Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone
Autor Wiadomość
karlo
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 22:29   Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone

Witajcie

Jak opisywalem w piatek jestem szczesliwym posiadaczem nowego L200.
Robi wrazenie (moje i na miescie:), w terenie niesamowity...
Funkcjonalny - dzis przewozilem banner reklamowy 5m dlugosci (ladnie
okienko otwarlem i przez cale auto go odpowiednio rozlozylem, troche wystawala
ale i tak super sprawa).

Teraz gdy moglem troche pojezdzic nasunelo mi sie kilka pytan na
ktore nie potrafie znalezc odpowiedzi.

1. Moja wersja to Intense Automat 160 KM. Na poczatku przy zbieraniu sie jest
troche glosny (tak jak manual). Czy mozna z tym cos zrobic ? Najlepiej
jest przy 140 km/h (wtedy faktycznie sie wycisza), ale w miescie tyle
nie pojezdze :)

2. Dzis mialem podcholowac jeden samochod. Linke mam (haka nie montowalem),
natomiast zastanawialem sie jak zpiac linke. Czy moge do tej dolnej belki tylnego
zderzaka ? Sa tam tylko spawy jednostronne (czy jest to wytrzymale ?)
Chyba, ze jest inne miejsce.

3. Spalanie - na razie mamy srednio 10,9 - 11,2 (tak pokazuje), koncze
jezdzic na pierwszym baku. Jest to automat 160 KM. Czy ktos z was ma taka
wersje. Ile wam pali ?
Jak to jest z ta ekonomia ? Niby najlepiej jesli x2 (na tyl), ale na poczatku zauwazylem,
ze przy 4x4 tak jakby mniej spalal (mniejsze obciazenie jednostkowe ?)

4. Blokada drzwi od srodka - czasami jak wrzuce np teczke na tylne siedzenie chcialbym
od srodka zamknac wszystkie drzwi jednym przyciskiem. Chyba nie ma takiej opcji ?
Albo... jestem slepy :/ (pojedynczo dziala :)

5. Wysokosciomierz - czy trzeba go regulowac, czy faktycznie dziala w miare dokladnie ? Nie mam jeszcze alternatywy aby to sprawdzic.

Zapraszam do dalszej dyskusji.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2007, 09:59   Re: Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone

karlo napisał/a:

1. Moja wersja to Intense Automat 160 KM. Na poczatku przy zbieraniu sie jest
troche glosny (tak jak manual). Czy mozna z tym cos zrobic ? Najlepiej
jest przy 140 km/h (wtedy faktycznie sie wycisza), ale w miescie tyle
nie pojezdze :)

Chlopie pamietaj o tym co kupiles. To jest samochod do pracy i tak sie bedzie zachowywal. Mimo ze, uzbrojony w elektroniczne dodatki i automat to nadal pick-up a nie limuzyna.

karlo napisał/a:

2. Dzis mialem podcholowac jeden samochod. Linke mam (haka nie montowalem),
natomiast zastanawialem sie jak zpiac linke. Czy moge do tej dolnej belki tylnego
zderzaka ? Sa tam tylko spawy jednostronne (czy jest to wytrzymale ?)
Chyba, ze jest inne miejsce.

Zachecam do przeczytania instrukcji obslugi. Jak na moj gust to raczej mocowalbym hol do jednej z podluznic. Sa tam otwory i chyba do nich mozna bezpiecznie podczepiac line.

karlo napisał/a:

3. Spalanie - na razie mamy srednio 10,9 - 11,2 (tak pokazuje), koncze
jezdzic na pierwszym baku. Jest to automat 160 KM. Czy ktos z was ma taka
wersje. Ile wam pali ?
Jak to jest z ta ekonomia ? Niby najlepiej jesli x2 (na tyl), ale na poczatku zauwazylem,
ze przy 4x4 tak jakby mniej spalal (mniejsze obciazenie jednostkowe ?)

