Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpieczna masa dla haka
Autor Wiadomość
Panbenonium 
Forumowicz

Auto: Pajero II 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-12-2014, 10:39   Bezpieczna masa dla haka

Cześć Wam

Czy ktoś wie, jaka jest w miarę bezpieczna masa, którą może ciągnąć seryjny hak w Pajeraku ? Mam do wyciągnięcia kilka drzew (olcha) z trudnego terenu i bym chętnie się tego podjął, ale nie chcę uszkodzić sobie samochodu. Olcha nie jest jakaś szczególnie gruba (jak to olcha), ma może z 5-7 metrów wysokości i trzeba ją wyciągnąć z 20 metrów w głąb terenu, bo tam gdzie teraz leży nie ma szans jej ciąć.

Pozdrawiam serdecznie

n_bart 
Mitsumaniak

Auto: PII 2,8 A/T long po lifcie
Wysłany: 28-12-2014, 15:45   

Na haku powinna być tabliczka znamionowa.. powinieneś dać radę odczytać.
Na moim bossalu wybite jest 3, 5 tony.

Górecki Wł 
Nowy Forumowicz
Adamek

Auto: Mitsubishi Pajero II V6 3,0
Wysłany: 30-12-2014, 12:08   

Witam. Tabliczka znamionowa to jedna sprawa a po drugie to stan ramy w tylnej części samochodu ( czy nie przerdzewiała) bo miałem takie zdarzenie że hak wytrzymał a belka została wyrwana z kawałkiem ramy. Pozdrawiam Górecki Wł.

Panbenonium 
Forumowicz

Wysłany: 30-12-2014, 15:37   

Ramę już przejrzałem i na łączeniach wszystko git.

Boję się jedynie, bo drzewa niektóre są w wodzie i czy po prostu dam rade ja wytargać. Niby to olcha - gruba jak udo i długa gdzieś na 7-10 metrów, no ale zapytać warto :P

Górecki Wł 
Nowy Forumowicz
Adamek

Wysłany: 30-12-2014, 20:34   

Takie patyki to można wyciągnąć we dwóch mocnych a nie takim samochodem . Ja wyrwałem haka ale wyrywałem takie na grubość jabłonie uderzając całą mocą w linę kinetyczną Pozdrawiam. Górecki Wł.

Panbenonium 
Forumowicz

Wysłany: 30-12-2014, 20:53   

Nie no, zrywke to bym wolał robić ciągnikiem. Ok, zobaczymy co tam wymyślę, muszę jeszcze jakaś porządniejszą linę kupić i zaczep :twisted:

n_bart 
Mitsumaniak

Auto: PII 2,8 A/T long po lifcie
Wysłany: 30-12-2014, 21:03   

Górecki Wł napisał/a:
Takie patyki to można wyciągnąć we dwóch mocnych a nie takim samochodem . Ja wyrwałem haka ale wyrywałem takie na grubość jabłonie uderzając całą mocą w linę kinetyczną Pozdrawiam. Górecki Wł.

Chyba statyczną???

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 30-12-2014, 21:51   

Ja kiedyś na przednim zaczepie oryginalnym w L200 przeciągałem zwalonego w poprzek drogi klona. Klon miał ze 140 cm średnicy i jeszcze go musiałem odłamać z pniaka do końca. Poszło nie czując oporu.

Górecki Wł 
Nowy Forumowicz
Adamek

Wysłany: 31-12-2014, 13:40   

Jeśli masz się zaopatrzyć w linkę to tylko kinetyk 15,5 tony, 8 m długości. Posiadając taką linkę docenisz jej właściwości. Linkę można kupić przez internet n astronie www.polskioffroad.com.pl. Cena linki to ok. 200 zł

Panbenonium 
Forumowicz

Wysłany: 31-12-2014, 14:34   

No, ale kinetykiem mam targać drzewa ? To nie jest trochę przerost formy nad treścią ?

Dzisiaj sprawdziłem co może Pajerko i podczepiłem przyczepkę od ciągnika, załadowaną kantówkami i deskami po brzegi i jeszcze wystawało. I dało Pajero radę :P

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 31-12-2014, 21:28   

Panbenonium napisał/a:
No, ale kinetykiem mam targać drzewa ? To nie jest trochę przerost formy nad treścią ?

Dzisiaj sprawdziłem co może Pajerko i podczepiłem przyczepkę od ciągnika, załadowaną kantówkami i deskami po brzegi i jeszcze wystawało. I dało Pajero radę :P

Skoro daje radę ..... ale takie pytanie moje-??Misiek na co dzień używany czy sporadycznie do lasu i zabawy ?? Na co dzień to troszkę szkoda szarpać może lepiej zakupić tirfor ??? Ręczną wyciągarkę użyjesz i do wyciągnięcia drzewa jak i do ewentualnego wyciągnięcia samego siebie lub kogoś innego z opresji. O kinetyku do takiego wyciągania to bym zapomniał->> co zrobisz jak kinetyk zadziała jak proca i drzewko wyląduje w kabinie samochodu ?? Tirfor jest zaopatrzony już w linę i to co zobaczyłem na Allegro to było 2 x 20m. No fakt trzeba się namachać ale siłownia już nie będzie potrzebna :)

Panbenonium 
Forumowicz

Wysłany: 31-12-2014, 22:14   

Nie no skąd, jakbym codziennie targał drzewa, to bym kupił ciągnik :D

Misik na co dzień wozi mnie na ryby, na działkę i jak posypało śniegiem to na zabawy w zaspach. Teraz mam okazję załatwić sobie za darmo olchy, z tym, że sa potopione w stawie, stąd też moje pytanie.

Odpowiedz do tematu