Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAX 92-96] Wymiary głośników w miejsca po bokach tylnego si
Autor Wiadomość
swistak81
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 13:35   [CAX 92-96] Wymiary głośników w miejsca po bokach tylnego si

Czy ktoś mi powie jakie głośniki tam wejdą?
Ja mam tam taki plastikowy dystans (nie wiem czy oryginalnie tam jest).
Mierzyłem i wewnątrz ma ok 145mm, a otwory są na średnicy ok 173mm.
I jak tu się odnieść do przedziałów 100 / 130(135) / 160(165) / 200 / 250.....
Czy to miejsce przyjmie głośniki tzw 160(165) czy coś mniejszego musi być?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 13:45   Re: Wymiary głośników w miejsca po bokach tylnego si

swistak81 napisał/a:
Czy ktoś mi powie jakie głośniki tam wejdą?
Niestety żadne standardowe.
swistak81 napisał/a:
Ja mam tam taki plastikowy dystans (nie wiem czy oryginalnie tam jest).
Jest to oryginalny dystans. Oprócz redukcji przenoszenia drgań głośnika na blachę pełni jeszcze jedną funkcję: dodatkowo przytrzymuje boczek za pomocą dwóch spinek. Ale bez tych spinek boczek nie odpadnie. :wink:
swistak81 napisał/a:
I jak tu się odnieść do przedziałów 100 / 130(135) / 160(165) / 200 / 250..... Czy to miejsce przyjmie głośniki tzw 160(165) czy coś mniejszego musi być?
Tak, jak pisałem wyżej: żadnych standardowych głośników tam nie zamontujesz. Masz dwa wyjścia:
1. Kupujesz oryginalne używane głośniki z Colta. Ktos od nas z forum sprzedaje za cenę 10 PLN.
2. Wywalasz oryginalny pierścień dystansowy i kupujesz/zamawiasz pierścień pod głośnik 165 mm. Do tego oczywiście kupujesz odpowiednie głośniki. Koszt porządnych dystansów z MDF to ok. 40 PLN.
Swoją drogą temat już kilkakrotnie poruszany na forum. Poszukaj - znajdziesz też ciekawe informacje dot. wytłumienia. Nippo pięknie to opisywał.

swistak81
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 14:53   

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Pomógł poleciał :)

pawcio777
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 15:43   

Zamontujesz do tego dystansu glosniki 160 czyli 165 ! Tylko nie przykrecisz ich do orginalnych otworow tylko poprostu w plastik blachowkretami :) Mam tak zrobione i dziala i glosnik dolega idealnie :) a jezeli chcesz sie bawic czyli samemu wycianac lub kupowac dystans z mdf to proponuje juz cos zblizonego do tej elipsy ktora jest w tapicerce :) a jak chcesz orginalne glosniki jakie tam przychodza to napisz na PW a napewno sie dogadamy :)

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 15:46   

również mam takie głośniczki na boku..groszowe sprawy :wink:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 21:33   

pawcio777 napisał/a:
Zamontujesz do tego dystansu glosniki 160 czyli 165 ! Tylko nie przykrecisz ich do orginalnych otworow tylko poprostu w plastik blachowkretami :) Mam tak zrobione i dziala i glosnik dolega idealnie :)
Przylegać będzie idealnie, gdy dolna część pierścienia głośnika całą powierzchnią stykać się będzie z dystansem. A tak w przypadku głośnika 165 mm nie jest! Nie zapominaj też, że dystans ma amortyzować drgania przenoszone z membrany na kosz głośnika, a następnie na blachę. Jeśli głośnik nie styka się właściwie z pierścieniem dystansowym, dystans spełni swą funkcję tłumienia jedynie miernie.
pawcio777 napisał/a:
a jezeli chcesz sie bawic czyli samemu wycianac lub kupowac dystans z mdf to proponuje juz cos zblizonego do tej elipsy ktora jest w tapicerce :) a jak chcesz orginalne glosniki jakie tam przychodza to napisz na PW a napewno sie dogadamy :)
Odradzam. Osłonka ma wprawdzie z zewnątrz kształt elipsy, ale jest de facto przeznaczona pod głośnik okrągły. Wystarczy spojrzeć na spód osłonki. Jeśli pechowo zdarzy się nam, że któryś z głośniczków elipsy (będzie zapewne dwu- lub trzydożna) będzie leżał akurat w miejscu zasłoniętym plastikiem, z dobrego dźwięku będą nici. Więc po co wydawać kasę na elipsy, skoro nie będzie czuć różnicy?

BTW
Topic przenoszę do Car Audio.

Stygijczyk
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2007, 16:17   

aby nie zakladac nowego tematu napisze tu bo mam problem bardzo zblizony. Generalnie to jestem nowicjuszem w tych sprawach, colcika mam od 2 miesięcy i chciałem sobie lekko nagłośnienie poprawić i mam pytania moze sa one banalne ale prosze o odpowiedz:

1. aby dostać sie do głośników z przodu w dziwach to zdejmuje kieszeń czy boczek? jesli kieszen to jak ona sie zdejmuje sruby czy zatrzaski a jak zatrzaski to jak najlepiej je zdjac i nie polamac?:)
2. Podobne pytanie do glosnikow z tylu w boczkach zdejmuje sie sama maskownica czy musze z calym boczkiem kombinowac. Jeszcze tam nie zagladalem aby czegos nie urwac wole zapytac najpierw
3. Pytanie moze nie w tym dziala ale przy okazji może ktoś ma sprzedać głośniki które pasują do tylu colta moj colcik jak w profilu 98r

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu