Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bardzo dziwne zachowanie silnika lub osprzętu/elektroniki???
Autor Wiadomość
kiler2
[Usunięty]

Wysłany: 12-03-2007, 23:32   Bardzo dziwne zachowanie silnika lub osprzętu/elektroniki???

Mam carisme GDI 97 rok produkcji kupiłem ten samochód z "drobnym " efektem - nie miał wolnych obrotów :lol: od poprzedniego właściciela dowiedziałem sie że kiedyś miał załozony gaz i od tego czasu z samochodem zaczeły się dziać dziwne "numery" ponieważ gaz albo coś w silniku (on nie bardzo miał pojecie o mechance ) ciagle szwankował instalacja gazowa została zdemontowana no i tu zaczyna się moja "przygoda" z tym samochodem ponieważ jak się tu doczytałem najczęściej za brak lub problemy z wolnymi obrotami odpowiada przepustnica kupiłem inną oczywiście wyczyściłem ( nie wiem czy sprawną ale inną) ale jej wymiana nic nie zmieniła dalej samochód nie ma wolnych obrotów a czasami (mi sie zdażyło 3-4 razy) zdaża się zecz wg większości ludzi niemozliwa - czyli silnik tak zobie chodzi chodzi i jak obroty spadną i tak jakby miał zgasnąć to po dodaniu gazu zaczyna pracować "do tyłu" czyli kręci się w drugą strone . Oczywiście nie ma takiej mocy pali sie kontrolka silnika ale CHODZI :rolleyes: oczywiście jak tylko to zauważam to go gasze (wiadomo że np nie ma cisnienia oleju bo pompa też chodzi odwrotnie) kontrolka chek engine pali sie przy obrotach do ok 1200-1500 obr potem gaśnie . i tutaj pojawia się cos jeszcze dziwniejszego ok 2-3 tyg temu "padła" pompa paliwa oczywiście pompa została wymieniona ale nie wiem czy ma to zwiazek z bardzo dziwną następną awarią (moze to tylko zbieg okoliczności) nastepną awarią która wystapiła niedawno jest to ze silnik czasami chodzi jakby w trybie awaryjnym czyli nie przekracza ok 3000 obr ale nie zapala sie kontrolka silnika silnik po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu się poprostu dławi . nigdy nie zdażyło mi się zeby np chodził normalnie a w czasie jazdy mu sie "odmieniło" (poprostu silnik jak działa normalnie to mozna nim jechać 300 km i nic się nie dzieje . a czasami zgasze go i zapale i już chodzi w takim "jakby awaryjnym " trybie natomiast juz kilka razy zdażyło się że chodząc w tym "awaryjnym " trybie w czasie jazdy mu przeszło i zaczął normalnie pracować . acha w momencie kiedy silnik chodzi w tym "dziwnym trybie" komputer pokazuje absurdalnie wysokie chwilowe zużycie paliwa (40-50 l/100 km) tylko pokazuje silnik spala troche więcej ale nie dużo wiecej i tu następna ciekawostka w tym trybie silnik ma prawie normalne wolne obroty (troszke falują) . czy ma ktos pomysł co z tym zrobić ew namiary na jakiegoś speca w Poznaniu który zna się na GDI bo każdy z kim rozmawiam boi sie tego robić

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-03-2007, 00:06   

Ja proponuję szybką wizytę w ASO i podpięcie do komputera celem odczytania błędów i parametrów pracy silnika.
Powiem krótko: chyba wlazłeś na ładną minę...
Po pierwsze: GDI się nie gazuje.
Po drugie: gazownicy prawdopodobnie ładnie namieszali podczas swoich zabiegów.
Wizyta w ASO i jak będziesz miał jakieś konkrety z komputera to może wtedy ktoś będzie w stanie coś więcej powiedzieć.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 13-03-2007, 07:16   