Bedzie palil mniej przy napedzie tylko na tyl. Poczekaj troche niech sie auto dotrze i ulozy.
Wtedy sprawdzisz jak to jest. Pamietaj, ze to automat i 160 kucy. Trzeba naprawde delikatnie jezdzic aby utrzymac spalanie w granicach 10 litrow na setke.

karlo napisał/a:

4. Blokada drzwi od srodka - czasami jak wrzuce np teczke na tylne siedzenie chcialbym
od srodka zamknac wszystkie drzwi jednym przyciskiem. Chyba nie ma takiej opcji ?

Przepraszam ale nie masz centralnego zamka? Zablokowanie drzwi kierowcy powoduje rowniez blokade zamkow pozostalych drzwi. To samo tyczy sie otwierania. Odblokowujac drzwi kierowcy, odblokowujesz pozostale. Moze sie myle bo sam nie jestem wlascicelem nowego L200 ale chyba tak jest w wiekszosci samochodow.

karlo napisał/a:

5. Wysokosciomierz - czy trzeba go regulowac, czy faktycznie dziala w miare dokladnie ? Nie mam jeszcze alternatywy aby to sprawdzic.

proponuje kolejny raz przeczytac manual, tam znajdziesz informacje co i jak. Jesli nie ma na ten temat informacji (w co nie wierze) zapytaj w ASO.
Mysle, ze z czasem pierwsza ekscytacja minie i zaczniesz bardziej zapoznawac sie z autem i jego obsluga. Zycze Ci powodzenia w oswajaniu nowej eleczki.
Ostatnio zmieniony przez Gene 15-03-2007, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  

karlo
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 10:09   

Zgadzam sie ze wszystkim.
Jednakze instrukcje mam po niemiecku i musze wymusic na moim dostawcy
polska wersje.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 15-03-2007, 10:14   

uuu koniecznie :thumbright:

jakublad
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 22:00   Re: Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone

karlo napisał/a:

W/w urządzenie działa w miarę poprawnie przynajmniej w zestawieniu z nawigacją.
Ostatnio zmieniony przez jakublad 16-03-2007, 18:08, w całości zmieniany 1 raz  

SCezar
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2007, 15:23   Re: Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone

karlo napisał/a:

Witam
Nie wiem jak działa zentralny zamek w L200 przed montażem alarmu ale po jego założeniu
mam dokładnie to samo. Radzę sobie naciskając przycisk LOCK na kluczyku.

Wysokościometr wskazuje z dokładnością do 50 metrów i zależy od ciśnienia atmosferycznego. Na temat kalibrowania nie ma nic w instrukcji. W L200 wskazanie wysokości jest w miarę dobre, coć czasem głupieje przy zmianach ciśnienienia. GPS jest dokładniejszy.

Pozdrawiam
Cezar

Mishiek
[Usunięty]

Wysłany: 17-03-2007, 07:24   

W takim razie to wina źle zamontowanego alarmu. Ja też mam alarm a centralny zamek działa od wewnątrz na wszystkie drzwi.

nsx
[Usunięty]

Wysłany: 17-03-2007, 22:38   

. Blokada drzwi od srodka - czasami jak wrzuce np teczke na tylne siedzenie chcialbym
Albo... jestem slepy :/ (pojedynczo dziala

U mnie było to samo trzeba jechać do serwisu i poprosić o zmianę - muszą dostawić dodatkowy zewnętrzny przekaźnik trwa to niestety parę godzin. Producent alarmu to AMX, MMC wybiera go na fabryczny szkoda tylko że w zestawie do L200 wyłącza to funkcję blokady central zamka od srodka -dlatego wlasnie trzeba zamontowac dodtkowy zewnętrzny przekaźnik.

karlo
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2007, 20:24   Re: Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone

SCezar napisał/a:

Witam
Nie wiem jak działa zentralny zamek w L200 przed montażem alarmu ale po jego założeniu
mam dokładnie to samo. Radzę sobie naciskając przycisk LOCK na kluczyku.

