|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Podświetlenie deski rozdzielczej i światła po |
Autor |
Wiadomość |
AndrzejBol
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2014, 15:32 [Cari 1.8 GDI] Podświetlenie deski rozdzielczej i światła po
|
|
|
Witam, przeszukałem na ten temat już całe forum, a nawet chyba cały internet. Od jakogoś czasu nie działa mi podświetlenie zegarów w desce rozdzielczej. Nie wiem czy to istotne ale najpierw zgasła lampka GDI ECO (myślałem, że przepaliła się zarówka), a po kilku miesiącach zgasło całkowicie podświetlenie deski (prędkościomierz, obrotomierz i inne wskaźniki). Dodatkowo ostatnio zauważyłem, że nie działają światła postojowe przednie. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w samochodzie i są ok. Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21022 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
AndrzejBol
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 29-11-2014, 16:39
|
|
|
Dokładnie tak, bezpieczniki sprawdzone zarówno w kabinie jak i pod maską. Widzę w takim razie, że padło dużo obrazków bo w temacie z bezpiecznikami też nie działają: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2424. Obok bezpieczników są chyba też przekaźniki, czy to możliwe, że któryś z nich padł? Jeśli tak to który. Proszę bardzo o pomoc bo ciemno robi się już o 16 i nie widzę prędkości np. gdy zbliżam się do fotoradaru .
EDIT
Ew. proszę kogoś o wskazanie konkretnego bezpiecznika od zegarów do sprawdzę go drugi raz.
EDIT2
Znalazłem na forum, że za podświetlenie deski rozdzielczej odpowiedzialny jest bezpiecznik nr 12 z kabiny. Drugi raz sprawdzony - jednak jest cały i działający. Dodatkowo, po jego wyjęciu nie działały kontrolki ostrzegawcze, które działają gdy jest włożony (podświetlenie zegarów nie). |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21022 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29-11-2014, 20:33
|
|
|
Przekaźnika od zegarów to chyba nie ma .
Może manetka od włączania świateł padła.
Teoretycznie po przekręceniu jej zapalają się światła i podświetlają zegary. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-11-2014, 09:34
|
|
|
Przekaźnik od wszystkich pozycyjnych jak i od podświetlania konsoli i licznika jest na pewno bo do manetki włączającej te światła idą bardzo cienkie przewody i sterują one masą cewki tego przekaźnika. Na pewno nie ma dwóch osobnych przekaźników na przód i tył pozycyjnych i jednocześnie podświetlania licznika i oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Napięcie po wyjściu z tego wspólnego przekaźnika wychodzi na 2 bezpieczniki z których następnie wychodzi na przód i tył pozycyjnych oraz na te podświetlenia i tablicę. Nie pamiętam tylko jak to jest dokładnie podzielone czy z przednimi pozycyjnymi świeci się to podświetlenie w kabinie a z tylnymi podświetlenie tablicy.
Jeśli przednie pozycje działają a tylne nie, to trzeba sprawdzić przekaźnik odpowiadający za nie, jeśli jest OK, to trzeba sprawdzić czy do tego bezpiecznika dochodzi napięcie po przełączeniu manetki na pozycje. Jeśli dochodzi, to jest coś nie tak dalej w kierunku tych świateł a jeśli nie to jest coś po między przekaźnikiem a bezpiecznikiem.
Lampka GDI nie ma powiązania z tymi problemami i być może jednak spaliła się w niej żarówka. |
|
|
|
 |
|
|