|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
FYI - Pinin w akcji .. |
Autor |
Wiadomość |
cezare
Forumowicz
Auto: B5FL 162KM 400nm
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Gru 2013 Posty: 224 Skąd: kraków
|
|
|
|
 |
dareqq
Forumowicz
Auto: mitsu pajero pinin 1.8 mpi+lpg
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2014 Posty: 287 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 25-11-2014, 22:43
|
|
|
I bardzo ladnie , to autko jest rewelacyjne. Kompromis miedzy wielka terenowka spalajaca 20 ropy na 100 , a nieduzym autem miejskim |
|
|
|
 |
Grigori
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 59 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 25-11-2014, 23:31
|
|
|
Tylko ze pinin wcale tak mało nie pali |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 26-11-2014, 15:33
|
|
|
No a wielka terenówka wcale nie tak dużo |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
dareqq
Forumowicz
|
Wysłany: 28-11-2014, 13:19
|
|
|
Auto z napędem na 4 nogi , kształtem i opływowością przypominające wielki kredens dębowy nie może mało palić. .. Ale lepsze 11 gazu ktore wciąga mój pinin niż 20 ropy |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-11-2014, 15:41
|
|
|
dareqq napisał/a: | Auto z napędem na 4 nogi , kształtem i opływowością przypominające wielki kredens dębowy nie może mało palić. .. Ale lepsze 11 gazu ktore wciąga mój pinin niż 20 ropy |
Kto ci takich bzdetów do głowy nakładł w normalnej jeździe prawdziwe Pajero (czyt. duże) spali tyle ropy co twoja popierdółka gazu |
|
|
|
 |
n_bart
Mitsumaniak
Auto: PII 2,8 A/T long po lifcie
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Mar 2014 Posty: 68 Skąd: Wilkowice /k.Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-11-2014, 17:57
|
|
|
Mój w czasach gdy wszystko było ok palił około 12 ropy. (2, 8 td długi w automacie) |
|
|
|
 |
banderas40
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 314 Skąd: Darłowo
|
Wysłany: 30-11-2014, 13:07
|
|
|
Mój sport zawsze mi wychodzi około 12 litrów średnia.
Niestety ciężką mam nogę a i oponki zacne są. |
_________________ Niestety Pajero zamienione na Nissan Nawara NP300 jednak na zawsze pozostanę Mitsumianiakiem
 |
|
|
|
 |
dareqq
Forumowicz
|
Wysłany: 30-11-2014, 16:50
|
|
|
12 gazu to 28 zł a 12 ropy to 56 zł taka różnica. |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-11-2014, 17:04
|
|
|
dareqq napisał/a: | 12 gazu to 28 zł a 12 ropy to 56 zł taka różnica. |
Możliwość przewiezienia 7 osób, możliwość zabrania masy bagażu na dalekie wyprawy, możliwość swobodnego spania w aucie, przyjemność z jazdy, możliwość ciągnięcia dużej przyczepy taka różnica, a jak kogoś nie stać na paliwo niech kupi pinina albo lepiej 126p jeszcze mniej pali |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 30-11-2014, 17:24
|
|
|
TangoKK napisał/a: | albo lepiej 126p jeszcze mniej pali |
Z tym mniej pali zawsze jest dylemat , bo co to znaczy mało ??? Mało daje, mało pali , tylko jaka jest proporcja.
Maluch palił 6l/100km przy mocy silnika 23 KM . ( nowego , później bywało różnie )
Mój Touareg 4.2V8 przy mocy 310 KM pali przy jeździe mieszanej 17l/100km.
Czyli trzy razy tyle . Mocy prawie czternasto-krotnie więcej , a frajda z jazdy pewnie ze 20 razy większa . Nie wspomnę o miejscu w środku .
Starsze samochody niestety tak mają, ostatnio jeździłem nowym Q5 i tu już silniki wykazują oszczędności z powodu zmniejszenia pojemności i doładowywania dwiema trzema turbinami . Ale z kolei odbije się to na trwałości jednostek , i osprzętu .
I koszt zakupu bardzo duży w związku z lawinową utratą wartości z czasem użytkowania.
Mam znajomych kupujących kilkuletnie samochody , przy możliwości finansowej zakupu nowych , którzy nie kupią nowego bo potrafią ekonomicznie liczyć ( z zawodu ekonomiści ) Wolą trochę więcej przeznaczyć na paliwo |
|
|
|
 |
dareqq
Forumowicz
|
Wysłany: 30-11-2014, 22:13
|
|
|
Widze , ze ktos tu ma kompleksy i stara sie wyrownac je porownywaniem zalet wiekszego auta . Otoz kazdy kupuje auto pod siebie , ja nie place za twoje 12 ropy na sto , a ty nie musisz jezdzic moja popierdółką. Mi pasuje , Tobie pasuje i gra gitara nie musisz mi przedstawiac zalet ani wad wiekszego.
