|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Koszty utrzymania domu |
Autor |
Wiadomość |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-12-2014, 18:45 Koszty utrzymania domu
|
|
|
Jak co roku robię sobie przy małym % jasnego podsumowanie roku i sumuje wszystkie faktury za poprzedni rok. jestem ciekawy jak wygląda u was utrzymanie chałupy/mieszkania.
W skład kosztów wchodzą:
- tv cyfrowa
- woda
- prąd
- gaz
- śmieci
- podatek od nieruchomości
- ekstra koszty np. zakup drewna do kominka
Dom: 150 m2 użytkowej (mieszkalnej) ogrzewanej.
Ogrzewanie: gaz + kominek od czasu do czasu.
Nie liczę kosztów utrzymania okołodomowego: paliwa do kosiarki lub piły, nawozów, drobnych napraw itp. Ale pewnie rocznie to kilka stówek się uzbiera dodatkowo.
2 osoby dorosłe.
Łącznie koszty roczne: 5230 zł.
Miesięczne utrzymanie: 435 zł.
Wzrost kosztów rok do roku: 0.4 % - praktycznie nieodczuwalny.
Jak to u Was wychodzi ? |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
Ostatnio zmieniony przez gulgulq 30-12-2014, 08:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 29-12-2014, 21:30
|
|
|
Hej - świetny temat!
Koszt użytkowania mieszkania poza Centrum dużego miasta
Powierzchnia mieszkania 48m2 na parterze z ogódkiem 36m2 (dwie dorosłe osoby - chyba ważne )
W skład opłat wchodzi:
-energia elektryczna 120zł co dwa miesiące.
-ogrzewanie + ciepła woda (gaz) - 150zł miesięcznie.
-czynsz+fundusz remontowy +woda zimna (220zł/miesiąc)
-TV (kablówka "w pakiecie")
Sumarycznie jakieś .. 5160 zł.
No to mnie gulgulq troszkę zaskoczyłeś.. Liczby nie kłamią. A dziś myślałem o własnym domu..
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
|
Wysłany: 30-12-2014, 09:32
|
|
|
to u mnie mieszkanie 52m w Poznaniu rodzina 2+2 tyle że jeden doszedł w czerwcu sam czynsz ( w tym jest woda) wychodzi 6600 a z całą resztą czyli prąd kablówka z netem wychodzi koło 9 tys.
Ja przy pierwszej lepszej okazji bym się przeprowadził Jak dla mnie jedynym plusem mieszkania w bloku jet to że je mamy |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 30-12-2014, 09:51 Re: Koszty utrzymania domu
|
|
|
gulgulq napisał/a: |
Dom: 150 m2 użytkowej (mieszkalnej) ogrzewanej.
Ogrzewanie: gaz + kominek od czasu do czasu.
Miesięczne utrzymanie: 435 zł.
|
Kurde, przecieram oczy ze zdumienia. Jaką masz temperaturę w domu? 17-18 stopni? Bo mojej żonie zimno przy 22 Więc mamy w mieszkaniu 22-23 stopnie...
Ja mieszkałem w Żywcu (2 osoby), teraz mieszkam w Bielsku mieszkania 45-48m^2 i rocznie:
- czynsz do spółdzielni w tym ogrzewanie, woda, śmieci, podatki(?),
- prąd,
- gaz (Bielsko),
- internet,
- ubezpieczenie mieszkania (pełny pakiet),
- kablówek czy satelitki jeszcze nie mam.
Żywiec: 7650zł/rok, W Bielsku nie zamknąłem roku, ale wyjdzie mniej więcej podobnie.
Z rzeczy nieosiągalnych dla większości domów jest internet 50-150Mbps. A na takich właśnie chyba przejdę niedługo |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
|
Wysłany: 30-12-2014, 10:33
|
|
|
uuuu, tak n igdy nie liczyłem....
