[Cari 1.9TD] dławienie silnika -zimnego silnika |
Autor |
Wiadomość |
daro.do [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2007, 17:47 [Cari 1.9TD] dławienie silnika -zimnego silnika
|
|
|
witam wszystkich- mam pytanie -mam carismę 1.9TD 2000r. i zauważyłem że w czasie jazdy przy niedogrzanym silniku przy obrotach 1000-1500 auto "dławi się"-żeby jechać muszę albo mocniej wcisnąć pedał gazu,albo nie wciskać go wcale.Przy tym dławieniu trochę dymi.Czasami,zdaża się,że zafalują wolne obroty i wtedy też auto dymi.To tylko wtedy gdy jest zimne-jak ma swoją temperaturę w\w sprawy nie mają miejsca.Numery kodów błędów jakie wykrył komputer to-17,33,51.Czy narazie można z tym jeżdzić?Żadna kontrolka się nie pali. :!: :!: :!: |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2007, 19:05
|
|
|
w życiu diesla nie miałem wiec nie wiem czy powinno się z tym jeździć,
kody błędów znajdziesz tu:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1981
17-czujnik ruchu iglicy
33-czujnik ciśnienia atmosferycznego
41 i 51-zawór elektromagnetyczny ( korekcji wtrysku )
moze to coś pomoże, reszta w rękach Twoich i fachowców,
pozdrawiam |
|
|
|
 |
daro.do [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2007, 10:24
|
|
|
tak,to czujnik korekcji wtrysku,tylko nie wiem czy to da się jeszcze naprawić czy trzeba wymieniać i czy to część wymienna. pozdrowienia |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
daro.do [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2007, 17:22
|
|
|
po sprawdzeniu okazało się że zawór kor. wtrysku jest sprawny - to szarpanie i przydymianie to skutek zacinania się tegoż zaworu,zaproponowano mi dolanie oleju castrol 2t na próbę |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2007, 17:36
|
|
|
daro.do napisał/a: | po sprawdzeniu okazało się że zawór kor. wtrysku jest sprawny - to szarpanie i przydymianie to skutek zacinania się tegoż zaworu,zaproponowano mi dolanie oleju castrol 2t na próbę |
niesprawność tegoż zaworu w 99% polega na zacinaniu się, a dolewanie oleju może pomóc co najwyżej obrotom sklepu handlującego tymże olejem. Pozdro |
|
|
|
 |
daro.do [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2007, 10:31
|
|
|
gdzie mógłbym nabyć ten zawór i czy jest drogi? |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2007, 12:12
|
|
|
daro.do napisał/a: | gdzie mógłbym nabyć ten zawór i czy jest drogi? |
Ty sobie chyba żarty robisz, kolega Ci link podaje a Ty jeszcze pytasz, ech......
http://www.paul.tuchola.pl/ |
|
|
|
 |
daro.do [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 20:14
|
|
|
[ Dodano: 24-03-2007, 17:57 ]
witam ponownie - nabyłem ów zawór,zmieniłem go oczwwiście a tu niespodzianka - nic to nie dało - żadnej poprawy - co wy na to? oddam pompę do sprawdzenia chyba nie?
[ Dodano: 26-03-2007, 12:18 ]
witam ponownie - nabyłem ów zawór,zmieniłem go oczwwiście a tu niespodzianka - nic to nie dało - żadnej poprawy - co wy na to? oddam pompę do sprawdzenia chyba nie? a tak nawiasem mówiąc to pompy Lucasa nie należą chyba do najlepszych,jeśli chodzi o niezawodność. |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 180 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 27-03-2007, 19:43
|
|
|
Spróbuj zmienić filtr paliwa, a jak tankujesz paliwo NO NAME to też proponuję zalać coś sprawdzonego.
Kumpel ma Corse i na ukraińskim paliwie świeci mu check, a na polskim nie, ciekawe co??
Werwolf |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 27-03-2007, 19:52
|
|
|
Widać leje szmatławe ukraińskie zamiast lać porządne ukraińskie Przecież tam też są dobre stacje i te do bani :> a skoro mu świeci CE to niech tankuje innej bajury z innej stacji aż utrafi tą co mu przypasuje Ja tam wolę lać w mojego GDI krajowe BP. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
daro.do [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2007, 20:49
|
|
|
witam - szukałem na forum informacji o zaworze LDA - o sposobie sprawdzenia tego zaworu,ale niestety nie znalazłem nic konkretnego - czy może mi ktoś pomóc? |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Posty: 320 Skąd: Gorzów
|
|
|