Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
trwałe wyłączenie automatycznego wyłączania samochodu
Autor Wiadomość
aircross 
Forumowicz

Auto: Citroen aircross=ASX 4WD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-09-2014, 21:00   trwałe wyłączenie automatycznego wyłączania samochodu

Przyznam, że chyba nie ma już możliwości kupienia samochodu bez automatycznego systemu wyłączania silnika na skrzyżowaniu.

Który kabelek trzeba przeciąć lub który bezpiecznik wyjąć, żeby bezśladowo na stałe wyłączyć ten system?

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 24-09-2014, 21:18   

Po co od razu przecinać kabelek, wystarczy ustawić nawiew na przednią szybę lub jechać bez zapiętych pasów bezpieczeństwa :lol:

aircross 
Forumowicz

Wysłany: 24-09-2014, 21:32   

Jeżdżenie bez pasów bezpieczeństwa miewa negatywne skutki choćby w postaci mandatów. A nawiew na szybę trudno się sprawdza w zime, gdy chcesz sobie podgrzać nogi

Pomyślałem, że może by przeciąć kabelek od czujnika pasów, ale system będzie ciągle pikał, więc może ... bezpiecznik od czujnika pasów?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-09-2014, 22:22   

Moze bardziej "humanistyczne" podejście pod kątem przeprogramowania systemu, pacjent ma kaszel a ślecie go odrazu pod nóż zamiast zapodać goracą herbatke na wygrzanie :roll:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

aircross 
Forumowicz

Wysłany: 24-09-2014, 22:29   

Zarówno w Citroenie jak i w Mitsubishi twierdzą, że akurat tego się prosto nie da przeprogramować i podobno nawet chipownicy tego nie potrafią (z tego co zrozumiałem w chwili resetu komputera zerowane są domyślne rejestry hurtem i zero oznacza właśnie WŁĄCZONY system start/stop)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 24-09-2014, 22:53   

Deus ex machina
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 25-09-2014, 08:11   

aircross napisał/a:
... A nawiew na szybę trudno się sprawdza w zime, gdy chcesz sobie podgrzać nogi...

Jeśli mówimy o zimie to AS&G nie działa gdy temperatura otoczenia jest niższa niż 4 stopnie. Myślę, że należałoby się dobrać do przełącznika nawiewów i sprawdzić jak zmienia stan podczas ustawienia nawiewu na szybę. Tylko jak tam się dobrać ?
Generalnie mnie system AS&G nie sprawia problemów - przyzwyczaiłem się i gdy dojeżdżam do skrzyżowania na którym na pewno się zatrzymam to "decyduję" przyciskiem czy ma mi wyłączyć silnik czy też nie :lol:

aircross 
Forumowicz

Wysłany: 26-09-2014, 08:02   

Czyli tak jak nauczyliśmy się pamiętać o włączaniu światła trzeba się nauczyć pamiętać o wyłączaniu tego G :(

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 26-09-2014, 08:05   

Nie luzuj auta jeśli nie chcesz gasić silnika i już. Ja na luzie to stoję tylko na przejazdach kolejowych. Więc mnie by AS&G nie przeszkadzał. Zresztą jechałem autem kuzyna i ani razu AS&G nie zadziałał.. Nawet nie widziałem, że ma.

aircross 
Forumowicz

Wysłany: 27-09-2014, 08:37   

Sugerujesz, żebym cały czas trzymał wciśnięte sprzęgło? Nie szkoda Ci mechanizmu wyciskowego?

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 27-09-2014, 10:51   

No cóż niektórzy tutaj mają podejście że jakby im ASG zamykał lusterka przy okazji to po prostu by drugą ręką drugi przycisk wciskali. A cała reszta się czepia nie wiadomo czego.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 27-09-2014, 19:22   

aircross - nie cały czas. Wtedy kiedy nie chcesz żeby AS&G zgasiło silnik czyli jak rozumiem na krótkich postojach. Zresztą pierwsze się i tak zużyję tarcza niż reszta o którą pytasz. A jak stoisz dłużej to czemu się wzbraniasz przed zadziałem mechanizmu oszczędzającego Twój portfel?

radical 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1,8 D-ID 4WD
Wysłany: 28-09-2014, 11:46   

Witam,
A czy któryś z kolegów wie jak system Stop & Go jest rozwiązany w innych markach samochodów? tzn czy można ten system trwale wyłączyć przyciskiem lub poprzez opcje w menu.
Bo ja wolałbym osobiście decydować czy chcę oszczędzać czy nie bez ciągłego pamiętania o odpowiednich ustawieniach czy każdorazowego wciskania odpowiedniego przycisku.

aircross 
Forumowicz

Wysłany: 29-09-2014, 11:16   

Krzychu: automatyczne wyłączenie może negatywnie wpłynąć na koło dwumasowe, starter, akumulator i niewychłodzoną turbinę. Nie wiem czy oszczędność złotówki na 100 km zrekompensuje to, że inne koszty wzrosną (może koło dwumasowe będę musiał wymienić 20 tys km wcześniej?).

Biorąc pod uwagę że przy wyłączonym systemie start/stop obroty na luzie i tak spadają do 550 i samo naciśnięcie sprzęgła powoduje dodanie gazu do 900 obrotów, to może jednak nie warto silnika wyłączać?

[ Dodano: 29-09-2014, 11:17 ]
Radical: podobno w skodzie jeszcze gorzej jest z wyłączaniem bo trzeba wejść każdorazowo do menu komputera (ale tego nie widziałęm, więc nie wiem)

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 29-09-2014, 13:17   

radical napisał/a:
A czy któryś z kolegów wie jak system Stop & Go jest rozwiązany w innych markach samochodów? tzn czy można ten system trwale wyłączyć przyciskiem lub poprzez opcje w menu.

W Fordzie Focusie za każdym razem po uruchomieniu silnika możesz wyłączyć system przyciskiem. Po nowym odpaleniu jest włączony.

Odpowiedz do tematu