Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spanie na promie - prochy
Autor Wiadomość
RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2014, 08:15   

KsiadzRobak napisał/a:
dobrze, że grudzień, bo ok 2015 UE narzuca inne normy spalin i albo remont i super filtry albo ON zamiast mazutu

KsiadzRobak napisał/a:
ku uciesze reszty normalnego świata, który się takimi bzdurami nie przejmuje

A mi się wydaje, że to akurat jest słuszny trend. To tak samo jak w mieście (w centrach) na elewacjach osadzają się zanieczyszczenia i w związku z tym zabrania się jazdy spalinówkami, tak samo wszystkie spaliny z mazutu idą do wody... (może teraz to nie jest zasadniczy problem, ale za jakiś czas może być).
Chińczyków jest dziś jakieś 1.4 mld - a Hindusów jakiś 1mld - jak się polepszy stopa życia to i więcej dzieci może być - więcej ludzi - prognozy są różne, ale jak za 20 lat będzie nas ludzi 10mld i każdy będzie konsumował tyle co przeciętny Amerykanin dziś, to może być problem :idea:

banderas40 
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Wysłany: 12-11-2014, 08:04   

Problem w tym że to Unia się ogranicza a nie Amerykanie Hindusi czy Kitajce. Ograniczenia Unijne mają zrobić miejsce dla Kitajców i Hindusów? Nie rozumiem tego dobrego trendu albo cały świat w to idzie albo nikt bo same ograniczenia Unijne i tak niczego nie zmienią a tylko nas ograniczają i uniemożliwiają walkę na wolnym rynku.

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2014, 09:22   

banderas40 napisał/a:
Problem w tym że to Unia się ogranicza a nie Amerykanie Hindusi czy Kitajce. Ograniczenia Unijne mają zrobić miejsce dla Kitajców i Hindusów? Nie rozumiem tego dobrego trendu albo cały świat w to idzie albo nikt bo same ograniczenia Unijne i tak niczego nie zmienią a tylko nas ograniczają i uniemożliwiają walkę na wolnym rynku.

Myślę, że z czasem wszystkie gospodarki dostrzegą problem efektywności energetycznej i zanieczyszczania środowiska (nie mylmy z ociepleniem :P ).
Obecnie Chiny "jadą" na węglu - zobaczymy jakie tam będą regulacje prawne i jakie trendy za rok.. dwa, a nawet trzy.
Poza tym Unia narzuciła na siebie i na Nas (a chcą nie chcąc w Unii jesteśmy) rolę przewodnią w dbaniu o środowisko i e.e. W mojej opinii jest to dobre. A jak będzie to czas pokaże.

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 12-11-2014, 09:27   

Koniec !!

Z normalnego tematu, znowu robi się polityka.
Albo wrócicie do tematu, albo wywale wszystko co nie na temat w kosz i przydzielę odznaczenia.

Pozdrawiam
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Wysłany: 12-11-2014, 09:31   

hehe ale temat zboczył...
gdzie Polaków dwóch tam trzy opinie

tak czy inaczej, słyszałem o tych podwyżkach, tego nie unikniemy, tak więc wkrótce problem podróżowania przez Bałtyk sam się rozwiąże dla mnie,
wracając do tematu,
w najbliśzy weekend pierwsze testy z usypiaczami, się zobaczy

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 13-11-2014, 00:21   

yaro1976, olej chemię.
yaro1976 napisał/a:

faktem jest cenię sobie bardzo spokojny sen, od nastu lat odkąd przeprowadzilem sie do Łodzi to śpię w korkach w uszach :mrgreen:

No to pierwsze wywal korki.
Potem zacznij eksperymentować z napojami/dietą, ruchem, kąpielami (gorąca/zimna, z solą/bez soli), przesuń sobie godziny snu (godzinę w jedna/w drugą) itp. itd.
Na "dobry" sen ma wpływ mnóstwo czynników, a samego snu nie mamy "raz na zawsze" - można go "wyćwiczyć". :wink:

KsiadzRobak 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 13-11-2014, 08:58   

i sprawdź jeszcze znaczenie słowa habituacja

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Wysłany: 13-11-2014, 20:23   

mkm napisał/a:
No to pierwsze wywal korki.

wiem, wiem, też zauważam taką potrzebę,
owszem wytłumia to doskonale hałasy, szumy z tła i ułatiwa to zasypianie, ale z drugiej strony sen staje sie bardzo wyczulony,

dodatkowo częste podróże, czasami zmiany stref czasowych, przemęczenie, wcale nie sprzyjają komfortowi snu

KsiadzRobak napisał/a:
sprawdź jeszcze znaczenie słowa habituacja

oooo matko ale trudne słowo, ale fakt, dobrze oddaje istotę sprawy

link dla leniwych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Habituacja

olgierto 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,4 MIVEC
Wysłany: 14-11-2014, 02:21   

polecam stopery do uszu. do kupienia w aptekach. ewentualnie jak co to ci moge załatwić troche z roboty. Często korzystałem do spania po nocce

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Wysłany: 14-11-2014, 08:34   

olgierto napisał/a:
polecam stopery do uszu. do kupienia w aptekach. ewentualnie jak co to ci moge załatwić troche z roboty. Często korzystałem do spania po nocce

hehe czytaj cały temat, właśnie śpię w stoperach, bardzo długo i najprawdopodobniej to jest przyczyną mojego wyczulonego snu, który to okazuje się być dla mnie tak problematyczny podczas podróży promem

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-11-2014, 09:25   

zrób 100 pompek na wieczór i 100 przysiadów ( w zależności od możliwości).
Przynajmniej na mnie działa - jak jestem wykończony fizycznie, to mam dobry sen.

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Wysłany: 14-11-2014, 09:34   

RalfPi napisał/a:
zrób 100 pompek na wieczór i 100 przysiadów ( w zależności od możliwości).
Przynajmniej na mnie działa - jak jestem wykończony fizycznie, to mam dobry sen.

hehe qpa na mnie to działa odwrotnie, mam bardzo organizm pobudzony wtedy, np po treningu judo, lub po biegu na 10km, którego nie zaplanuję odpowiednio wcześniej, tak aby organizm miał czas się wyciszyć, że pół nocki schodzi na zaśnięcie, testowane

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-11-2014, 13:35   

Widocznie nie działasz na organizm jak trzeba - to zrób 200 pompek i zjedz porządną kolację - nie ma bata - spanie murowane :!:
Na obozach sportowych za juniora i seniora, to się spało, że ualala - i nie miało znaczenia czy o 20 miałeś sparing/grę kontrolną czy siłownie.
To jest problem ludzi w miarę wysportowanych, że później coraz mniej trening na nich działa..

Odpowiedz do tematu