P.s
Widze , ze czesci z was w ogole nie pasuje to , ze ktos posiada pininka |
|
|
|
 |
Panbenonium
Forumowicz
Auto: Pajero II 3.0 V6
|
Wysłany: 30-11-2014, 22:45
|
|
|
TangoKK napisał/a: | dareqq napisał/a: | 12 gazu to 28 zł a 12 ropy to 56 zł taka różnica. |
Możliwość przewiezienia 7 osób, możliwość zabrania masy bagażu na dalekie wyprawy, możliwość swobodnego spania w aucie, przyjemność z jazdy, możliwość ciągnięcia dużej przyczepy taka różnica, a jak kogoś nie stać na paliwo niech kupi pinina albo lepiej 126p jeszcze mniej pali |
To też na dwa razy trzeba brać. Czytałem o pajerakach, które zbiornik na benzynę mają wlasnej roboty jakiś 10 litrowy, a zbiornik z gazem zamiast zbiornika na benzynę. Nie tracisz wtedy przestrzeni bagażowej.
Powiesz, pewnie, że to się nie opłaca. Jeśli na 100 km oszczędzasz circa 30 zł, to na 1 000 km oszczędzisz 300 zł, czyli w sumie tyle ile kosztuje takie wyspawanie zbiornika 10 l z nierdzewki. Więc raczej się opłaca.
Powiesz pewnie, że to rzeźba. A czy terenówka sama w sobie nie jest rzeźbą ? Terenówkę dopasowujesz do siebie, żeby Tobie była wygodna.
Powiesz pewnie, ze gaz to zło, czy inne mity. Miałem kolego 4 auta benzynowe w swoim życiu i jednego dizla. Nigdy więcej już dizla nie kupię. Jakakolwiek awaria, to praktycznie unieruchomienie samochodu. Turbosprężarka potrafi się zepsuć nie dając ŻADNYCH oznak, po prostu pyk i koniec. Nowsze dizle są masakrycznie czułe na paliwo gorszej jakości i do tego wcale nie powalają momentem (przypominam, że liczy się moment NA KOŁACH a nie moment na silniku). W benzynowcu z gazem, nawet jak instalacja gazu nawali, to dojadę bez problemu na benzynie. W dizlu niestety nie.
A co do ciągnięcia przyczepy, to nie wiem z czym tutaj robić problem, wczoraj ciągnąłem przyczepkę z 2 metrami drewna i jakoś nie odczułem, żeby auto się dusiło. |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-12-2014, 16:38
|
|
|
dareqq napisał/a: | Widze , ze ktos tu ma kompleksy i stara sie wyrownac je porownywaniem zalet wiekszego auta . Otoz kazdy kupuje auto pod siebie , ja nie place za twoje 12 ropy na sto , a ty nie musisz jezdzic moja popierdółką. Mi pasuje , Tobie pasuje i gra gitara nie musisz mi przedstawiac zalet ani wad wiekszego.
P.s
Widze , ze czesci z was w ogole nie pasuje to , ze ktos posiada pininka |
Hej kolego nie zapowietrzaj się. Ty pierwszy zacząłeś wypisywać brednie, że duża terenówka z dieslem pali 20l/100km, więc sprostowałem i tyle. Warto najpierw trochę się orientować a dopiero później pisać, bo jeszcze ktoś pomyśli że tak jest naprawdę.
Natomiast jeżeli chodzi o Pinina to świetne auto, mój teść ma i czasami zdarza mi się używać. Dla niego samochodzik wręcz idealny. Każdy mały czy duży ma swoje wady i zalety i nigdy nie uważałem że posiadanie Pinina jest be
[ Dodano: 01-12-2014, 16:48 ]
Panbenonium napisał/a: | TangoKK napisał/a: | dareqq napisał/a: | 12 gazu to 28 zł a 12 ropy to 56 zł taka różnica. |
To też na dwa razy trzeba brać. Czytałem o pajerakach, które zbiornik na benzynę mają wlasnej roboty jakiś 10 litrowy, a zbiornik z gazem zamiast zbiornika na benzynę. Nie tracisz wtedy przestrzeni bagażowej.
Powiesz, pewnie, że to się nie opłaca. Jeśli na 100 km oszczędzasz circa 30 zł, to na 1 000 km oszczędzisz 300 zł, czyli w sumie tyle ile kosztuje takie wyspawanie zbiornika 10 l z nierdzewki. Więc raczej się opłaca.
Powiesz pewnie, że to rzeźba. A czy terenówka sama w sobie nie jest rzeźbą ? Terenówkę dopasowujesz do siebie, żeby Tobie była wygodna.
Powiesz pewnie, ze gaz to zło, czy inne mity. Miałem kolego 4 auta benzynowe w swoim życiu i jednego dizla. Nigdy więcej już dizla nie kupię. Jakakolwiek awaria, to praktycznie unieruchomienie samochodu. Turbosprężarka potrafi się zepsuć nie dając ŻADNYCH oznak, po prostu pyk i koniec. Nowsze dizle są masakrycznie czułe na paliwo gorszej jakości i do tego wcale nie powalają momentem (przypominam, że liczy się moment NA KOŁACH a nie moment na silniku). W benzynowcu z gazem, nawet jak instalacja gazu nawali, to dojadę bez problemu na benzynie. W dizlu niestety nie.
A co do ciągnięcia przyczepy, to nie wiem z czym tutaj robić problem, wczoraj ciągnąłem przyczepkę z 2 metrami drewna i jakoś nie odczułem, żeby auto się dusiło. |
Tak czytam, czytam i nie mogę cię zrozumieć. Tyle się naprodukowałeś i nie wiem po co. Nikt tu nie pisał o wyższości diesla nad benzyną. Czytaj ze zrozumieniem
Co do tej przyczepy z drewnem to pewnie z górki było |
|
|
|
 |
|
|