Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:15
Foteliki Romer w Outlanderze
Autor Wiadomość
tatu-cha 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2014, 12:36   Foteliki Romer w Outlanderze

Witam wszystkich,
dla dwójki dzieciaków planuję zakup 2 fotelików Romer Kidfix ISOFIX (modele SICT lub XP SICT) w kategorii wagowej 15-36 kg.
Niestety w liście typów aut, do których można foteliki stosować napotkałem pewne ograniczenie. Oczywiście foteliki nadają się do modelu Outlander (produkcja 2010), ale można je montować wyłącznie na jadnym miejscu "4" - za pasażerem.
Czy ktoś wie z czego to wynika?
Dodam, że uchwyty ISOFIX są na dwóch miejscach tylnej kanapy, za kierowcą również. Podobne ograniczenie jest dla Mitsubishi Pajero.
Do wszystkich innych Mitsubishi oraz popularnych aut innych marek można stosować te foteliki na dwóch miejscach tylnej kanapy.
Serwis i producent Mitsubishi nie potrafi wyjaśnić, producent fotelika nie potrafi wyjaśnić, upieram się przy tych modelach fotelików.
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej zagadki.

[ Dodano: 18-01-2014, 09:29 ]
Dodam tylko, że wczoraj wypożyczyłem te foteliki ze sklepu i na próbę zamontowałem zarówno na miejscu za pasażerem, jak i za kierowcą. Montaż odbył się bez problemów i "na oko" wszystko pasowało.
Nie chcę jednak ryzykować, stąd szukam odpowiedzi.
Wysłałem zapytanie do producenta auta i centrali producenta fotelików.
Jak uzyskam odpowiedź - napiszę na forum.
Tymczasem może ktoś wie...

[ Dodano: 24-01-2014, 12:17 ]
Wszystko już jest jasne.
W Outlanderze mocowanie zapięcia pasów jest POMIĘDZY uchwytami isofix!
Czyli ALBO mocujemy fotelik za pomocą isofix ALBO za pomocą pasów.
Jeżeli konstrukcja fotelika wymaga zapięcia na isofix i za pomocą pasów - w Outlanderze niewykonalne.
Dodatkowo zapięcie pasów na miejscu za kierowcą jest na elastycznych połączeniu. To jednak mniejszy problem.
Rozwiązanie: drugi fotelik (ten za kierowcą) musi być montowany wyłącznie za pomocą pasów. Można oczywiście zapiąć isofix i pasy w zapięciu dla pasażera środkowego miejsca na tylnej kanapie, ale to już igranie z bezpieczeństwem dziecka.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

delibear 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 24-01-2014, 15:21   

Nie za bardzo rozumiem, to co piszesz. Chyba wszystkie foteliki w przedziale wagowym 15-36kg, które są mocowane na isofix, wymagają zapięcia siedzącego dziecka w pasy samochodowe. Tylko foteliki <15kg mają własne pasy bezpieczeństwa i montuje się je tylko na isifix.
Właśnie czekam na Outlandera III, a używam 2 fotelików: Roamer z SICT <15kg i drugi Roamer 15-36kg (oba na isofix). Mam nadzieję, że nie będzie kłopotów z montażem...

tatu-cha 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-01-2014, 10:15   

W skrócie piszę o tym, że w Otlanderze II na miejscu za kierowcą nie można zapiąć fotelika za pomocą isofix i pasów. Powodem jest umiejscowienie zapięcia pasów pomiędzy uchwytami isofix. Zatem foteliki >15 kg trzeba używać zamontowane wyłącznie pasami.
Trzeba sprawdzić w instrukcji, czy producent fotelika wyposażonego w isofix zezwala na montaż wyłącznie za pomocą pasów i dodatkowo zezwala na montaż w tym modelu. Jeśli jest 2 x tak - śmiało zapinamy dziecko tylko pasami.
Mam nadzieję, że w OIII konstrukcja tylnej kanapy została już poprawiona i wreszcie spełnia standardy dzisiejszych czasów.
Z miejscem za pasażerem nie ma kłopotów - rozwiązania są normalne, jak w innych modelach M oraz innych marek.

delibear 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-01-2014, 11:41   

Czyli jednak, niestety, dobrze zrozumiałem :-( Za 3 tygodnie odbieram mojego O III, wtedy zobaczę jak jest z fotelikami I napiszę.

GrzesiekJozefow 
Forumowicz

Auto: Outlander 2008r. 3.0 V6 XLS
Wysłany: 01-02-2014, 17:15   

tatu-cha napisał/a:
W skrócie piszę o tym, że w Otlanderze II na miejscu za kierowcą nie można zapiąć fotelika za pomocą isofix i pasów. Powodem jest umiejscowienie zapięcia pasów pomiędzy uchwytami isofix.

Nie wiem co mówi instrukcja mojego fotelika (CYBEX SOLUTION X2 - FIX: http://cybex-online.com/p...utionx2fix.html ), ale ja go bez większego problemu montuję w miejscu za kierowcą. Klamra pasa bezpieczeństwa która jest zamontowana na elastycznym łączniku jest przeciągnięta na zewnątrz pod szyną isofix-a.

Grzesiek

delibear 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-02-2014, 09:48   

Odświeżam temat:
Mam w moim miśku zamocowane 2 foteliki Roamer'a, jeden do 36kg SICT (mocowany na isofix i zapinany pasami samochodowymi) zainstalowany za kierowcą oraz drugi do 18kg mocowany na isofix (posiada własne pasy) za fotelem pasażera. Oba zainstalowane bez problemu.

tatu-cha 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-02-2014, 12:02   

delibear, dzięki za info. Sprawdzałem w salonie. W OIII zapięcie pasów jest już poprawione - jest tak, jak powinno być i można zapinać jednocześnie isofix i pas.
Grzgorz, faktycznie da się przecisnąć zapięcie pasa w OII na zewnątrz szyn isofix (dokładnie pod szyną) i zapiąć pas. Natomiast moim zdaniem jest to niestandardowe rozwiązanie, którego nie dopuszcza producent fotelików w specyfikacji. Nigdzy nie wiemy, jak zachowa się mocowanie pasa na elastycznym uchwycie i to dodatkowo zagięte 90 st. na szynie isofixa... Mam pewne obawy.
Ostatecznie postanowiłem kupić drugi fotelik mocowany tylko na pas, gdzie w liście aut dopuszczonych do mocowania jest OII.
Dziękuję Wszystkim za wsparcie.

mbiela 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander II
Wysłany: 01-11-2014, 23:09   

delibear napisał/a:
Odświeżam temat:
Mam w moim miśku zamocowane 2 foteliki Roamer'a, jeden do 36kg SICT (mocowany na isofix i zapinany pasami samochodowymi) zainstalowany za kierowcą oraz drugi do 18kg mocowany na isofix (posiada własne pasy) za fotelem pasażera. Oba zainstalowane bez problemu.

Ja ma problem w Outlanderze II
Chcę montować oba foteliki Roamer za pomocą isofix ale za kierowcą sie nie da...
Myślałem i przedłużaczu pasów..co o tym myślicie?

GrzesiekJozefow 
Forumowicz

Auto: Outlander 2008r. 3.0 V6 XLS
Wysłany: 29-11-2014, 13:57   

mbiela napisał/a:
Ja ma problem w Outlanderze II
Chcę montować oba foteliki Roamer za pomocą isofix ale za kierowcą sie nie da...
Myślałem i przedłużaczu pasów..co o tym myślicie?

Przeczytaj Kolego moją odpowiedź kilka postów wyżej.

Grzesiek

Odpowiedz do tematu