[E57A 2.0D] Silnik gasnie zaraz po odpaleniu |
Autor |
Wiadomość |
fimezis
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 td
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-12-2014, 16:15
|
|
|
Wlasnie chodzi o to, ze sa wibracje jak na odpalonym wlacza sie przekaznik. Swiatla przygasaja itp. Na pewno to jest normalne ? Mialem tak na starym silniku, po wymianie nie bylo tego. Wczoraj po wizycje u elektryka bo padlo ladowanie, te pikanie przelacznika znowu wrocilo. A termostat w ogole juz nie zwieksza obrotow. |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 10-12-2014, 14:33
|
|
|
fimezis napisał/a: | Wlasnie chodzi o to, ze sa wibracje jak na odpalonym wlacza sie przekaznik. |
Świece żarowe pobierają dużo prądu i obciążają alternator i z czego silnik ma ciężej
Cytat: | A termostat w ogole juz nie zwieksza obrotow. |
Bo masz pewnie za dużą odległość od dzwigni za dużo podkręciłeś |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
fimezis
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-12-2014, 19:28
|
|
|
Z tego co zauważyłem to termostat od obrotow otwiera sie dopiero jak jest troche temperatura na minusie.
Mam jeszcze dwa pytania.
1. Gdzie jest czujnik ktory odpowiada za pokazywanie predkosci na liczniku, lub jakis bezpiecznik/przekaznik ktory mogl pasc, poniewaz nie dziala mi licznik.
2. Co moze dziać sie ze skrzynia biegow. Poniewaz ciezko wchodza mi biegi (bez zgrzytow) jedynie na wstecznym zgrzytnie czasami. Tarcze sprzegla mam w dobrym stanie. Na zimnej skrzyni slychac tez metaliczne szorowanie podczas postoju. Na 3 po puszczeniu gazu tez slychac jakby lozysko wylo. Olej w skrzyni byl wymieniany. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11143 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 21-12-2014, 17:01
|
|
|
Czujnik prędkości jest na skrzyni.
Jaki olej jest wlany do skrzyni? |
|
 |
fimezis
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-01-2015, 17:41
|
|
|
Witam,
Problem jest dalej, przyjrzalem mu sie dokladniej. Wiec gdy skrzynia jest zimna, czyli np rano po odpaleniu wszystkie biegi wchodza w miare lekko, wsteczny tez nie zgrzyta. Ale gdy sie rozgrzeje wszystko dziala troche z oporami i wsteczny wchodzi z okropnym dlugim zgrzytem. Olej ktorym jest zalana to prawdopodobnie Hipospec 75w-90. Poniewaz taki mam na rachunku. Ile go wchodzi do tej skrzyni ? na rachunku mam dwa litry. I czy to olej moze byc zrodlem problemu ? |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11143 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 25-01-2015, 23:02
|
|
|
Możliwe,że po rozgrzaniu olej traci właściwości.Możesz zmienić na inny.To i tak chyba najtańsza opcja.Tylko tym razem kup jakiś sprawdzony olej. |
|
 |
|