiał zainwestować w przyciski do otwierania szyb ale to właśnie mankament tego auta, dodatkowo słabe kratki nawiewowe lubią się wyłamywać blaszki i przycisk od lampy na podsufitce podczas czyszczenia potrafi wyłamać się tak jak napisali silnik nie nadaje się do gazu powinien cykać jeżeli stuka i klepie twardo jak stary diesel to lepiej sobie odpuścić zagrzać silnik i prze gazować jeżeli kreci do 4000 tyś i odcina odpuścić sobie, dobry silnik a opinie krzywdzące są oczywiście jak się "kowal" który się nie zna do niego zabiera jak pies do jeża to później trzeba się liczyć z problemami, jeżeli wszystko będzie w porządku to zobaczysz jak się odwdzięczy na trasie spalaniem ja na krajówce przy 80 km/h miałem 4,8 litra :D a w mieście przy agresywnej :twisted: jeździe nigdy nie przekroczyłem 8,5 przy spokojnej jeździe idzie zejść do 6,5

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 26-09-2014, 19:10   

RivaTnT90 napisał/a:
Planuję go robić w serwisie mitsu więc raczej powinni ogarniać.

1 plany planami, jak poznasz ceny w ASO, to IMHO szybko poszukasz sobie jakiegoś normalnego mechanika. No chyba że Twój wujek czy teść jest właścicielem ASO Mitsubishi ;)
2 "powinni" - właśnie...powinni...
3 tak w ogóle, to dlaczego nie szukasz Cari poliftowej ? Silnik 1.8 GDI jest przecież w obu modelach taki sam. No chyba, że wersja przed liftem bardziej Ci się podoba :finga:

RivaTnT90 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-09-2014, 20:04   

Dzięki Panowie za rady. Na pewno wezmę je sobie do serca :D Jutro pojadę zobaczę i opiszę co i jak :D

xluki 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2014, 20:10   

Ta bordowa ma korozje na tylnym lewym błotniku + zkorodowaną blachę wokół wlewu paliwa (miałem tak w poprzedniej Cari i też były takie ślady na lakierze pod klapką). Wnętrze widać, że zadbane i może mieć rzeczywiście oryginalny przebieg. Trzeba pamiętać, że niektóre elementy mogły zostać wymienione dla niepoznaki ;) Zastanawia mnie dlaczego jest napisane w ogłoszeniu , że "stan Dobry"... wiekszosc pisze ze stan bardzo dobry a na miejscu okazuje sie ze jest masakra. Stawiam ze faluja obroty bo by bylo zbyt pieknie, ale mozemy sobie gdybac. Najlepiej podjechac, sprawdzic, pomacać takie jest moje zdanie. Ze zdjęć możemy powiedzieć trochę, ale o mechaniczne sprawy ciezko dostrzec na zdjeciu ;)

benton66 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI 2000r
Wysłany: 26-09-2014, 22:43   

Najlepszym przyjacielem przy kupowaniu Carismy GDI jest laptop+evoscan. Będzie widac czarno na białym bolączki konkretnego autka, w tym najważniejsze: kondycję pompy wysokiego ciśnienia. Popytaj na forum, moze jest w Twojej okolicy ktos kto ma "obczajony" evoscan i pomoze Ci dokonac dobrego wyboru

RivaTnT90 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-09-2014, 08:46   

Na stacji diagnostycznej poproszę o przeskanowanie.

benton66 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI 2000r
Wysłany: 27-09-2014, 10:29   

Tylko żadna stacja diagnostyczna nie ma evoscana :)

RivaTnT90 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-09-2014, 16:10   

Nawet nie było czego brać na diagnostykę :D Rdza i ruina wszystkie trzy. Szukam dalej. Moja granatowa faworytka była bez lusterka i przeglądu :D

Odpowiedz do tematu