Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czyszczenie reflektorów
Autor Wiadomość
ludwik1991 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CJ0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-12-2014, 21:49   Czyszczenie reflektorów

Witam,

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie taka myśl że moje światła w CJtce może mogłyby lepiej świecić.
Szukałem informacji na temat czyszczenia lamp, jedyne co znalazłem i zastosowałem to domowy sposób na polerkę szklanego klosza... pastą... do zębów- o dziwo- działa:) ale to jeszcze nie jest to...
Myślę o czyszczeniu odbłyśników. Czy ktoś może rozbierał lampy od CJtki? Po wstępnych oględzinach widać że są jakieś spinki i nie powinno być problemów z tym, ale wolę zapytać czy ktoś to już przerabiał?
Zastanawiam się czym też to umyć, na pewno nic "ostrego" by nie uszkodzić odbłyśników. Czytałem że dobrze jest przemywać wodą destylowaną, IPA, bo nie zostawia śladów.
Czy po zdjęciu reflektorów jest dużo zabawy z ustawieniem ich aby dobrze świeciły? Chciałbym mieć czyste lampy ale przy okazji nie oślepiać wszystkich jadących z naprzeciwka :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-12-2014, 22:16   

Najbezpieczniej oddać do zakładu regenerującego reflektory, odbłyśniki sa napylane i naprawde bardzo łatwo uszkodzić powierzchnie odblaskowa, samo szkło do korpusu reflektora osadzone jest za pomoca masy elastycznej.
Podstawa jest sprawdzenie instalacji elektrycznej - napięcie zasilające żarówki, jezeli jest prawidłowe można spróbowac zastosowac żarówki typu "60% mocy więcej" etc
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

ludwik1991 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-12-2014, 09:01   

Ok, w takim razie to byłby zły pomysł je polerować,
Ale za to może warto je wypłukać od środka? Znalazłem to rozwiązanie co prawda w temacie o Carismie i ludzie mówili że płukanie wodą demineralizowaną daje efekty.
A co do instalacji, to na co szczególnie zwrócić uwagę?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 21-12-2014, 13:50   

Samą wodą niezbyt - wypłuczesz sam kurz.
Coś musisz dodać - najlepsze są środki do mycia "bezdotykowe" z motoryzacyjnych "aktywna piana", a z kuchennych niektóre płyny do mycia naczyń - do trudnych zabrudzeń.
Tak jak napisał robertdg odbłyśniki są bardzo delikatne i porysować lub zmatowić je jest bardzo prosto.
Musisz potem je bardzo dobrze wypłukać i wysuszyć więc wody zdemineralizowanej potrzebujesz minimum 10litrów - pierwsze płukanie możesz zrobić "kranową".

Sprawdź tez czy masz wężyki na odpowietrzeniu i szczelną "pokrywę" żarówki.
Zerknij tez czy nadkola są kompletne i nie są połamane.

W instalacji popatrz na stan izolacji na odsłoniętych kablach i "wtyczki" przy lampach - jak są przypalone/przytopione to wymień.

Ustawienie świateł jest banalnie proste.
Podjeżdżasz do ściany i kręcisz śrubą regulacyjną.
Jak ustawisz "na oko" to jedziesz na stację diagnostyczną i za "kilka" złotych ustawiają Ci je książkowo.

ludwik1991 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-12-2014, 14:32   

Ok, dzięki za instrukcje:) jak znajdę czas i wykonam zabieg, to opisze wrażenia.:)

Misin3 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,6 2004, Asx 1,6
Wysłany: 23-12-2014, 11:36   

Witam, regeneracja reflektorów znajduje się na stronie Space Stara-zrób to sam

Odpowiedz do tematu