Wysokościometr wskazuje z dokładnością do 50 metrów i zależy od ciśnienia atmosferycznego. Na temat kalibrowania nie ma nic w instrukcji. W L200 wskazanie wysokości jest w miarę dobre, coć czasem głupieje przy zmianach ciśnienienia. GPS jest dokładniejszy.

Pozdrawiam
Cezar

Witaj Cezar

Mam pytanie, pisales o spalaniu u siebie swego czasu. Przejechales 5000 km i wyszlo ok 9 litrow. Mam Automata 160 KM i u mnie obecnie przy b. delikatnej jezdzie w miescie + na trasie do 140 spala srednio ok 10,5 (tak pokazuje komputer). Mam rolete na przestrzeni bagazowej, ale jak patrze do tylu to dalej widze, iz powietrze mocno naciska na tyl (maly spadochron).

1. Czy masz zabutowany hardtop ? Interesuje mniej jakie to ma przelozenie. I tak musze jakis zabudowac, bo chce wozic rowery w zamknieciu (obecnie nie ma szans).

2. Moj sprzedawca przekazal mi informacje, iz komputer we wspolpracy z chipem dopasowywuje sie na przestrzeni czasu do kierowcy. To dopiero koncowka drugiego baku ale zauwazylem, ze jak wczesniej mialem, 11,8 lub 12,2 teraz faktycznie jest roznica i spadlo na 10,6. Moze to kwestia stylu jazdy. Czy cos wiesz na temat tego automatycznego dostosowania ? Na pewno moj automat wezmie ok 1 litr dodatkowo.

3. Czy docieranie ma przelozenie na spalanie ? W zasadzie te silniki sa juz dotarte fabrycznie.

Uwielbiam podrozowac. Obecnie minely kolejne dni i co raz bardziej dopasowalem sie do L200 przechodzac z Tourana. Na prawde jestem zadowolony. Bylbym jeszcze bardziej gdyby udalo sie zmniejszyc spalanie :) Zaraz biore sie za Auto Route (trzeba wymyslec plan na wakacje :) .

jakublad
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2007, 10:28   Re: Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone

karlo napisał/a:

3. Czy docieranie ma przelozenie na spalanie ? W zasadzie te silniki sa juz dotarte fabrycznie.

Docieranie na pewno ma wpływ, ale niewielki. Moje auto przez pierwsze kilka tysiecy paliło w granicach 11 litrów z kawałkiem, a teraz nie wchodzi powyżej 10. Z tyłu jest roleta.

SCezar
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2007, 09:46   Re: Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone

karlo napisał/a:

Mam pytanie, pisales o spalaniu u siebie swego czasu. Przejechales 5000 km i wyszlo ok 9 litrow. Mam Automata 160 KM i u mnie obecnie przy b. delikatnej jezdzie w miescie + na trasie do 140 spala srednio ok 10,5 (tak pokazuje komputer). Mam rolete na przestrzeni bagazowej, ale jak patrze do tylu to dalej widze, iz powietrze mocno naciska na tyl (maly spadochron).

1. Czy masz zabutowany hardtop ? Interesuje mniej jakie to ma przelozenie. I tak musze jakis zabudowac, bo chce wozic rowery w zamknieciu (obecnie nie ma szans).

Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale nie zawsze mam dostęp do inernetu.
Co do zabudowy to mam płaską pokrywę Carryboy SR leżącą na burtach skrzyni.
Szukam jednak wysokiej, bo przy poprzednim wyjeździe z rodziną było ciasno.
Co do wożenia rowerów, myślałem wcześniej o rolecie i rurach na skrzyni
z niskimi relingami wzdłuż burt do których mocowałbym bagażnik rowerowy. Roleta
znajdująca się podspodem po otworzeniu pozwalałaby nawet bez demotarzu rowerów
na dostęp do bagażu. Taki był pierwszy plan, teraz szukam jednak wysokiej nadbudowy.

