Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryka
Autor Wiadomość
Osito 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer '08 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-10-2014, 16:47   Elektryka

Witam,

Problem pojawił się nagle i dotyczy kilku elementów ale zacznę od początku:

Wychodzę rano na parking, wyciągam pilota od centralnego zamka i wciskam magiczny przycisk "otwórz". Migacze zamigały ale zamki nie zareagowały. Próbowałem kilka razy zamknąć i otworzyć ale nic z tego, migacze migają tak jak zawsze ale zamki już nie. Ten od bagażnika też nie. Otworzyłem ręcznie kluczykiem i wsiadłem.

Sprawdziłem przycisk zamykania drzwi od środka i było tylko "CYK" słychać w okolicach przycisku ale żadnej innej reakcji samych zamków.

Chciałem pomachać lusterkami ale też nic - żadnej reakcji.

Włączyć chciałem nawiew ale też lipa - delikatny ruch powietrza, tak jakby wtłaczany samą różnicą ciśnień ale nic poza tym. No, może poza dziwnymi "cyk`ami" z okolic kierownicy.

Cała reszta elektryki działa normalnie, tj. szyby, oświetlenie, tempomat, regulacja świateł, radio etc.

pomóżcie...

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 07-10-2014, 17:24   

Podpiąć pod komputer moduł ETACS - inaczej wróżenie z fusów..... może być problem z szyną CAN, może być z zasilaniem modułów wykonawczych...... generalnie mocno ogarnięty elektryk potrzebny, żeby z ETACSem pogadał, czy problem jest na "wejściu", "wyjściu" czy w samych modułach wykonawczych

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 07-10-2014, 17:29   

Może jakiś "zbiorczy" bezpiecznik strzelił?
Albo jakiś wtyk się wypiął.
Nie jestem "elektrykiem" samochodowym, ale zaczął bym od schematu i sprawdzenia bezpieczników.

Osito 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-10-2014, 12:35   

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki - są ok.
Sprawdziłem mocowania wszystkich kabli i modułów podpiętych pod skrzynkę bezpieczników - są ok.

"CYK" pojawiający się przy próbie zamknięcia się od środka pochodzi właśnie od skrzynki z bezpiecznikami. coś jakby tam w środku się przełączało ale bez wyjścia sygnału na zewnątrz... nie wiem...

ile może kosztować wizyta u takiego dobrze ogarniętego elektryka samochodowego?

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2014, 13:37   

CYK robi zwora od przekaźnika albo stycznika, ale czemu jest ona w skrzynce z bezpiecznikami ? Możesz jakieś foty wrzucić? - mogę spróbować zdalnie Tobie jakoś pomóc..
Byle jaki "elektron" (inaczej.. prawdziwy elektryk samochodowy) powinien zdiagnozować usterkę w 3 min i wziąć za to 2 piwa.

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 08-10-2014, 15:25   

Zawsze można odpiąć jeszcze akumulator (i odmówić różaniec), może pomoże. :wink:

Osito 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-10-2014, 16:46   

RalfPi napisał/a:
CYK robi zwora od przekaźnika albo stycznika, ale czemu jest ona w skrzynce z bezpiecznikami ? Możesz jakieś foty wrzucić? - mogę spróbować zdalnie Tobie jakoś pomóc..
Byle jaki "elektron" (inaczej.. prawdziwy elektryk samochodowy) powinien zdiagnozować usterkę w 3 min i wziąć za to 2 piwa.

mówiąc "skrzynka z bezpiecznikami" mam na myśli to coś pod klapką pod kierownicą gdzie są bezpieczniki powpinane jak i cala reszta dziwnych kabli - tam właśnie w tej okoicy jest to dziwne CYK, dziwne CYK`i po próbie włączenia nawiewu też stamtąd. nie wiem czy konkretnie z bezpieczników bo ciężko mi tam włożyć głowę ale to z tej strony jakoś...

z bezpieczników tych pod maską nic nie CYK`a, tyko z okolic kapki pod kierownicą...