W skład kosztów wchodzą:
- tv cyfrowa
12*29=348
- woda
nie mam jeszcze f-ry, poprzednia była 1200 zł ale to za 2 lata, z budową
- prąd
1780
- gaz
2600 zł
- śmieci
12x25=300
- podatek od nieruchomości
ok. 400 zł, ale za 0,5 ha
- ekstra koszty np. zakup drewna do kominka
450 zł, plus na rozpałkę trociny sprasowane 30 zł
razem ok 5500 plus woda (bez ścieków)
to wg Twoich Rafale wyliczeń
dom ok. 170 m2 plus garaż 40m2
4 osoby
ale
myślę, że paliwo do maszyn trzeba wliczyć (tego w bloku nie ma). u mnie wliczone, bo wszystkie urządzenia mam elektryczne
trzeba doliczyć dojazd, szczególnie jak ktoś mieszka pod miastem. 1 samochodem nabijałęm 35.000/rok, teraz ja 30.000 rok, Magda 15.000 rok, czyli utrzemanie drugiego samochodu jakieś 5000 zł/rok
nie liczyłbym tv (kabówka w bloku podobny koszt), smieci, telefonu, internetu
ogródek bym liczył na minus - to co namachasz łopatą motyczką zwróci się za kilka lat na lekach - zdrowotnie
remonty należy też wliczyć, blokowcy płacą tzw fundusz remontowy
w nowym domu na razie 0 (no, bedzie malownie sufitu bo się zalałem nieopatrznie) |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
Ostatnio zmieniony przez bastek 30-12-2014, 10:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 30-12-2014, 12:15
|
|
|
Pewne jest to, że dom w przeliczeniu na m2 będzie tańszy w użytkowaniu od mieszkania (o podobnym stopniu ucieczki ciepła).
Nigdy nie liczyłem kosztów, szczególnie że mam 3 domy i 1 mieszkanie (wynajęte, więc zarabia na siebie) i w każdym mieszkam różnie. 2 murowane, 1 drewniany szkieletowy. Drewniany właściwie jest tylko na kawałek lata i odrobinę zimy - mam tam ogrzewanie prądem ale nastawione na pobór min. - byle instalacje nie zamarzły. Jest alarm z powiadamianiem na SMS, więc gdyby prądu nie było więcej niż 3 dni, to pojadę i napalę w kozie - ciepło jest prawie natychmiast, bo tam akumulacja ścian jest niska a powietrze rozgrzewa się szybko.
W murowanym za sezon grzewczy na gazie płacę ok. 3500 zł, temp. 23*, powierzchnia ogrzewana 190 m2.
Śmieci 12*24, woda+kanalizacja 6x220, prąd 2x700, tv 12x39, podatek 500/rok. Paliwo do kosiarki to 3-4 litry na sezon.
Daje to jakieś 7500 zł/rok.
W drewnianym płacę za prąd ok. 800 zł/rok, drewno raz kupiłem za 500 zł 3m3 i mam do dziś (już chyba 4 lata, jeszcze zostało).
Dojazdy to akurat na plus, bo jak mieszkałem przez chwilę w Warszawie, to dzienne w korkach stałem 4 godziny a jechałem niewiele - może 20 km w 1 stronę. Spalanie ogromne. Obecnie jeżdżę dziennie ok. 100 km (własna firma) ale robię to w 2-2.5h, bo ze wsi łatwiej dojechać do miasta niż w jego obrębie się przemieszczać. Nigdy bym się do miasta nie przeprowadził. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-12-2014, 12:29
|
|
|
Myślę, że w domach dochodzi dosyć istotna sprawa - większe remonty + drobne prace.
O ile w mieszkaniach mamy fundusz remontowy (ja np. 20zł/miesiąc), o tyle w domach trzeba też co jakiś czas
1) wymienić/naprawić dach
2) odmalować elewację
3) przeczyścić komin conajmniej raz na rok
4) coś tam jeszcze..
Ale 23 st. C... 190m2.. i 3500zł - takie rzeczy to tylko w sferze wyobrażeń
No chyba, ze masz 20cm styropianu na ścianach i dom szczelny jak ul.
Teść ma bardzo dobrze zrobiony dom (w zabudowie pseudo szeregowej) - użytkowej jakieś 100-120m2. Koszt ogrzewania rzędu 1500-2000zł (na drewno!) z temp. około 20.5 stopnia. |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
|
Wysłany: 30-12-2014, 13:59
|
|
|
170m użytkowej (210 m2 podłogi), plus garaż, 21-22*C jak jesteśmy (programator) 19 jak nas nie ma, w weekendy kominek (piec się nie włacza), noc 19*C,
no i 20 cm styropianu/40 cm wełny, szczelność -
i jest 2600 zł/rok gaz plus 4-5m3 drewna 450 zł |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
|
Wysłany: 30-12-2014, 14:59
|
|
|
RalfPi napisał/a: | Myślę, że w domach dochodzi dosyć istotna sprawa - większe remonty + drobne prace.
O ile w mieszkaniach mamy fundusz remontowy (ja np. 20zł/miesiąc), o tyle w domach trzeba też co jakiś czas
2) odmalować elewację
4) coś tam jeszcze.. |
fajnie jak by było te 20zł ja w swoim czynszu mam wodę reszta ponad 300zł idzie na fundusz remontowy, niby to jest rozpisane np. na obsługę windy 57zł
Więc upraszczając mogę uznać że 300zł czyli rocznie 3600zł idzie na tego typu sprawy.