GDI można gazować ale specjalną instalacją (chyba Vialle) która jest piekielnie droga (8-10k zł) i praktycznie robiona tylko w Holandii i tam instalowana. Jak masz cokolwiek innego toś wdepnął w niezłe g***o

kiler2
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2007, 09:43   

saphire napisał/a:
GDI można gazować ale specjalną instalacją (chyba Vialle) która jest piekielnie droga (8-10k zł) i praktycznie robiona tylko w Holandii i tam instalowana. Jak masz cokolwiek innego toś wdepnął w niezłe g***o

W tej chwili nie ma tam żadnej instalacji gazowej - poprzedni właściciel mówił że była ale się nie sprawdzała i została zdemontowana

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-03-2007, 09:51   

dam Ci rade moze radykalna, ale niestety jedyna skuteczna, mozesz albo:
- wymienic silnik wraz z osprzetem - bo brak instalacji nie oznacza, ze silnik i osprzet jest w stanie jak przed montazem
- sprzedac to auto (lepiej zezlomowac - zeby kogos nie wsadzac na mine)

po prostu twierdze, ze inaczej nie doprowadzisz go do stanu uzywalnosci

mozesz probowac samemu doprowadzic instalacje el. i osprzet do porzadku oraz wymienic wtryskiwacze, ale nie ma gwarancji, ze bedzie dobrze

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 13-03-2007, 10:05   

Wtryski zapewne mogą już być nieźle zdewastowane a ponadto jeszcze pewnie i przepływkę trzeba by dokładnie sprawdzić i pooglądać plaster miodu ale jeśli goście po montażu instalacji ją zdemontowali bo ,,były problemy'' no to tylko współczuć temu silnikowi i jego właścicielowi bo ja to czarno widzę.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 13-03-2007, 10:39   

Stawiam na uszkodzenie czujnika położenia wału lub wejścia tego czujnika w komputerze.

[ Dodano: 13-03-2007, 10:44 ]
ps. jeżeli mnie pamięć nie nyli jesteś nie pierwszym właścicielem tego okazu - ze 2 lata temu pojawił się na naszym forum - chyba, że zbieg okoliczności (problemy po nieudanej próbie zagazowania objawiające się odwrotną pracą silnika_

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

kiler2
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2007, 23:16   

Bartek napisał/a:
Stawiam na uszkodzenie czujnika położenia wału

Czujnik połozenia wału był wymieniony .Ale nikt nie sprawdał jego wejścia do komputera .

saphire napisał/a:
ponadto jeszcze pewnie i przepływkę trzeba by dokładnie sprawdzić i pooglądać plaster miodu ale jeśli goście po montażu instalacji ją zdemontowali bo ,,były problemy'' no to tylko współczuć temu silnikowi i jego właścicielowi bo ja to czarno widzę.

przepływomież też był wymieniony

W sumie silnik gdyby miał wolne obroty i nie występowały by te dziwne przypadki kiedy nie chce się kręcić ponad ok 3000 obr (a to dzieje się od okm2-3 tyg ) nie mógłbym na niego narzekać na trasie pali ok 7 litrów w nieście niecałe 11 (oczywiście zależy od stylu jazdy) oleju dolewam co ok 5000-6000 litr więc jego kondycja nie jest taka zła tylko te dziwne "zachowania"

Pozatym juz pytałem ale mogło gdzieś uciec w całej mojej długiej wypowiedzi
CZY W POZNANIU JEST JAKIŚ DOBRY FACHOWIEC OD TAKICH SILNIKÓW ???????
oczywiście nie mówie o ASO bo tam ceny są ....................................... :twisted: :twisted: :twisted:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 14-03-2007, 01:36   

Krzyzak napisał/a:
- wymienic silnik wraz z osprzetem - bo brak instalacji nie oznacza, ze silnik i osprzet jest w stanie jak przed montazem

Jestem tego samego zdania...masz nawet tu cos takiego :
http://www.motoallegro.pl...an_idealny.html
...powtorze sie, ale silnik GDI nie znosi Gazu jak... woda, ognia ( wyjatek to ta holenderska instalacja...ale ogolnie nie lubi i koniec :P )
Rozwaz kupno gotowego silniczka, bo to moze Ci zaoszczedzic i kupe kasy i kupe nerwow...
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu