Galancik sedan TD Radom |
Autor |
Wiadomość |
ViBeZ
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-10-2014, 10:48 Galancik sedan TD Radom
|
|
|
Chciałbym Wam przedstawić dzisiaj swojego Galanta.
Coś o nim? Rocznik 1997. Kupiłem go od kolegi po dość okazyjnej cenie i w dodatku na raty. Auto sprowadzone z Belgii w 2010 roku i jest to fajny plus tego auta bo mimo że Belgia nie jest za pięknym krajem (mnie się nie podoba) to jednak drogi tam są dużo lepsze niż u nas. Niestety kupiłem go w dość... słabym stanie. Kolega jest dość rozrywkowym człowiekiem, lubi %%, a poza tym nie jest typem człowieka który dba o auto. Postanowiłem uratować przed nim Mitsubishi i kiedy zadzwonił czy biore bo kupił coś innego długo nie myślałem ponieważ od jakiegoś czasu myślałem o dieselku, a Galant to naprawdę fajne, wygodne i komfortowe autko. Po małych negocjacjach zgodziłęm się i go zabrałem. Wiedziałem co kupuje bo już wcześniej miałem okazje nim sporo pojezdzić. Uszkodzona elektryka, brak świateł - konkretnie pozycji po jednej stronie z tyłu i z przodu + całego oświetlenia wnętrza, a po podłączeniu przyczepki choinka jak na święta, brak płynu hamulcowego - aż się kontrolka zaświecała przy ruszaniu, popalone żarówki, rozbite lusterko, jakiś drut zamiast anteny, połamany zderzak przód, obity zderzak tył, zardzewiałe nadkola z tyłu, uszkodzone dwa synchronizatory, ogólny syf w środku i pare innych pierdół. No myśle sobie troche roboty ale silniczek miło cyka, fajnie się zbiera, najważniejsza rzecz czyl olej zawsze wymieniany na czas! i w zawieszeniu nic nie puka.
Auto w tej chwili jest doprowadzane do stanu używalności Światła zaczeły świecić, oświetlenie wnętrza ożyło, hamulce odpowietrzone i zalany płyn, pospawane są już nadkola, podratowana podłoga, zdemontowane i poklejone zderzaki - czeka na lakierowanie. Na później odłożyłem naprawę skrzyni biegów bo nie na wszystko starczy $$
Trzeba też będzie wymienić tarcze/klocki przód oraz bębny/szczęki tył (czy to normalne że mam z tyłu jeszcze bębny?)
Mam ładne felgi 17' - możecie polecić jakieś opony w rozmiare 215/45/17?
Planuje go obniżyć i ogólnie przemienić z lekkiego szrotu w godne autko.
Mam nadzieje że coś z niego będzie
Aktualne fotki:
 |
Ostatnio zmieniony przez ViBeZ 03-04-2015, 19:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 06-10-2014, 11:00
|
|
|
Tak normalne, w dieslu były bębny. Życzę zadowolenia..i cierpliwości do silnika |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 2066 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 06-10-2014, 12:38
|
|
|
Musiał być w bardzo atrakcyjnej cenie, że go kupiłeś
Powodzenia w odratowywaniu |
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 1376 Skąd: Ścinawa
|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 06-10-2014, 12:50
|
|
|
Gratulacje. Niech się sprawuje dobrze(szczególnie silnik) |
|
|
|
 |
ViBeZ
Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2014, 13:07
|
|
|
no wydatek spory mnie czeka bo 4 sztuki trzeba będzie na lato kupić chyba będe celował w używki chociaż do wiosny troche czasu to może uzbieram powoli
dzięki za linki |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 1376 Skąd: Ścinawa
|
Wysłany: 06-10-2014, 17:11
|
|
|
Cytat: |
przejdź na 15 cali w rozmiarze 205/60 albo 195/65, albo 185/65
do tego Diesla będzie to idealne rozwiązanie
takie opony z górnej półki kupisz poniżej 1000 zł za komplet, czyli ok. 1.5-2 opon 17-sto calowych |
w sumie Tomek ma rację, bo te Twoje 90 kucy nie poradzi sobie za bardzo z takim kapciem, jak pisałeś, że jest żwawy tak chyba dynamika mu spadnie i to dużo. No chyba, że liczy się lans |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84457
 |
|
|
|
 |
ViBeZ
Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2014, 18:14
|
|
|
'Lans' to brzydkie słowo Każdy chyba chce żeby jego autko fajnie się prezentowało. Mam 15' i na nich ubrane są kapcie jakieś wysokie (nie pamiętam jakie). Zakładając więc gumy o profilu 45 na 17' chyba aż tak go nie zamuli bo zbliże się do tego co mam teraz. Najwyżej jak będzie rzeczywiście straszny muł to się zmieni. Pamiętajcie też że to diesel. Nie ma mi służyć do wyścigów czy palenia kapcia ze świateł, a do spokojnego przemieszczania |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 06-10-2014, 21:31
|
|
|
ViBeZ napisał/a: | chyba aż tak go nie zamuli |
Zmuli i to bardzo...15 to jedyny sensowy wybór do tego auta. Poza tym lepiej kupić 4 nowe letnie opony w rozmiarze 15" niż kombinować z używkami niewiadomego pochodzenia na 17". |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
ViBeZ
Forumowicz
|
Wysłany: 18-10-2014, 18:14
|
|
|
Chwalimy się
Autko poskładane, na chodzie
Wymieniłem żaróweczki w podświetleniu tablicy i przednie pozycje na ledówki. Niestety z jednej strony z przodu nie świeci - trzeba zamienić kabelki. Zrobie to innym razem.
Kosteczki co by pusto nie było na lusterku
Elektryczna antena - jakiś uniwersal ale bardzo cichutko chodzi
i samo autko - (jest niebo , a ziemia co było, a co jest teraz) :
 |
|
|
|
 |
Galancior94
Mitsumaniak

Auto: Golf VI Variant
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Cze 2011 Posty: 1425 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 18-10-2014, 18:37
|
|
|
ViBeZ napisał/a: | Niestety z jednej strony z przodu nie świeci - trzeba zamienić kabelki. |
Wyciągnij żarówke, obróć i włóż. Powinno zadziałać skoro druga świeci bez zamiany kabelków |
|
|
|
 |
ViBeZ
Forumowicz
|
Wysłany: 18-10-2014, 18:45
|
|
|
Galancior94 napisał/a: | ViBeZ napisał/a: | Niestety z jednej strony z przodu nie świeci - trzeba zamienić kabelki. |
Wyciągnij żarówke, obróć i włóż. Powinno zadziałać skoro druga świeci bez zamiany kabelków |
Nie da rady w ten sposób. Postojówka z przodu jest na żarówce ze zdjęcia poniżej. Jeden styk jest na obwodzie żarówki, a drugi na dole więc trzeba zamienić kabelki. W podświetleniu tablicy pomaga obracanie bo jest inna żarówka.
Sprawdziłem spinaczami biurowymi jako styki bo akurat to leżało w aucie czy po zamianie kabelków zaświeci - tak, zaświeci
 |
|
|
|
 |
Galancior94
Mitsumaniak

Auto: Golf VI Variant
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Cze 2011 Posty: 1425 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 18-10-2014, 20:36
|
|
|
Ajj. Zapomniałem, że tam nie ma w5w |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 18-10-2014, 20:45
|
|
|
Fragu napisał/a: | Zmuli i to bardzo...15 to jedyny sensowy wybór do tego auta. |
Mam założone 205/55/16 i nic nie czuje zmulenia |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |