Problem z dwójką |
Autor |
Wiadomość |
rocketman19
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 99r. ver. 1
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-12-2014, 13:42 Problem z dwójką
|
|
|
Witam wszystkich, mam w swojej Carismie problem, mianowicie na zimnym silniku (szczegulnie pierwsze ruszanie) jak się rusza to dwójką nie chce wejść jak mocniej popche to słychać jak zębatki ocieraja i ma duży opór przy prubie wrzucenia. Jedynie jak wchodzi to ruszać na 1 i wcisnąć sprzęgło przy około 2, 5tys. Dopchnac drążek aż to oporu i czekać aż sama wpadnie (1-2sek.). Jeszcze jedynka nie chce wchodzić jak się autko toczy tak około 10km/h ale nie wiem czy to wada czy tak powinno być. Jak myślicie co może być powodem takiego zachowywania się dwójki? Bo strasznie to irytuje ;/
Zapomniałem dodać że dwójka na ciepłym silniku chodzi już dobrze a jedynka cały czas tak jak opisałem |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Pomógł: 15 razy Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 453 Skąd: LUBLIN - okolice
|
Wysłany: 11-12-2014, 13:51
|
|
|
Jedynka to normalne.
Odnośnie dójki było już wiele tematów na forum.
Ale po kolei to masz tak (od tych najmniej kosztownych do bardziej):
- regulacja sprzęgła, o ile reszta biegów też ma problem, bo jak nie to:
- nowe tulejki wybieraka drążka zmiany biegów - ok 80zł
- nowy olej w skrzyni - ok 140zł
- skrzynia biegów - 800-1500zł |
|
|
|
 |
piwomojepaliwo
Forumowicz
Auto: Cari GDI1.8
|
Wysłany: 11-12-2014, 14:24 Re: Problem z dwójką
|
|
|
rocketman19 napisał/a: | Witam wszystkich, mam w swojej Carismie problem, mianowicie na zimnym silniku (szczegulnie pierwsze ruszanie) jak się rusza to dwójką nie chce wejść jak mocniej popche to słychać jak zębatki ocieraja i ma duży opór przy prubie wrzucenia. Jedynie jak wchodzi to ruszać na 1 i wcisnąć sprzęgło przy około 2, 5tys. Dopchnac drążek aż to oporu i czekać aż sama wpadnie (1-2sek.). Jeszcze jedynka nie chce wchodzić jak się autko toczy tak około 10km/h ale nie wiem czy to wada czy tak powinno być. Jak myślicie co może być powodem takiego zachowywania się dwójki? Bo strasznie to irytuje ;/
Zapomniałem dodać że dwójka na ciepłym silniku chodzi już dobrze a jedynka cały czas tak jak opisałem |
Kolego mam takie samo auto i takie same objawy. Jest to spowodowane zużyciem skrzyni. Wymieniałem olej i regulowałem. Strzelone są synchronizatory w skrzyni. |
|
 |
Stepek
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6
|
Wysłany: 11-12-2014, 14:53
|
|
|
Mam identyczny objaw, zmieniony olej, tulejki i nadal to samo. Skrzynia się po prostu kończy. Na prawdę w tych miśkach te skrzynie są beznadziejne |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 11-12-2014, 15:05
|
|
|
rocketman19 napisał/a: | Zapomniałem dodać że dwójka na ciepłym silniku chodzi już dobrze a jedynka cały czas tak jak opisałem |
Gęsty olej jest zimno i są duże opory w skrzyni , ciepły i biegi wchodzą lepiej olej rzadszy
Dobry pomysł jest wlać olej ATF |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
guziec
Mitsumaniak Sebastian
Auto: carisma 1.8GDI 98r
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lis 2008 Posty: 77 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 11-12-2014, 15:40
|
|
|
ja z takimi objawami jeżdżę już 6 lat, troszkę wprawy przy wrzucaniu 2 i nic się nie dzieje |
_________________ 1/4 mili z MITSUBISHI to jak łowienie ryb z dziwką - jest fajnie ale nie po to ją masz
 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 12-12-2014, 01:13
|
|
|
synchronizatory 2 biegu sie konczą najpierw są p[roblemy ze zredukowaniem z 3 na 2 mozesz nalac ATF ja tak zrobiłem jakby lepiej było ale nie zmienia to faktu że te synchronizatory są po prostu słabe w tej skrzyni u mnie odezwało sie około 281 tyś km |
|
|
|
 |
rocketman19
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 99r. ver. 1
|
Wysłany: 12-12-2014, 10:14
|
|
|
O kurde ;/ no to widzę ze grubo... Czyli kolejna bolączka Carismy. Dzięki wielkie za info, jak będę miał trochę siana to kupię chyba całą skrzynie i tyle, bo blacha jest w [wulgaryzm] Stanie, rdzy nie ma, silnik tez w porządku a nie na widzę jak coś mi nie działa jak powinno |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 12-12-2014, 20:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
piwomojepaliwo
Forumowicz
Auto: Cari GDI1.8
|
Wysłany: 15-12-2014, 18:55
|
|
|
rocketman19 napisał/a: | O kurde ;/ no to widzę ze grubo... Czyli kolejna bolączka Carismy. Dzięki wielkie za info, jak będę miał trochę siana to kupię chyba całą skrzynie i tyle, bo blacha jest w [wulgaryzm] Stanie, rdzy nie ma, silnik tez w porządku a nie na widzę jak coś mi nie działa jak powinno | a tak z grzeczności zapytam - jaki masz przebieg na liczniku? |
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 17-12-2014, 22:58
|
|
|
daj do regeneracji albo sciągnij sobie skrzynie z anglii tam całą carismę GDI FL kupisz za 400-500 funtów w bdb stanie skrzynie jak sie potargujesz to za 30 funtów spokojnie wychaczysz |
|
|
|
 |
|