Samochód zgasł i nie jestem pewny dlaczego |
Autor |
Wiadomość |
robert.kubica
Nowy Forumowicz
Auto: 2.0 DID 2008 7 - osobowy
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-12-2014, 01:24 Samochód zgasł i nie jestem pewny dlaczego
|
|
|
Witam wszystkich
Miałem dzisiaj dziwny problem z samochodem MO 2.0 DID 2008 rok
Wracając z trasy na kilometr przed domem i stacją benzynową samochód mi zgasł, wracałem na rezerwie ale wydawało mi się że spokojnie dojadę do stacji na której miałem tankować.
Samochód mi zgasł, więc pomyślałem że brakło paliwa. Udałem się na stację zatankowałem 8l l do kanisterka i wlałem do samochodu. Jednak auto nie zapaliło, kręciłem kilka razy aż rozładowałem akumulator. Czy ktoś miał podobny problem ? Czy mogło mi braknąć paliwa czy może jest jakaś inna przyczyna ? Czy ten silnik może się zapowietrzyć ? Czy w końcu auto sygnalizuje jakoś brak paliwa ?
Robert Kubica |
|
|
|
 |
desti
Forumowicz
Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sty 2011 Posty: 327 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 21-12-2014, 10:28
|
|
|
Był ktoś kto miał podobny problem ale jechał na autostradzie i też świeżo co zapaliła mu się kontrolka i też zgasł. A Tobie nie odpalił bo się zapowietrzył układ paliwowy. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 21-12-2014, 11:05
|
|
|
robert.kubica napisał/a: | Czy mogło mi braknąć paliwa czy może jest jakaś inna przyczyna ? | mogła. A nawet jak jest jakaś inna, to bez paliwa trudno sprawdzić. Na rezerwie można przejechać nawet ponad 100km, ale i ok. 70 - wszystko zależy w jakich warunkach i JAK się jedzie. robert.kubica napisał/a: | Czy w końcu auto sygnalizuje jakoś brak paliwa ? | tak, gaśnie silnik desti napisał/a: | Tobie nie odpalił bo się zapowietrzył układ paliwowy. | też tak uważam |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 21-12-2014, 13:32
|
|
|
Mnie kiedys skonczylo sie paliwo w 2.2 HDI. Wlanie paliwa nie pomoglo bo uklad sie zapowietrzyl. Odpowietrzanie wg instrukcji obslugi tez mi rozladowalo akumulator. Asisitance z mocarnym prostownikiem zalatwilo sprawe.
W benzynce wystarczy dolac paliwa zeby silnik dalej pojechal. W dizlu tak rozowo juz nie jest niestety |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 21-12-2014, 14:19
|
|
|
Tak na przyszłość. Należy wyjąć filtr paliwa i go zalać ropą ( np strzykawką) . |
|
|
|
 |
robert.kubica
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-12-2014, 15:10
|
|
|
Dziękuję wszystkim za pomoc, już autko sprawne
Pomogło załadowanie akumulatora i oczywiście uzupełnieni paliwa.
Niestety odpalił dopiero po około 10 próbie uruchomienia, w zasadzie to była ostatnia którą podejmowałem przed podjęciem decyzji o kontakcie z ASO, ale się udało.
Muszę jeszcze pogadać z żoną ile rzeczywiście na tej rezerwie zrobiła i co to znaczy " byłam tu niedaleko"
Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-12-2014, 15:39
|
|
|
robert.kubica napisał/a: | Niestety odpalił dopiero po około 10 próbie uruchomienia, w zasadzie to była ostatnia którą podejmowałem przed podjęciem decyzji o kontakcie z ASO, ale się udało | Bo miales zapowietrzony uklad paliwowy. Poczytaj w instrukcji obslugi jak przebiega odpowietrzanie? |
Dominik |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 21-12-2014, 18:51
|
|
|
robert.kubica - pamiętaj, że najwięcej prądu zużywa ruszenie silnikiem. Więc jak już kręcisz to najlepiej kręcić od 30 do 60 sekund... |
|
|
|
 |
robert.kubica
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-12-2014, 23:03
|
|
|
Instrukcje czytałem, niestety dla modelu 2.0 nie ma wzmianki co zrobić w takiej sytuacji, jest tylko informacja dla 2.2 litra.
Co do rozruchu to to wiem że zużywa się wtedy najwięcej prądu, ale autko ma już skończone 6 lat i do tej pory jeszcze ani razu nie doładowywałem aku prostownikiem, w sumie to i tak całkiem przyzwoicie bo fiatach czy Renówkach które eksploatuje na firmie po takim okresie są już nowe bateryjki. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-12-2014, 04:21
|
|
|
robert.kubica napisał/a: | Instrukcje czytałem, niestety dla modelu 2.0 nie ma wzmianki co zrobić w takiej sytuacji, jest tylko informacja dla 2.2 litra.
Co do rozruchu to to wiem że zużywa się wtedy najwięcej prądu, ale autko ma już skończone 6 lat i do tej pory jeszcze ani razu nie doładowywałem aku prostownikiem, w sumie to i tak całkiem przyzwoicie bo fiatach czy Renówkach które eksploatuje na firmie po takim okresie są już nowe bateryjki. |
Ty wez kup sobie nowy akumulator tez. Powinno sie wymienic na nowy co 4-5 lat. Opis w instrukcji nt odpowietrzania awaryjnego ukladu paliwowego dotyczy obu wersji silnika. Nie mylic ze spuszczaniem wody z filtra paliwa dot. 2.2 HDI, tez tam opisanego. |
Dominik |
|
|
|
 |
grunzi
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II - 2007r
|
Wysłany: 27-02-2015, 21:07
|
|
|
w moim outku to typowe. jazda po miescie jest ok, ale na trasuie cyfrowy wskaźnik t porażka. Trzy razy osuszyłem bak i nigdy niepodpompowałem na aku. Musiałem pociągnąć i od razu ruszył. |
|
|
|
 |
|