Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrola bagaznika przez policje
Autor Wiadomość
Baśka 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 , Maxima 3.5 SE
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 01-12-2014, 11:14   Kontrola bagaznika przez policje

Jak w temacie...mam nadzieje ze dobre miejsce wybrałąm:(
nie mogłam znaleśc nic podobnego jeśli jest to przepraszam. :oops:
Mam pytanie do znawców przepisów a wiec -czy policja ma prawo sprawdzać bagażnik auta podczas kontroli rutynowej?
Hyundai Lantra 1.8 GDI
Fiat Punto

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 01-12-2014, 11:29   

Bez nakazu raczej nie, czasem w strefie przygranicznej jeżdżą razem ze Strażą Graniczną (która tu ma takie możliwości) aby takiej kontroli mogli dokonać. Ale to są tylko zasłyszane informacje.

Baśka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-12-2014, 11:41   

Pytam dlatego ze wczoraj znowu miałam sprawdzany bagażnik.Pan policjant wystawił lizaczek, zjechałam na pobocze ... dokumenty itd . I polecenie -proszę otworzyć bagażnik!! Ja do niego Pan chyba zartuje no ale uśmiechu nie widziałam
Hyundai Lantra 1.8 GDI
Fiat Punto

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 01-12-2014, 12:17   

Przy rutynowej kontroli nie ale w uzasadnionych przypadkach tak. Poczytaj np. tu :arrow: http://moto.wp.pl/kat,103...13e6d&_ticrsn=3

Cytat:
mam nadzieje ze dobre miejsce wybrałąm
Raczej Dział Ogólny bo jednak temat jest "motoryzacyjny".

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Baśka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-12-2014, 12:34   

Dzieki , pozdrawiam
Hyundai Lantra 1.8 GDI
Fiat Punto

rej 
Forumowicz

Auto: Spacer Star
Wysłany: 02-12-2014, 16:56   

Oni zawsze znajdą uzasadniony przypadek. Jak im udowodnisz, że np dany przypadek nie jest uzasadniony.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 02-12-2014, 17:00   

ZAWSZE w takiej sytuacji TRZEBA zażądać protokołu z przeprowadzenia czynności służbowej. Bez tego nic zrobić nie można, nawet napisać zażalenia.

Baśka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-12-2014, 18:33   

Miałam 3 razy kontrole i raz tylko poprosili o pokazanie gasnicy , trójkąta.W nastepnych sami sprawdzali jak podniosłam bagażnik, nie wiedziałam ze można zażądać protokołu no ale teraz człowiek mądrzejszy będzie :lol:
Hyundai Lantra 1.8 GDI
Fiat Punto

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 02-12-2014, 19:00   

Przy rutynowej kontroli Policja może skontrolować dokumenty kierującego, zbadać stan trzeźwości (alkotusk, tester narkotyków), sprawdzić ogólny stan techniczny auta (światła, opony, sprawność hamulców itp. ale także np. numer VIN) i poprosić o pokazanie obowiązkowego wyposażenia samochodu - czyli trójkąt i gaśnica. Ale gaśnica powinna być w kabinie, a trójkąt możemy mieć pod siedzeniem, więc już nie ma tutaj uzasadnienia do otwierania bagażnika.
Wszelkie dodatkowe czynności muszą mieć już uzasadnienie, i w wypadku kontroli osobistej lub przeszukania auta należy żądać protokołu - łącznie z nasiesionymi do niego naszymi uwagami, jeśli takie mamy. Mamy prawo także nagrywać zachowanie policjantów kamerą czy telefonem - w czasie służby są oni osobami publicznymi.

Misiek :) 
Mitsumaniak
Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-12-2014, 00:05   

A jak wygląda sytuacja, jeśli mamy załadowany bagażnik. Kto to ma wyjmować i kto ma powkładać z powrotem?
I mam jeszcze pytanko... Ostatnio czytałem, ze kamerki pokładowe, a raczej ich nagrania nie mogą być wrzucane na YT z uwagi, że można rozpoznać innych uczestników ruchu drogowego... nawet po zakryciu ich numerów rejestracyjnych...
i Jak się to ma np do programów typu uwaga pirat? Jeśli ktoś ma charakterystyczne auto, to samo zasłonięcie blach nie wystarcza, i auto może być łatwo rozpoznane... Choćby przez tuning charakterystyczne zmienione elementy...
Cytat:
Ponieważ w Polsce wciąż nie ma ustawy regulującej kwestie monitoringu wizyjnego, GIODO przyjmuje, że takie sprawy powinny być rozpatrywane w oparciu o przepisy dotyczące właśnie ochrony danych osobowych. Zgodnie z obowiązującym prawem danymi osobowymi są wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

Osobą możliwą do zidentyfikowania jest ktoś, kogo tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jego cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne. Informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości, jeżeli wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu i działań.

http://www.auto-swiat.pl/...ielegalne/e0zxy

P.S.
Ja nie miałem spotkania z TV, ale się zawsze nad tym zastanawiałem...
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany

08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96

pro_lukasz 
Nowy Forumowicz

Auto: Civic
Wysłany: 20-12-2017, 13:58   

Teoretycznie chyba nie powinni tego robić, no ale wiadomo w praktyce działa to inaczej. Co gorsza nie bardzo jest sens się z nimi kłócić, bo mogą zrobić z tego aferę, a z ciebie np. dilera albo przemytnika...

aska76
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2017, 22:20   

Ja jestem dokładnie tego samego zdania co mój poprzednik... Nic dodać, nic ująć...

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 26-12-2017, 21:38   

Prawo o ruchu drogowym wyjaśnia:
https://prawo.money.pl/kodeks/drogowy/dzial-v-kontrola-ruchu-drogowego/rozdzial-1-uprawnienia-policji-i-innych-organow/art-129

Cytat:
4) sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze;

Tak wiec Policja może sprawdzać bagażnik kiedy chce i ile chce.
Ze służba graniczną jeżdżą razem bo jak wykryją kontrabandę lub cudzoziemców bez dokumentów to Oni ich przejmują od razu - tak mi się wydaje ze proceduralnie jest prościej.

kupujepolskieprodukty.pl

lenusikkk
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2018, 16:24   

Wiele już miałem kontroli i kilka razu zdarzyła się kontrola bagażnika. Policja jak najbardziej może taką czynność wykonać.

Odpowiedz do tematu