|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki tester płynu chłodniczego ? |
Autor |
Wiadomość |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-12-2014, 14:49 Jaki tester płynu chłodniczego ?
|
|
|
Witam
Ostatnio pojawił się tester płynu w biedronce taka podróba testera
Prestone , kupiłem go i sprawdziłem na nowym płynie prestone , wskazało
jakieś - 25 zamiast -37 .
Mam jeszcze tester z lidla który nie ma konkretnego miejsca dokąd nalewać i w którym
miejscu odczytywać pomiar na pływającej skali....
ale nalewając do rozszerzenia i odczytując w tym samym miejscu wychodzi -30 , zrobiłem kreskę
lekko poniżej i w tym miejscu odczytuje te -37.
Płyn ten sam wskazania zawsze te same ale wolałbym jakiś lepszy....może ma ktoś miernik
Prestone lub może jakiś polecić ?
Pozdrawiam |
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
|
Wysłany: 11-12-2014, 23:20
|
|
|
Szczerze ? Gadżet, który nikomu do niczego potrzebny nie jest. Wyrzucone pieniądze.
Płyn chłodzący powinno wymieniać się mniej więcej co 3-5 lat lub pomiędzy 100-200 tyś km. (częstotliwość wymiany płynu chłodzącego określa zarówno producent auta, jak i producent konkretnego płynu). W tym czasie płyn zachowuje swoje właściwości odbierania ciepła jak i przeciwdziałające zamarznięciu. O ile płyn jest świeży, układ chłodzenia jest szczelny i dolewki były robione w minimalnych ilościach (np. w lecie płyn może szybciej parować), to nie ma potrzeby sprawdzania temperatury zamarzania. W końcu Polska to nie Syberia czy Alaska.
Jeśli masz płyn starszy niż ustawa przewiduje, lub w lecie miałeś wyciek który spowodował dolanie 3 litrów wody destylowanej, to i tak działając wg wszelkich zasad sztuki powinieneś płyn wymienić na nowy. A czy kupisz koncentrat i go odpowiednio rozrobisz, czy gotowy płyn, to zazwyczaj podawana temperatura zamarzania wynosi -37/-38 stopni.
Koszt jest w sumie niewielki, a masz przynajmniej pewność, której żaden tester Ci nie zapewni |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
|
Wysłany: 15-12-2014, 17:31
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Szczerze ? Gadżet, który nikomu do niczego potrzebny nie jest. |
apg2312 napisał/a: | Koszt jest w sumie niewielki, a masz przynajmniej pewność, której żaden tester Ci nie zapewni |
Jasne lepiej jeździć na 70% koncentratu 30% wody- wskaźnik pokazuje ok -60 (po za skale) , tak wymienili w serwisie aso fiata płyn gęsty jak śmietana .
Wygląda jak koncentrat prestone akurat taki mam do porównania (specyficzny zielony kolor) i chyba taki zalali tylko za mało dolali wody .
Pewność będzie jak sam zrobisz lub chociaż sprawdzisz , widać w najprostszych sprawach nie można liczyć na serwis . |
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
|
Wysłany: 15-12-2014, 17:53
|
|
|
krzysieg napisał/a: |
Jasne lepiej jeździć na 70% koncentratu 30% wody- wskaźnik pokazuje ok -60 (po za skale) , tak wymienili w serwisie aso fiata płyn gęsty jak śmietana . |
Cóż, wszędzie zdarzają się idioci, i na to niestety nic nie poradzisz.
krzysieg napisał/a: | Pewność będzie jak sam zrobisz |
O tym właśnie pisałem wcześniej.
krzysieg napisał/a: | lub chociaż sprawdzisz , widać w najprostszych sprawach nie można liczyć na serwis . |
Serwis tester mieć powinien, więc można sprawdzić na miejscu - dalej uważam, że kupno jest niepotrzebne. No ale jak ktoś lubi na lewo i prawo pieniądze wyrzucać, jego sprawa... |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
|
|