Cytat:
2. Moj sprzedawca przekazal mi informacje, iz komputer we wspolpracy z chipem dopasowywuje sie na przestrzeni czasu do kierowcy. To dopiero koncowka drugiego baku ale zauwazylem, ze jak wczesniej mialem, 11,8 lub 12,2 teraz faktycznie jest roznica i spadlo na 10,6. Moze to kwestia stylu jazdy. Czy cos wiesz na temat tego automatycznego dostosowania ? Na pewno moj automat wezmie ok 1 litr dodatkowo.

Niestety nie orjętuje się w komputerach samochodowych, czytając jednak różne publikacje
to tak właśnie wygląda jak Ci powiedziano.

Cytat:

Tu już Jakublad odpowiedział.

Cytat:
Uwielbiam podrozowac. Obecnie minely kolejne dni i co raz bardziej dopasowalem sie do L200 przechodzac z Tourana. Na prawde jestem zadowolony. Bylbym jeszcze bardziej gdyby udalo sie zmniejszyc spalanie :) Zaraz biore sie za Auto Route (trzeba wymyslec plan na wakacje :) .

To tak jak ja. Planuje wyjazd wakacyjny i nie wiem czy wybrać trasę dookoła Bałtyku z odwiedzeniem Nordkap, czy Portugalię, która żonie wydaje się ciekawsza.
Spalanie w moim się poprawiło t.z. pali litr więcej (9,7) po Warszawie. Przejechałem obecnie 8000 i wpłym na wzrost spalania może mieć brak pokrywy
( zdjołem bo woże większe przedmioty) i mogłem zacząć dynamiczniej jeżdzić.
Obecnie testuje spalanie z napędem na cztery koła po mieście. Jak wypale bak to
napiszę jak wyszło.
Podsumowując to napewno otwarta skrzynia zwiększa spalanie i agresywna jazda z tym
że jest to wzrost o około 10%.

P.S. Pisałem o wzkazaniach komputera pokładowego ze spalaniem średnim. Obecnie wsazuje idealnie, tylko tankuje do pełna i po tankowaniu resetuje wyniki w komputerze.

Pozdrawiam
Cezary

Pozdrawiam
Cezary

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-03-2007, 10:11   Re: Po zakupie L200 - przejscie z VW zakonczone

SCezar napisał/a:
Planuje wyjazd wakacyjny i nie wiem czy wybrać trasę dookoła Bałtyku z odwiedzeniem Nordkap, czy Portugalię, która żonie wydaje się ciekawsza.

nie bylem w zadnym z tych krajow, ale z opinii kolegow, ktorzy sporo zwiedzili, to:
1. Norwegia
2. Irladnia

wiec wychodzi, ze lepiej dookola Baltyku z naciskiem na Norwegie :)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 26-03-2007, 10:19   

Jak chcesz koniecznie dookola to nie polecam Szwecji. Droga nr 4 jest prosta jak wysikal na sniegu (wzdluz wybrzeza Baltyku) ale za duzo nie zobaczysz. Po prostu droge i las.
Na Twoim miejscu bedac pojechalbym przez Norwegie (piekne widoki i 80km/h - nie przekraczaj :!: ) a do Szwecji wrocilbym zeby zobaczyc Uppsale i Sztokholm - tez nie caly - Starowka, Vasa Museum, Natur Riks Museum i tyle ;-)

Calej Skandynawii nie uda sie za jednym razem obejrzec. :)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

SCezar
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2007, 10:37   

Daziękuje serdecznie Panowie za rady.
Przyznam, że ciągneło mnie bardziej na północ.

Cezar

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 26-03-2007, 10:41   

Bardziej na polnoc to juz tylko lasy ;-) - Ja dotarlem w zeszlym roku do Boden stad moje "wymadrzanie sie". Chcialem na Nordkapp ale spadl snieg - fotki gdzies na Forum sa :D - musialem opony z kolcami zakupic :twisted:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Odpowiedz do tematu