|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Dziwne "pykanie" przy zmianie biegó |
Autor |
Wiadomość |
debek
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DID 2000r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:07 [Cari 1.9DI-D] Dziwne "pykanie" przy zmianie biegó
|
|
|
Witam, od 2 tyg. mam Carisme 1.9 DID 2000r. autko ma 215tyś. przebiegu...
Przy wymianie rozrządu i oleju, mechanik powiedział że turbo się poci, dodatkowo przy dodawaniu gazu i gdy zdejmuje nogę z pedału, coś puka, metaliczny jednorazowy dźwięk, to samo jest przy zmianie biegu z 1 na 2 gdy puszczam sprzęgło, nie ma znaczenia czy zimny silnik czy ciepły, czy wolno puszczam sprzęgło czy nie, czy wysokie obroty czy nie... Mam się martwić? Proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
sym85
Nowy Forumowicz

Auto: Colt C52 1991/Carisma DID 2003
|
Wysłany: 05-11-2014, 15:23
|
|
|
Cześć
Mam bardzo podobnie w 1.9 DID, dodatkowo oprócz metalicznego odgłosu jest jeszcze uderzenie - przy zmianie biegu, dodawaniu i puszczaniu gazu.
W tym przypadku podejrzewam poduszkę, a co do metalicznego odgłosu mechanicy twierdzą, że to mechanizm różnicowy i nie warto nic z tym robić..
Ale uderzenie przy zmianie biegu są uciążliwe.
Czy ktoś rozwiązał podobne problemy???? |
_________________ sym85
Colt 1,5 GLXi 1991
Carisma 1,9 DID 2003 |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 06-11-2014, 19:23
|
|
|
Ja właśnie rozwiązuję podobny problem. Stuknięcie przy ruszaniu pochodzące z okolic skrzyni biegów to poduszka mocowana na belce wzdłużnej. Warto też przyjrzeć się samej belce, tzn w jakim jest ona stanie oraz jej gumom.
Z tym metalicznym odgłosem nie umiem pomóc. |
_________________ Moja Cari
 |
|
|
|
 |
sym85
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 10-11-2014, 18:33
|
|
|
Dzisiaj sprawdziłem obie poduszki - tylna jest urwana, a przednia nie, ale za to mocowanie całe przerdzewiałe i nie wiem czy cokolwiek coś trzyba jeszcze..
A przy krótkim teście (próba ruszania na ręcznym) silnikiem rzuca tak, jakby chciał wyskoczyć :/
Końcem tygodnia będę chiał wymienić obie poduchy (mam zamiar kupić przód z Volvo, a tył z Cari) - wtedy zobaczymy co będzie i mam nadzieję, że będzie można sprawdzić jeszcze to metalczne uderzenia..
Pozdrawiam |
_________________ sym85
Colt 1,5 GLXi 1991
Carisma 1,9 DID 2003 |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Pomógł: 15 razy Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 453 Skąd: LUBLIN - okolice
|
Wysłany: 10-11-2014, 18:43
|
|
|
Podpowiem jedno. Kup sobie dwie poduchy z VOLVO, zamienniki do Carismy MEYLE są bardzo twarde i będziesz miał wibracje budy, weź albo używki VOLVO albo NOWE. Przerabiałem to u siebie i żałowałem, że kupiłem poduchy od Carismy.
I przeczytaj ten cały temat zanim kupisz: http://forum.mitsumaniaki...a+silnika+meyle |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 10-11-2014, 20:13
|
|
|
Dokładnie, żadnych niemieckich zamienników. Miałem jeden. Po pierwsze twardy jak cholera, po drugie wytrzymał ponad rok |
_________________ Moja Cari
 |
|
|
|
 |
sym85
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 13-11-2014, 19:00
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi:)
Oczywiście czytałem powyższy temat zanim dopisałem się do tego wątku.
Jedna rzecz tylko - pisał Marcinecznik:
"Dla osób, które szukają poduszek do Cari 1,9 DID, chciałem uzupełnić pierwszy post.
O ile faktycznie- belka pod silnikiem może być Volvo, to same poduszki nie do końca.
Poduszka z przodu (bliżej chłodnicy), numer OEM Mitsubishi M611143 jest dokładnie taka sama, jak Volvo z numerem OEM 30611143. To się zgadza. Możecie kupić jedną z tych.
Natomiast podzuszka z tyłu, numer OEM Mitsubishi MR554017, nie jest taka sama jak wspomniana w pierwszym poście tematu w Volvo nr OEM 30611144. Zdjęcie przedstawiające niby Volvo nr OEM 30611144 nie przedstawia tej części, a przedstawia ORYGINAŁ MITSU MR554017.
Poduszka Volvo jest przeznaczona do silników benzynowych. Ma te same wymiary i średnice tulei.
To samo mam u siebie: przód jest od Volvo, tył Mitsubishi MR554017 i ta jest na zdjęciu w pierwszym poście. Jak ktoś założył poduszkę jakąkolwiek od Volvo z tyłu, dajcie znać, bo ceny oryginałów są bardzo różne z korzyścią dla Volvo. "
Jest tak jak pisze, czy rzeczywiście są obie z Volvo dobre jednak do DID??
Dlatego myślałem, żeby kupić tak jak kolega powyżej pisze - przód z Volvo tył z Cari - tylko problem jest taki, że nigdzie w okolicy w sklepach mają tylko zamienniki jakichś dziwnych firm
Będę szukał jeszcze jutro, albo na necie - po dzisiejszym obdzwonieniu kilku sklepów widzę, że nie będzie lekko...
Chyba, że ktoś kupował, ma dojście i może coś polecić (może używane ktoś ma???)
z góry dzięki za pomoc |
_________________ sym85
Colt 1,5 GLXi 1991
Carisma 1,9 DID 2003 |
|
|
|
 |
|
|