Odkładając taką kwotę co miesiąc nie straszne jest czyszczenie komina czy malowanie elewacji czy po X latach np remont dachu. |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
|
Wysłany: 30-12-2014, 15:22
|
|
|
naprawy dachu to raczej w starych domach
elewacja - od lat są tynki silikonowe, wystarczy polać wodą, samoczyszczące, nie tracą koloru
czyszczenie komina - tylko na paliwo stałe; przy gazie kominy są najczęściej zamknięte, dwupłaszczowe
RalfPi napisał/a: | Ale 23 st. C... 190m2.. i 3500zł - takie rzeczy to tylko w sferze wyobrażeń | uważasz, że kłamię?
pierwsza rzecz to izolacja termiczna, druga to ogrzewanie podłogowe, niskotemperaturowe, nagrzeje się i oddaje ciepło, przy histerezie 1*C potrafi przez cały dzień nie działać by nocą nadrobić; najważniejsze to doprowadzić do pewnej temperatury i ją utrzymywać - kiedyś miałem ustawiony kocioł na 23 w dzień oraz 15 w nocy, ale okazało się, że zejście do 15 nie zajmuje godzin, ale kilka dni i to przy mrozach na zewnątrz
dlatego mam kocioł na cały rok ustawiony na 23* i regulację tylko temp.
przeciętnie kosztuje mnie to 300 zł w listopadzie oraz max. 600 za grudzień/styczeń/luty; dochodzi gotowanie gorącej wody do mycia - jakieś 40zł/m-c to kosztuje, bo tyle płacę latem (+abonament)
kolega bastek podał jeszcze korzystniejsze dane - jego też musisz obśmiać... |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 30-12-2014, 17:08 Re: Koszty utrzymania domu
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Kurde, przecieram oczy ze zdumienia. Jaką masz temperaturę w domu? 17-18 stopni? Bo mojej żonie zimno przy 22 Więc mamy w mieszkaniu 22-23 stopnie...
Z rzeczy nieosiągalnych dla większości domów jest internet 50-150Mbps. A na takich właśnie chyba przejdę niedługo |
Na sterowniku mam ustawione 20.5 stopni, czasami 21, noc (22-7) jest 19.5. Dla nas to komfortowa temp. Przy temp raczej kombinuje tak by piec działał na niskiej temp. ale grzał lekko cały czas - lepszy komfort cieplny.
RalfPi napisał/a: | Myślę, że w domach dochodzi dosyć istotna sprawa - większe remonty + drobne prace.
2) odmalować elewację
4) coś tam jeszcze..
|
No tak, ale tego nie robisz co roku tylko raz na ileś lat. Dobra blacha wytrzymuje teraz 20-30 lat, dachówka jeszcze dłużej, elewacji się nie maluje tylko myje (właśnie to zrobiłem w tym roku po 8 latach mieszkania). Komina od kominka jeszcze nie czyściłem -pale dobrym suchym drzewem plus od czasu do czasu sadpal. Co roku na wiosnę sprawdzam stan komina i jest na moje oko bardzo dobrze. Drobne naprawy zawsze są np. poprawki uszczelnień dekarskich przy obróbkach kominowych itp.. ale to w każdym domu tak jest.
RalfPi napisał/a: |
No chyba, ze masz 20cm styropianu na ścianach i dom szczelny jak ul.
Teść ma bardzo dobrze zrobiony dom (w zabudowie pseudo szeregowej) - użytkowej jakieś 100-120m2. Koszt ogrzewania rzędu 1500-2000zł (na drewno!) z temp. około 20.5 stopnia. |
Wcale nie..
dla uszczegółowienia mój dom to niby jest 150 m2 ale to są metry urzędowe (liczone wg wskaźników dla wysokości pomieszczeń - dach czterospadowy i są skosy w pokojach co skutkuje mniejsza kubaturą). Po podłodze to jest na dole 100 m2 a na górze około 85 (odpada 15 metrów na nieogrzewany ale ocieplony magazynek we wspólnej bryle). Dochodzi garaż i stryszek nad garażem. Razem robi się prawie 240 m2 chałupy.
Dom nie jest super też termiczny: pustak maks 29 cm + 10 cm styropianu. Okna plastiki dwukomorowe.
