Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Koło dojazdowe - kilka pytań - rozmiar, wiek itd.
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2014, 17:04   Koło dojazdowe - kilka pytań - rozmiar, wiek itd.

Cześć!
Mam instalację LPG, więc nie mam miejsca na pełnowymiarowe koło zapasowe.
Czytałem o łatkach w sprayu i się zniechęciłem do takiego zakupu.
Jako ostateczne rozwiązanie pomyślałem, że zakupię koło dojazdowe - zawsze to mniej miejsca zajmuje niż pełnowymiarowe koło i pewniejsze niż łatka w sprayu.

W związku z powyższym mam klika pytań:
1) Jeśli mam obecnie koła/opony 195/55/15, to jaki rozmiar koła dojazdowego powinienem wybrać? Czy zasada jest taka, żeby średnica całego koła była zbliżona? Jaka jest dopuszczalna różnica w średnicy koła? (Zależy mi na tym by było jak najmniejsze, ale nie chcę przesadzić i kupić zbyt małego)

2) Znalazłem jakieś ogłoszenia, zadałem gościowi pytanie, jaka jest data produkcji opony na tym kole, to mi odpisał, że to nie ma znaczenia, bo dojazdówki mają "ważność/przydatność" 30lat - ile w tym prawdy?

3) Oprócz rozstawu śrub i otworu na coś trzeba jeszcze zwrócić uwagę?

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 12-12-2014, 14:13   

Dobry zakład oponiarski załatwi ci takie koło jak trzeba. Miałem kiedyś cytrynę c4 grand picasso z pneumatycznym zawieszeniem i tam nie ma miejsca na zapas, bo w tym miejscu miejscu jest sprężarka zawieszenia. Auto orginalnie jest wyposażane w zestaw do naprawy opon, jednak nie mam zaufania do takich wynalazków. Dziurkę załata, ale jeśli opona ma większe uszkodzenie 300km odo domu i jeszcze w nocy, to jesteśmy w du..ie. W zakładzie oponiarskim, gdzie zawsze zmieniam opony dorobili mi takie koło. Za dorobienie felgi i oponę zapłaciłem 300zł.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 12-12-2014, 14:44   Re: Koło dojazdowe - kilka pytań - rozmiar, wiek itd.

RaVciO napisał/a:
koło dojazdowe - zawsze to mniej miejsca zajmuje niż pełnowymiarowe koło

Hmmm...tak to napisałeś, jakbyś miał bagażnik o pojemności porównywalnej z Maluchem, gdzie faktycznie prawie na nic nie było miejsca ;)
Zastanów się tak szczerze - ile razy w roku auto masz załadowane tak, że przysłowiowej szpilki już byś nie wetknął, i dosłownie każdy cm2 przestrzeni jest na wagę życia ?
Ja tam bym na Twoim miejscy kupił normalne, pełnowymiarowe koło (no, może że to rezerwa, to na stalówce, nie na alufeldze), wsadził je w pokrowiec (zazwyczaj dostaje się gratis od gazowników zakładających LPG) i normalnie je woził w bagażniku. W razie zapchania bagażnika zawsze możesz koło w pokrowcu wsadzić za fotel kierowcy, co najwyżej osoba siedząca z tyłu będzie miała mało miejsca na nogi ;)
A w porównaniu z dojazdówką normalne koło ma praktycznie same zalety :
1 dojazdówka jak sama nazwa wskazuje służy do dojazdu do najbliższego wulkanizatora
2 na dojazdówce raczej nie powinno się przekraczać prędkości 80 km/h
Wszystko fajnie...w dzień, kiedy wszystko jest czynne. Bo w sytuacji, że strzeli Ci opona powiedzmy na autostradzie o 1 w nocy 400 km od domu, to mając pełnowymiarowe koło zakładasz je, i jedziesz dalej z normalną prędkością. Na dojazdówce już musisz niestety ograniczyć mocno prędkość. Oczywiście, w obu wypadkach modlisz się do wszystkich znanych Ci bogów, żeby następna opona nie strzeliła ;)

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-12-2014, 15:57   

Bagażnik nie jest najmniejszy - widziałem mniejsze, ale niestety jest "nieustawny" ze względu na nadkola. Gdyby klapa bagażnika była otwierana na bok, to już dawno zamontowałbym zapasówkę na klapie i po problemie. Przy moim wzroście i ustawieniu fotela kierowcy koło nie zmieści się za siedzeniem - też na początku miałem taki pomysł, a trzymanie koła na tylnej kanapie wygląda słabo i stwarza zagrożenie dla mnie w przypadku jakiegoś uderzenia.

Najchętniej to zrobiłbym zabudowę nad nadkolami w bagażniku tak aby wykorzystać przestrzeń nad nimi na drobiazgi typu olej na dolewkę itp., ale niestety nie mam pomysłu jak się za to zabrać, ale to już temat na inny wątek :-)

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-12-2014, 16:22   

RaVciO napisał/a:
Przy moim wzroście i ustawieniu fotela kierowcy koło nie zmieści się za siedzeniem - też na początku miałem taki pomysł, a trzymanie koła na tylnej kanapie wygląda słabo i stwarza zagrożenie dla mnie w przypadku jakiegoś uderzenia.

Ten, tego...bez urazy, ale chyba ciut przesadzasz. Nawet z fotelem kierowcy max cofniętym do tyłu koło zapasowe powinno się zmieścić. Też nie jestem jakimś krasnoludkiem (181 cm), a przeciż SS to z tego co się orientuję bliski krewniak Carismy. No chyba, że masz jakieś super szerokie opony ;)
No ale skoro piszesz, że się nie zmieści...

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-12-2014, 14:04   

Pozostawię to bez komentarza i proponuję wrócić do tematu.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-12-2014, 18:34   

No to musisz się zastosować do rady kol. paweldm

paweldm napisał/a:
Dobry zakład oponiarski załatwi ci takie koło jak trzeba. (...) W zakładzie oponiarskim, gdzie zawsze zmieniam opony dorobili mi takie koło. Za dorobienie felgi i oponę zapłaciłem 300zł.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-12-2014, 20:47   

apg2312 napisał/a:
No to musisz się zastosować do rady kol. paweldm

paweldm napisał/a:
Dobry zakład oponiarski załatwi ci takie koło jak trzeba. (...) W zakładzie oponiarskim, gdzie zawsze zmieniam opony dorobili mi takie koło. Za dorobienie felgi i oponę zapłaciłem 300zł.

Bardziej interesują mnie odpowiedzi na pytania z mojego pierwszego posta. Jeśli nie masz nic do dodania, uprzejmie proszę daruj sobie dalsze wypowiedzi w tym temacie.

doman82 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer X 1.8
Wysłany: 16-12-2014, 11:12   

Witam ;) chce zakupić koło dojazdowe ale ostatnio jestem lekko zdezorientowany bo na allegroszu znalazłem dwa rozmiary dojazdówek do mojego lancer sportback intense 1.8 i teraz pytanie czy sprzedający się pomylił czy rzeczywiście istnieją dwa rozmiary dojazdówek? Jeden to 125/70/16 a drugi 125/90/16. Co o tym myślicie?

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 25-03-2015, 14:45   

Wejdź w necie jakikolwiek kalkulator opon i sprawdź, który wymiar jest bardziej zbliżony do kół które masz założone w aucie. Tak na marginesie poza rozmiarem, ważny tez jest rozstaw śrub.
125/70/16 średnica opony to 581.4 mm.
125/90/16 średnica opony to 631.4 mm
Różnica 50mm.
Zaleca się aby średnica dobieranej opony mieściła się w zakresie +/- 2% od opony zalecanej przez producenta. W przypadku dojazdówek, ta różnica może być większa, bo pokonuje się na niej raczej krótkie odcinki drogi.

Odpowiedz do tematu