Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam. Problem z rdiem
Autor Wiadomość
bugaj102 
Forumowicz
Małoznawca

Auto: Carisma 1.8 115km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-12-2014, 21:18   Witam. Problem z rdiem

Posłuchałem was i kupiłem Pioneer radio i mam teraz problem z tym, że zapomina ustawienia po zgaszeniu silnika. Podejrzewam, że to problem z zamianą kabli ale nie wiem jak i nie mam schematu. Proszę o pomoc

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-12-2014, 21:29   

Zólty kabelek do zóltego, czerwony do czerwonego ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

bugaj102 
Forumowicz
Małoznawca

Wysłany: 12-12-2014, 21:50   

I to wsio?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 12-12-2014, 22:02   

Tak jezeli jest prawidłowo podłaczone przez adapter mitsubishi -> iso

bugaj102 
Forumowicz
Małoznawca

Wysłany: 12-12-2014, 23:58   

Dzięki jutro sprawdze:)

[ Dodano: 13-12-2014, 15:27 ]
Więc tak czerwony do czerwonego żółty do żółtego i dalej nic nie działa jest tam jeszcze pomarańczowy przewód który stykając z żółtym lub czerwonym podświetlał deskę rozdzielczą. Więc jak to powinno być bo przy nowo kupionym radiu mam kostkę iso w którą nie wchodzi przewód pomarańczowy nie ma on odpowiednika. Sprawdzałem podpinając razem czerwony z czerwonym i pomarańczowy i nic dalej żółty z żółtym i pomarańczowy i nic i nawet dla sprawdzenia czarny z czarnym i pomarańczowy dalej nic jest tam jeszcze niebieski ale on jest do zasilania anteny.

Bismarck 
Forumowicz

Auto: SdKfz 181
Wysłany: 13-12-2014, 20:08   

Podłączamy zasilanie. W większości obecnie produkowanych radioodtwarzaczy (a także tych starszych) do zasilania radia przeznaczone są 3 kable:

masa zasilania - przeważnie przewód czarny
+12 V podtrzymanie (+12 V battery, permament itp.) - najczęściej żółty przewód, czasem czerwony
+ 12 V zasilanie (+12 V power, ACC- accesory) - zazwyczaj czerwony przewód ale to nie jest reguła

Patrz na opis na samym radiu tam jest napisane co gdzie podpiac

bugaj102 
Forumowicz
Małoznawca

Wysłany: 13-12-2014, 22:30   

Bismarck, właśnie bo mnie zastanawia ten pomarańczowy

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 14-12-2014, 09:27   

Zrtób zdjęcie wiązki od radia do kostki w aucie, jak to jest podłaczone, powinien byc po drodze jeszcze czarny kabel z oczkiem który się przykreca do karoserii auta.

bugaj102 
Forumowicz
Małoznawca

Wysłany: 14-12-2014, 17:07   

Ale czarny wchodzi w czarny w kostkę

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-12-2014, 08:25   

Ale ten pomarańczowy wychodzi z instalacji auta czy od strony radia? Jeśli z instalacji auta, to jest on od sterowania stopniami podświetlenia radia jeśli radio daje taką możliwość. Działa to tak, że jak włączysz na światła to w tym pomarańczowym przewodzie pojawia się napięcie które steruje radiem aby przyciemniło podświetlenie. Dlatego jak podłączysz go do plusa to zasilisz jednocześnie podświetlenie deski i pewnie część pozycyjnych. Z instalacji auta powinny wychodzić dwa przewody plusowe które trzeba podłączyć do radia, w jednym napięcie powinno być cały czas (podtrzymanie) a w drugim napięcie powinno się pojawiać dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pierwszą pozycję. Aby sprawdzić czy na tych przewodach napięcie jest tak jak powinno być wystarczy jakaś mała żarówka samochodowa z dwoma kabelkami. Jeden kabelek wychodzący z żarówki podłączasz gdzieś do masy auta a drugim dotykasz, najpierw przy wyjętym kluczyku ze stacyjki, do przewodów idących do radia. Jeśli żarówka się zaświeci, to znalazłeś podtrzymanie. Następnego poszukiwania dokonuj w taki sam sposób ale dodatkowo po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pierwszą pozycję, tak znajdziesz oczywiście główne zasilenie.

bugaj102 
Forumowicz
Małoznawca

Wysłany: 17-12-2014, 12:43   

plecho1 napisał/a:
Ale ten pomarańczowy wychodzi z instalacji auta czy od strony radia? Jeśli z instalacji auta, to jest on od sterowania stopniami podświetlenia radia jeśli radio daje taką możliwość. Działa to tak, że jak włączysz na światła to w tym pomarańczowym przewodzie pojawia się napięcie które steruje radiem aby przyciemniło podświetlenie. Dlatego jak podłączysz go do plusa to zasilisz jednocześnie podświetlenie deski i pewnie część pozycyjnych. Z instalacji auta powinny wychodzić dwa przewody plusowe które trzeba podłączyć do radia, w jednym napięcie powinno być cały czas (podtrzymanie) a w drugim napięcie powinno się pojawiać dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pierwszą pozycję. Aby sprawdzić czy na tych przewodach napięcie jest tak jak powinno być wystarczy jakaś mała żarówka samochodowa z dwoma kabelkami. Jeden kabelek wychodzący z żarówki podłączasz gdzieś do masy auta a drugim dotykasz, najpierw przy wyjętym kluczyku ze stacyjki, do przewodów idących do radia. Jeśli żarówka się zaświeci, to znalazłeś podtrzymanie. Następnego poszukiwania dokonuj w taki sam sposób ale dodatkowo po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pierwszą pozycję, tak znajdziesz oczywiście główne zasilenie.

Pomogłeś dzięki :)

[ Dodano: 17-12-2014, 12:44 ]
Temat można zamknąć

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-12-2014, 13:16   

Nie ma za co :)

Odpowiedz do tematu