Widzę już po latach też sporo dziur termicznych np. w kotłowni jest dopływ swobodny powietrza (do pieca), oprócz tego otwarty w niebo wolny kanał dla ewent. pieca węglowego - to już jest spore wychładzanie murów bo kotłownia w środku domu, oprócz tego okna już na uszczelkach nie trzymają super (lata lecą,), identycznie drzwi wejściowe, identycznie komin w salonie jeśli się nie pali w kominku jest zimny, pokoje, łazienki i wc maja wszędzie kratki wentylacyjne wiec powietrze ciepłe lekko ucieka itp..
dobrze zarządzanie grzaniem czasem robi dobra robotę w oszczędnościach... podtrzymywanie ciepła jest tańsze niż palenie ostro (tak jak z jazdą równym tempem niż ostre gazowane i hamowanie)
Tomek napisał/a: | gulgulq, możesz rozbić gulgulq napisał/a: | Łącznie koszty roczne: 5230 zł. | na czynniki pierwsze?
|
nie ma problemu - rocznie:
- tv sat: 238 zł
- woda + kanaliza: 624 zł
- gaz: 3115 zł (ogrzewanie + grzanie wody + kuchnia)
- śmiecie: 156 zł
- prąd: 855 zł
- podatki: 242 zł
internetu nie liczę bo to idzie w inne koszty, innych poważniejszych kosztów nie doliczam |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-12-2014, 17:19
|
|
|
KsiadzRobak napisał/a: |
RalfPi napisał/a:
uważasz, że kłamię?
pierwsza rzecz to izolacja termiczna, druga to ogrzewanie podłogow |
Nie - na luziku
Twierdzę tylko, że musisz mieć naprawdę szczelny i bardzo dobrze docieplony dom..
Tak czy siak - za taką powierzchnię.. 3500zł z taką temperaturą - no kurcze - to ja też mogę opalać gazem
Pytanie dlaczego przy 4 krotnej mniejszej powierzchni i "zarządzaniu ciepłem" mi w mieszkaniu (dobrze docieplonym + izolacja z każdej strony oprócz jednej (góra, lewy i prawy bok sąsiedzi, podłoga - garaż (około 8stopni w zimę)) schodzi około 1200zł przy temperaturze 20.5 stopnia (powiedzmy) na grzanie (a razem z gotowaniem i ciepłą wodą około 1800zł) ?? |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
|
Wysłany: 31-12-2014, 08:49
|
|
|
gulgulq napisał/a: | Przy temp raczej kombinuje tak by piec działał na niskiej temp. ale grzał lekko cały czas - lepszy komfort cieplny. | To możesz ustawiać krzywą temperaturową na kotle - przynajmniej w moim tak jest (w instrukcji na pewno będzie odpowiedni wykres). Ja mam krzywą na 0.9 - chodzi o zależność między temp. zasilania/powrotu oraz temp. na zewnątrz domu.
Bardzo ważne jest właśnie utrzymywanie stałej temp. oraz tzw. czasu martwego palnika - żeby nie włączał się częściej niż np. co 20 minut. Bo na rozruch idzie więcej niż na późniejszą pracę.
RalfPi napisał/a: | Pytanie dlaczego | nie można tak porównać. U mnie ściany mają 45cm, okna mają współczynnik 0.8, kocioł sprawność 108% (odzyskuje ciepło ze skroplin z komina)
do tego grzejąca podłoga i pojemność cieplna ścian - powietrze nie ma żadnej pojemności - schładza się i ogrzewa momentalnie a to, co utrzymuje dobrą temp. w domu to ściany, które oddają powietrzu ciepło, gdy kocioł nie pracuje |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 31-12-2014, 10:36
|
|
|
KsiadzRobak napisał/a: | To możesz ustawiać krzywą temperaturową na kotle - przynajmniej w moim tak jest (w instrukcji na pewno będzie odpowiedni wykres). Ja mam krzywą na 0.9 - chodzi o zależność między temp. zasilania/powrotu oraz temp. na zewnątrz domu.
Bardzo ważne jest właśnie utrzymywanie stałej temp. oraz tzw. czasu martwego palnika - żeby nie włączał się częściej niż np. co 20 minut. Bo na rozruch idzie więcej niż na późniejszą pracę. |
niestety u mnie jeszcze taka technika nie dotarła
mam typowy jednofunkcyjny piec z otwarta komora spalania, kombinować mogę tylko na temp. grzania wczoraj przestawiłem na 50 stopni bo w nocy już -10 ma być, do tego termostaty na grzejnikach
kocioł ma juz 8 lat więc jeszcze 4-5 lat i będzie wymiana - to są już te bardziej przykre finansowe aspekty mieszkania we własnym domku, następny to już dobry kondensat i raczej wymiana komina bo mam jedną rurę (albo adaptacja jak się da) - to już pewnie będzie koło 10-15 tyś złotych do wydania |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
|
|