Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
prędkościomierz
Autor Wiadomość
aircross 
Forumowicz

Auto: Citroen aircross=ASX 4WD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-10-2014, 22:37   prędkościomierz

Ciągle jestem świeży w swoim ASX-ie ze znaczkiem Citroena, więc czytam, czytam, czytam ... i znalazłem gdzieś jakiś wątek (chyba na gazecie) z listą wad i zalet i bardzo często powtarzała się informacja, że prędkościomierz kłamie

Czy zauważyliście taki objaw? Przy jakich felgach i oponach? Jak sprawdzić ten prędkościomierz?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 16-10-2014, 23:10   

aircross napisał/a:
Jak sprawdzić ten prędkościomierz?

Porównaj z GPS-em :wink: .
Co do opon to są kalkulatory, które ci powiedzą jaka jest różnica, np.
http://www.v10.pl/narzedz...u,opon,204.html
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

juras2013 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Blue-Sky
Wysłany: 17-10-2014, 07:09   

Co do przeklaman predkosciomierza w ASX.
Przeklamania sa ale tylko na cyferblacie. To wskazowka pokazuje zle wskazania (zawyza) a nie samochod zle mierzy.
Sprawdzcie sobie w Torque. Wskazania komputera samochodowego roznia się od GPS zaledwie o 1,3-1,9 km/h i jak dla mnie to miesci się w bledzie pomiarow samego GPS.
Przykład:
Jadac równo 70 km/h wg wskazan zegara to predkosc GPS mialem 66,4 km/h a predkosc wg komputera 64,8 km/h

Pzdr.

aircross 
Forumowicz

Wysłany: 17-10-2014, 09:01   

Tak się obawiałem, że bez wygrzebania GPS'a z szafy się nie obejdzie. Niestety mój komputer nie pokazuje prędkości :( [generalnie jest baaaaaaaardzo ubogi]

juras2013 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Blue-Sky
Wysłany: 17-10-2014, 09:13   

Komputer w Miskach tez nie pokazuje tylko wskazówki na cyferblacie. Ja "mowilem" o predkosci komputera ale przez OBD2, adapterem ELM327 z bluetooth'a odczytywanej :)
Można odczytywac na komórce np. z Androidem po zainstalowania odpowiedniego softu typu Torque

aircross 
Forumowicz

Wysłany: 17-10-2014, 17:05   

Czyli mówisz, żebym swojego Aircrossa przerobił na Cactusa? Dobre :)

A swoją drogą ten OBD2 jest gdzieś opisany?

[ Dodano: 22-10-2014, 09:13 ]
Przygotowałem sobie GPS-a, ale zapomniałem zabrać (nieużywany organ zanika). Ale sprawdziłem licznik (ten elektroniczny) odległości i wyszło mi, że trasa która na dwóch samochodach miała około 235 km teraz miała 222 km, czyli licznik elektroniczny zaniża kilometrówkę więc pewnie mechaniczny zaniża podobnie. Swoją drogą zastanawiałem się czemu (jak pisał juras2013) komputer ma pokazywać poprawną prędkość a wskazówka analogowa nie?

[ Dodano: 31-10-2014, 09:02 ]
Dokonałem pomiaru prędkości.

Opony: 215/70/16 letnie.
GPS: MIO ... 10 letni

Metodologia:
2 pomiary w odległości około 250 km od siebie (tak na wszelki wypadek, żeby wykluczyć wpływ położenia na błąd pomiaru)
ustawienie prędkości na tempomacie i jazda około minuty z obserwacją GPS-a, pomiary co 10 km/h od 50 do 160 na liczniku analogowym

Wyniki:
w zakresie od 50-110km/h GPS pokazywał około 4km/h mniej, niż wyświetlacz analogowy. powyżej różnica zaczyna rosnąć i przy 160km GPS pokazuje 153km/h

WNIOSKI:
Mój prędkościomierz nieznacznie ZAWYŻA prędkość (czyli jadę wolniej, niż pokazuje prędkościomierz)

Bugnot 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Invite
Wysłany: 02-11-2014, 21:45   

Wydaje mi się, że to zupełnie normalne i celowe działanie, że prędkościomierz zawyża odczyty.
Spotkałem się też w innych samochodach, zresztą wpisz w google "prędkościomierz zawyża" i zobaczysz w wynikach fora praktycznie wszystkich marek aut :)

pozdrawiam
Tomek

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-11-2014, 07:06   

Bugnot - Witamy na forum

aircross - to jest działanie specjalne, występuje w każdym znanym mi samochodzie.

Odpowiedz do tematu