tyku napisał/a:
Zawsze można odpiąć jeszcze akumulator (i odmówić różaniec), może pomoże. :wink:

nie pomogło... może przez to, że różańca nie mam... może złożyć kozła w ofierze?;)

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-10-2014, 09:31   

Jak nie masz doświadczenia, to ciężko będzie Ci dobrać się do układów i zobaczyć co jest nie tak - ja bym poszukał schematu elektrycznego, potem wziął zdiagnozował z jakiego elementu robi się "CYK", zobaczył czy z tego przekaźnika czy stycznika nie wypiął się jakiś wtyk..
Choć jeżeli to samo masz dla nawiewu i to samo masz dla zamków ... a jak pojedziesz, to znowu jest to samo - zamki nie działają i nawiew też?
Jak dla mnie padł jakiś przekaźnik.

Osito 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-10-2014, 15:43   

Doświadczenia właśnie nie mam, nie wiem też jak zabrać się do tego... to co mogłem i do czego sięgnąłem to sprawdziłem - bezpieczniki są na swoim miejscu i żaden się nie przepalił, styki nie zaśniedziały. Działa prawie wszystko, oprócz tych nieszczęsnych zamków, nawiewu i lusterek. Elektryka szyb też działa normalnie...

Stało się to nagle, po kilku dniowym postoju na parkingu i jest tak do dziś - jeżdżę cały czas i objawy są te same:/

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 09-10-2014, 17:04   

Zaśniedziałe styki są na przekaźnikach - od tyłu (!) płytki z bezpiecznikami... Bez rozbiórki deski się nie obędzie niestety...
Podjedź do ASO niech sprawdzą MUTem co się dzieje.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Osito 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-11-2014, 15:25   

naprawione.

okazało się, że przy samym aku są jeszcze takie konkretne bezpieczniki, takie po 80A, o których istnieniu nie miałem pojęcia. Elektryk, któremu w końcu zostawiłem auto wyczaił, że w wyniku agresywnego mycia silnika (chemicznego) ta płytka troche się nadpaliła, razem z jednym bezpiecznikiem (tym który odpowiadał za te moduły które odmówiły współpracy). Pan elektryk polutował (niestety nie dało rady kupić nigdzie samej płytki) i skasował uczciwe 120 pln.

temat do zamknięcia.

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 18-11-2014, 16:22   

Osito napisał/a:
że w wyniku agresywnego mycia silnika (chemicznego) ta płytka troche się nadpaliła,
Wniosek jest taki: jak sami coś nie zepsujemy, to lancerek się nie psuje. :P

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 19-11-2014, 06:37   

Osito napisał/a:
Elektryk, któremu w końcu zostawiłem auto wyczaił, że w wyniku agresywnego mycia silnika (chemicznego) ta płytka troche się nadpaliła, razem z jednym bezpiecznikiem (tym który odpowiadał za te moduły które odmówiły współpracy)
A kto to myje silnik z załączonym akumulatorem. :shock:

Arczi89 
Mitsumaniak
03057/KMM

Auto: Lancer X 2.0 DiD
Wysłany: 19-11-2014, 14:05   

Sama woda potrafi przeżreć ścieżki w elektronice, a co dopiero z chemią ;)

Często widziałem na serwisie zalane piloty, które po zalaniu i po wysuszeniu pochodziły ze dwa miesiące po czym nagle ścieżki się utleniały/korodowały i nie było przejść ;)

Nie mniej jednak zalany mógł być długo przed wystąpieniem objawów.

Niestety elektronika i woda nie przepadają za sobą ;)

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 20-11-2014, 00:15   

Arczi89 napisał/a:
Często widziałem na serwisie zalane piloty, które po zalaniu i po wysuszeniu pochodziły ze dwa miesiące po czym nagle ścieżki się utleniały/korodowały i nie było przejść

Trochę OT, ale ja moje kluczyki uprałem w pralce ze spodniami :D I okazały się szczelne, po otwarciu tego wewnętrznego pudełeczka z uszczelką - sucho! Tak więc respekt dla konstruktorów kluczyka! :)

Odpowiedz do tematu